Πολλοί από εμάς αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τη ρουτίνα μας τον τελευταίο χρόνο. Τα γυμναστήρια έκλεισαν, οι διατροφικές μας συνήθειες διαφοροποιήθηκαν, δουλέψαμε από το σπίτι, κοιμηθήκαμε πιο ανήσυχα, γελάσαμε λιγότερο και αγχωθήκαμε περισσότερο. Οι στόχοι ευεξίας μας άλλαξαν. Από εκεί που θέλαμε να γίνουμε καλύτεροι, αρκεστήκαμε στο να είμαστε απλά ”εντάξει”. Αλλά άμα το σκεφτούμε καλύτερα, – και – αυτό δεν είναι η ευεξία; Εστιάζουμε στις συνήθειες και τις πρακτικές που μας κάνουν πραγματικά να νιώθουμε πως φροντίζουμε τον εαυτό μας. Και αυτές οι συνήθειες δεν σταματάνε, επειδή είναι αυτές που χρειαζόμαστε περισσότερο κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών.

Απλά κάποιες φορές χάνουμε το νόημα. Δεν μπορούμε, ή δεν θέλουμε, να προσπαθήσουμε άλλο για την ευεξία μας. Νιώθουμε πως ό,τι και να κάνουμε είναι ανώφελο και πως δεν περνάει από το χέρι μας το να αισθανόμαστε καλά. Η αλήθεια είναι όμως πως υπάρχουν κάποιες αλλαγές που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητα σου για να νιώσεις καλύτερα. Τα οφέλη που θα δεις στη ζωή σου θα είναι είτε βραχυπρόθεσμα είναι μακροπρόθεσμα. Αλλά θα υπάρξουν. Και για αυτό μην αμφιβάλλεις στιγμή.

Βάλε ξανά στη ζωή σου την άθληση

Οι περισσότεροι από εμάς σταματήσαμε ή μειώσαμε σημαντικά την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Στην αρχή της πανδημίας, και αφότου έκλεισαν τα γυμναστήρια, το είδαμε σαν μια ευκαιρία να ξεκουραστούμε. Πείσαμε σχεδόν τον εαυτό μας πως ξεκουραζόμαστε και κρατάμε δυνάμεις για όταν ανοίξουν πάλι. Αλλά ο καιρός πέρασε, και δυστυχώς θα περάσει ακόμα πολύς μέχρι να επανέλθουμε στην προηγούμενη ρουτίνα άσκησης. Αυτή είναι όμως η στιγμή να αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο τα social media. Σχεδόν όλοι οι γυμναστές προσφέρουν πια διαδικτυακές προπονήσεις. Ακόμη όμως και εάν αυτή η ”απρόσωπη” μορφή άσκησης δεν είναι του στιλ σου, υπάρχουν εκατομμύρια βίντεο στο youtube για οποιαδήποτε μορφή άσκησης σου ταιριάζει. Μπορείς να ξεκινήσεις με πολύ ήπιες ασκήσεις, μέχρι να βρεις ξανά τον ρυθμό σου και στη συνέχεια να επανέλθεις στην παλιά σου ρουτίνα και στο δικό σου ασκησιολόγιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το πάρει απόφαση.

Κάνε δώρο στον εαυτό σου έναν καθαριστή αέρα

Όσο περισσότερο μένουμε στο σπίτι τόση μεγαλύτερη γίνεται η περιέργεια μας για το πόσο υγιής είμαστε μέσα σε αυτό. Έχεις βρει τον καλύτερο τρόπο να σκουπίζεις και να σφουγγαρίζεις, ξέρεις ακριβώς κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις τα σεντόνια σου και να αλλάζεις τις πετσέτες αλλά υπάρχει μια περιοχή του σπιτιού που συχνά παραβλέπεις. Ο αέρας. Οι καθαριστές αέρα χρησιμοποιούν φίλτρα για την απομάκρυνση επιβλαβών σωματιδίων όπως σκόνη, βακτήρια, αλλεργιογόνα, καπνό και γύρη. Στη συνέχεια γεμίζει ξανά το δωμάτιο με καθαρό αέρα. Δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα στο σπίτι μας μπορεί να περιέχει έως και πέντε φορές περισσότερους ρύπους από τον εξωτερικό αέρα, είναι λογικό να έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι πωλήσεις των καθαριστών αέρα και των ιονιστών. Για αυτό κάνε μια έρευνα αγοράς και επένδυσε σε αυτόν που ταιριάζει στον δικό σου χώρο.

