Το πού βρίσκει κανείς την ευτυχία, είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση. Υπάρχουν ωστόσο μερικά μικρά μυστικά που μπορούν να διευκολύνουν την έλευσή της και να σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο ευ ζην. Και μετά από τόση κλεισούρα, αρνητισμό, δυστοπικά σενάρια και social distancing, αυτά τα tips είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να δεις τα πράγματα πιο θετικά.

1. Χαμογέλα!

Ακόμη κι αν δεν σου βγαίνει. Fake it till you make it they say και είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις. Η επιστήμη συμφωνεί, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι ένα χαμόγελο αρκεί για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στον εγκέφαλο.

2. Νιώσε ευγνωμοσύνη

Ακόμη και όταν αυτό φαντάζει παράλογο γιατί το σύμπαν γύρω σου δείχνει να καταρρέει (ή να έχει ήδη καταρρεύσει). Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσεις να καταγράφεις σε ένα τετράδιο όλες τις μικρές ευλογίες που έχεις στη ζωή σου ή αν θέλεις να γίνεις ακόμη πιο δημιουργική, να τις γράψεις σε μικρά χαρτάκια και να γεμίσεις με αυτά ένα βάζο. Κάθε μέρα, μπορείς να επισκέπτεσαι το “βάζο ευγνωμοσύνης” σου και να ανασύρεις ένα χαρτάκι όπου θα αναγράφεται (και τρόπον τινά θα σου θυμίζει) ένα από τα καλά που έχεις στη ζωή σου τη δεδομένη στιγμή.

Παράλληλα, μην ξεχνάς να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου και να χαρίζεις απλόχερα το χαμόγελό σου και ένα καλό λόγο στους ανθρώπους γύρω σου. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δούναι και λαβείν και στο πλαίσιο αυτό, το να κάνεις κάποιον χαρούμενο δεν μπορεί παρά να σου επιτρέψει να αντλήσεις κι εσύ λίγη χαρά!

3. Κλείσε το τηλέφωνό σου

Και επίσης κάνε ένα διάλειμμα από τις εφαρμογές που βρίσκονται εγκατεστημένες σε αυτό, είτε λέγονται social media, ηλεκτρονικοί θερμιδομετρητές ή οτιδήποτε άλλο.

4. Κέρασε κάποιον έναν καφέ!

Ή κάνε ένα μικρό δώρο ή μια χειροποίητη κατασκευή σε ένα φίλο.

5. Γυμνάσου

Εδώ χωράει πολλή συζήτηση. Για να μην σε κουράσω, θα σου πω μια μόνο λέξη: ενδορφίνες.

Και επειδή είμαι εγώ, και μία λέξη δεν μου είναι ποτέ αρκετή, θα προσθέσω και τις εξής ακόμη: ντοπαμίνη, σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη. Προκειται για νευροδιαβιβαστές που μαζί με τις ενδορφίνες. παράγονται στο σώμα μας με την άσκηση και ενισχύουν το αίσθημα της χαράς και της ευφορίας. Και στο σημείο αυτό να σου γνωστοποιήσω ότι οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά, ενδογενή οπιοειδή του οργανισμού μας και αυτό από μόνο του λέει πολλά.

5. Ανανέωσε το χώρο σου

Καθάρισε, συγύρισε, πέτα ό,τι δεν χρειάζεται. Θα δεις πόσο ανανεωμένη θα νιώθεις μετά.

6. Φάε σωστά

Γιατί όταν περιποιείσαι τον οργανισμό σου και φροντίζεις να μην έχεις ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες, όλα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα. Και η ψυχική σου υγεία και διάθεση δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση σε αυτό. Τροφές όπως οι μπανάνες, πλούσιες σε μαγνήσιο, τα λιπαρά ψάρια, πλούσια πηγή ω-3, η γαλοπούλα, εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια είναι μερικά μόνο από τα τρόφιμα που αξίζει να προσθέσεις στο μενού της ευτυχίας.

7. Άνοιξε τις κουρτίνες

Και άσε το φως του ήλιου να σου φτιάξει τη διάθεση. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες που η έκθεσή μας στον ήλιο είναι περιορισμένη, είναι απολύτως απαραίτητο να επωφελούμαστε όσο γίνεται περισσότερο από τη λιακάδα του πρωινού.

8. Πρόσθεσε δραστηριότητες στην καθημερινότητά σου

Από τα πιο απλά όπως το να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο ή να δεις μια ποιοτική ταινία μέχρι το να κάνεις μια κατασκευή, να δοκιμάσεις μια νέα συνταγή ή να κάνεις όλες τις δουλειές σου μέσα στην ημέρα χωρίς να αμελήσεις καμία υποχρέωση. Μπορείς επίσης να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπυ, ένα διαδικτυακό course ή να αναζητήσεις ευκαιρίες για εθελοντισμό.

9. Παρέμεινε κοινωνική

Σίγουρα οι καιροί δεν ευνοούν το να κοινωνικοποιηθείς όπως και πριν. Ωστόσο, επεδίωξε το να μιλήσεις ή να συναντήσεις ένα φίλο ή μια φίλη έστω και διαδικτυακά. Μοιράσου το όποιο πρόβλημα έχεις και αφουγκράσου τους προβληματισμούς των άλλων. Σε κάθε περίπτωση χτίσε γύρω σου ένα υποστηρικτικό δίκτυο από ανθρώπους που θα σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και θα σε εμπνέουν να είσαι κάθε μέρα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

10. Βραδινός ύπνος

Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι αναγκαία προϋπόθεση, τόσο για να την πνευματική σου διαύγεια και τη ρύθμιση των βιορυθμών και των ορμονών σου όσο και για την καλή σου διάθεση. Για αρχή λοιπόν, φρόντισε να έχεις 8 ώρες ποιοτικού ύπνου μέσα στην ημέρα. Και σε συνέχεια άσε το σώμα σου να ρυθμίσει τα υπόλοιπα.

Featured image: pexels.com/@stockphotoartist