Κάτσε και σκέψου πόσες φορές θυσίασες τον ύπνο σου και προτίμησες να σκρολάρεις για μία ώρα στο TikTok αντί να κοιμηθείς μετά από μία δύσκολη μέρα ή έκατσες να δεις άλλη μία σεζόν από την αγαπημένη σου σειρά.

Και όλα αυτά ενώ είχες ξυπνήσει πολύ νωρίς το πρωί, έτρεχες όλη μέρα με τις υποχρεώσεις και μπόρεσες επιτέλους να ησυχάσεις πολύ αργά το βράδυ. Αντί λοιπόν να αξιοποιήσεις τις ώρες ξεκούρασης με έναν καλό ύπνο, εσύ έμεινες να ξενυχτάς αλλάζοντας θέση στα βιβλία της βιβλιοθήκης ή βλέποντας βίντεο στο Youtube.

Mε μία πρώτη ματιά, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται απαραίτητα κακό

Άλλωστε ξεκούραση είναι το ένα για σένα, ξεκούραση και το άλλο. Αυτό, όμως, που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι θυσιάζεις τον ύπνο σου για χάρη μίας δραστηριότητας που δεν είχες τον χρόνο να κάνεις μέσα στη μέρα. Το self-care ναι, μπορεί να πάρει διάφορες μορφές για τον καθένα μας. Ωστόσο, για να μπορείς να φροντίζεις αποτελεσματικά τον εαυτό σου, χρειάζεσαι αληθινή και ουσιαστική ξεκούραση. Αυτή, όπως και να το κάνουμε, την προσφέρει ο ύπνος και μόνο.

Αν τελικά κάνεις όσα θες μέσα στη μέρα και καταλήξεις να κοιμηθείς μόνο 4 ώρες το βράδυ, μάλλον έχεις κάνει μία τρύπα στο νερό. Εκεί είναι που θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τις προτεραιότητές σου. Προσπάθησε να εντοπίσεις τι είναι όλα αυτά που σου τρώνε τον χρόνο όλης της ημέρας σου. Κι αν δεν τα πας καλά με τα προγράμματα, τουλάχιστον βάλε στη λίστα προτεραιοτήτων σου τον ύπνο.

Η έλλειψη ύπνου μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει άλλες επιπτώσεις στην υγεία σου

Δεν είναι μόνο η έλλειψη ζωντάνιας και όρεξης που θα πρέπει να σε ανησυχούν. Μακροπρόθεσμα μπορεί να εντείνεται η διάσπαση της προσοχής σου ή να ξεχνάς ευκολότερα. Παράλληλα, μπορεί να αισθάνεσαι μονίμως κούραση και εξάντληση, γιατί ο οργανισμός σου απλά αντιδρά στην έλλειψη ύπνου.

Τι μπορείς να κάνεις για να τα αποφύγεις όλα αυτά και να κοιμηθείς σωστά

Όταν έρχεται, λοιπόν, η ώρα του ύπνου αλλά εσύ θες να κάνεις άλλα πράγματα ίσως να μην είναι τόσο εύκολο να καταπιέσεις αυτήν την ανάγκη σου. Αν όμως δημιουργήσεις μία σωστή ρουτίνα γύρω από τον ύπνο σου, ίσως γίνει ευκολότερο. Πιες ένα τσάι προτού πας στο κρεβάτι ή δες έστω μόνο ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά. Θεώρησε τον ύπνο ως μία ύψιστη μορφή self-care και εξάσκησε τον αναλόγως. Τέλος, προσπάθησε να βρίσκεις χρόνο για εσένα και μέσα στη μέρα. Κάνε μικρά διαλείμματα από τη δουλειά ή τις υποχρεώσεις για να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί και που δεν θα μείνει “απωθημένο” στην ώρα του ύπνου.