Η άνοιξη είναι εδώ και είναι και επισήμως η εποχή των λουλουδιών και των φυτών. Όμορφα, πολλά χρώματα, φρέσκα φύλλα, αρώματα, όλα αυτά έχουν την τιμητική τους. Για να αναπτυχθούν ωραία και υγιή φυτά, όμως, χρειάζεται να τα μεταφυτεύουμε συχνά σε άλλη γλάστρα. Η μεταφύτευση, ωστόσο, μπορεί να σου φανεί δύσκολη ιδιαίτερα αν δεν είσαι ειδικός. Μη φοβάσαι, όμως, γιατί είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι νόμιζες. Οι ειδικοί δίνουν μερικά tips για να το τολμήσεις, ειδικά αυτούς τους μήνες.

Γιατί πρέπει να το κάνεις

Η μεταφύτευση ενός φυτού είναι η μετακίνησή του συνήθως σε μεγαλύτερη γλάστρα. Αυτό πρέπει να το κάνεις ώστε οι ρίζες να αποκτήσουν χώρο για να αναπτυχθούν ενώ δίνει στο φυτό περισσότερη σταθερότητα. Ακόμη, το νέο χώμα του δίνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να είναι υγιές.

Πότε πρέπει να το κάνεις

Για να δεις πότε χρειάζεται ένα φυτό μεταφύτευση, πρέπει να τσεκάρεις τις ρίζες του, να έχουν βγει από το κάτω ή το πάνω μέρος. Συνήθως 1-2 χρόνια μετά από την αγορά του, για να είναι όμορφα και υγιή. Η κατάλληλη εποχή για να το μεταφυτεύσεις είναι κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών και ηλιόλουστων μηνών, δηλαδή την άνοιξη και το καλοκαίρι, που αναπτύσσονται.

Τι θα χρειαστείς

Θα χρειαστείς μια μεγάλη γλάστρα με τρύπες, χώμα, μυστρί, εφημερίδες και πολύ χώρο. Η νέα γλάστρα μέχρι να είναι λίγο μεγαλύτερη από την προηγούμενη, ώστε να μπορέσουν οι ρίζες να απλωθούν και να αναπτυχθούν. Πώς θα το κάνεις Προετοίμασε τη νέα γλάστρα με χώμα και τράβα απαλά και σιγά-σιγά το φυτό από την παλιά ώστε να βγει και να μπορέσεις να το μεταφέρεις. Μπορεί να πέσουν μερικά χώματα, οπότε να είσαι προετοιμασμένος ότι η διαδικασία είναι λίγο messy. Γέμισε με χώμα, πότισέ το και βάλτο στη θέση που θέλεις και που δείχνει. Έτοιμο!

featured photo: @Irrmago