Βγες μια βόλτα

Κάθε μέρα υπάρχει το ίδιο τελετουργικό. Ξυπνάς, υπόσχεσαι στον εαυτό σου πως μια συγκεκριμένη ώρα θα σταματήσεις τη δουλειά και θα βγεις μια βόλτα για να ”προλάβεις τη μέρα”. Οι ώρες περνάνε, το απόγευμα φτάνει, εσύ νιώθεις τόσο κουρασμένη που όχι απλά δεν έχεις κουράγιο να βγεις για ένα περπάτημα αλλά μετά βίας κάνεις την κίνηση να κλείσεις τις μπαλκονόπορτες πριν πέσεις για ύπνο. Κλείνεις το φως και καθησυχάζεις τον εαυτό σου πως αύριο θα είναι μια νέα μέρα και θα κάνεις ό,τι δεν πρόλαβες σήμερα. Και έτσι κοιμάσαι ήσυχα, μέχρι να ξεκινήσει πάλι το ίδιο τελετουργικό καταλήγοντας να μην θυμάσαι πια πόσες ημέρες έχεις να βγεις από το σπίτι. Κάνε μια αλλαγή στη ρουτίνα σου και θα δεις πόσο θα αλλάξει η διάθεσή σου. Απλά βγες μια βόλτα, όσο μικρή και εάν είναι. Περπάτα αργά, κοίτα τον ουρανό, παρατήρησε τους ανθρώπους γύρω σου. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είναι το ίδιο αύριο. Δεν είναι κρίμα να το έχεις χάσει;

Παρακολούθησε το άγχος σου

Κάποτε μετράγαμε τα βήματά μας. Την τελευταία χρονιά μετράμε τους καρδιακούς μας παλμούς και το πόσες ώρες κοιμηθήκαμε. Αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει. Έτσι θα μάθεις πόσο πολύ σε αγχώνουν οι online παρουσιάσεις και σε ποια ώρα της ημέρας νιώθεις την περισσότερη πίεση στη δουλειά σου. Έτσι θα μάθεις τι συμβαίνει με τον ύπνο σου και ξυπνάς κάθε μέρα εξουθενωμένη. Εάν δεν παρακολουθήσεις το πως συμπεριφέρεται το σώμα σου, δεν θα μπορέσεις να βρεις τη λύση σε τίποτα από αυτά που σε απασχολούν. Μην ξεχνάς πως το σώμα μας πάντα μας μιλάει και μας λέει ξεκάθαρα τι χρειάζεται. Απλά εμείς είμαστε αρκετά απασχολημένοι για να το ακούσουμε.

Δεν είσαι μόνη στη ρουτίνα σου

Εάν κάτι μας έμαθε αυτή η χρονιά είναι το πόσο ευάλωτοι είμαστε και πόσο ανάγκη έχουμε τη βοήθεια των άλλων για να μείνουμε υγιείς, ψυχικά και σωματικά. Παρόλα αυτά, παραμένουμε κλεισμένοι στον δικό μας μικρόκοσμο. Ζούμε σχεδόν ψυχαναγκαστικά μέσα στον δικό μας, προσωπικό χώρο χωρίς να αναρωτιόμαστε εάν κάποιος μας έχει ανάγκη. Ξυπνάμε, δουλεύουμε, τρώμε, βλέπουμε ταινίες, κοιμόμαστε. Και ποτέ δεν αναρωτιόμαστε: ”οι διπλανοί μου τι κάνουνε;”, ”έχει νοσήσει κάποιος στη δική μου πολυκατοικία;”, ”μπορούσα να κάνω κάτι και δεν το έκανα;”. Η πανδημία μας δίδαξε λοιπόν πως πρέπει να νοιαζόμαστε. Για όλους. Για αυτό, εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, ρώτα και μάθε τι μπορείς να κάνεις για τους διπλανούς σου. Υπάρχει σίγουρα κάποιος τρόπος να βοηθήσεις τη μικρή κοινότητα που έτυχε να είσαι μέλος της.

featured photo: @mikeygl