Στις μέρες μας, μοιραζόμαστε τα πάντα με τους φίλους μας και τους ακολούθους μας στα Social Media και, είτε σκόπιμα είτε όχι, με χιλιάδες αγνώστους στο διαδίκτυο χωρίς πολλή σκέψη. Είναι σχεδόν πολύ εύκολο να μοιραστείς μια selfie, ένα screenshot ή ένα meme – αρκεί ένα πάτημα – και το να γίνεις viral δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο. Ένα ερώτημα που γεννήθηκε με αφορμή τα screenshots από την εφαρμογή γνωριμιών, Hinge, που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, είναι αν τελικά τα screenshots καταστρέφουν τα ραντεβού για όλους.

Αναμφισβήτητα, κάνοντας τόσο εύκολη την ανάρτηση ενός screenshot, αφαιρείς ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για εσένα. Μπορείς να το κοινοποιήσεις, οπότε συχνά δεν σκέφτεσαι αν πρέπει να το κάνεις.

Εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν συνομιλίες που δεν ήταν ποτέ γραφτό να δουν

Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από ιδιωτικές συζητήσεις γίνονται viral στα Social Media, μερικές φορές με τραγελαφικά αποτελέσματα. Εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν συνομιλίες που δεν προορίζονταν ποτέ για να τις δουν, και σχεδόν σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν ζήτησε τη συγκατάθεσή των ατόμων που εμπλέκονται. Το διαδίκτυο είναι πολύ διχασμένο όσον αφορά την ηθική γύρω από αυτό. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι απολύτως εντάξει να μοιράζονται screenshots ιδιωτικών συνομιλιών, με ή χωρίς συγκατάθεση, και άλλοι πιστεύουν ότι δεν είναι καθόλου εντάξει, όπως, πολλά ακόμα.

Ανεξάρτητα από το σε ποιο στρατόπεδο ανήκεις, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η κουλτούρα της κοινοποίησης των screenshots, κάνει πολλούς ανθρώπους αγχώδεις, όσον αφορά τα ραντεβού. Η πλειονότητα των φλερτ, ξεκινά online αυτές τις μέρες. Γνωρίζονται σε εφαρμογές, συνομιλούν στο Whatsapp, ανταλλάσσουν φλερτ memes στο Instagram – όλα αυτά αποτελούν ουσιαστικό μέρος των ρομαντικών εμπειριών των νέων σήμερα. Αλλά η σκέψη ότι κάποιος θα μοιραστεί τα αγχωτικά σου μηνύματα, τα αμφισβητήσιμα αιτήματά σου ή, πολύ χειρότερα, το αμήχανο sexting σου; Αυτή είναι μια αρκετά τρομακτική σκέψη.

Πότε επιτρέπεται η κοινοποίηση των screenshots;

Βλέπουμε τακτικά, screenshots από συνομιλίες με άνδρες από εφαρμογές γνωριμιών με λεζάντες “γιατί είναι έτσι οι άνδρες;” ή “όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι”. Και παρόλο που οι συνομιλίες είναι συνήθως σοκαριστικά κακές, και κάποιες φορές αγγίζουν τα όρια της κακοποίησης, είναι πράγματι σωστό να μοιραστείς αυτά τα αποσπάσματα στο διαδίκτυο, χωρίς να το γνωρίζει το άλλο άτομο; Τους χρωστάμε την ιδιωτική τους ζωή, ακόμη και αν είναι πραγματικά οι χειρότεροι;

Η θεραπεύτρια σχέσεων Ailey Jolie εξηγεί ότι το τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό, μοιάζει συχνά ασαφές όταν μιλάμε για online dating. “Οι κοινωνικές μας προσδοκίες δεν έχουν εξελιχθεί τόσο γρήγορα όσο οι εφαρμογές μας. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για εσάς και το άτομο με το οποίο μιλάτε να συζητήσετε για το τι αισθάνεστε άνετα, όσον αφορά το μοίρασμα και την κοινοποίηση. Αν δεν βγαίνετε/μιλάτε με κάποιον σοβαρά, πρέπει να καθίσετε και να κάνετε έναν διάλογο με τον εαυτό σας”.

Τι γίνεται όμως αν μόλις έχεις ταιριάξει με κάποιον και αυτός πει κάτι εντελώς ανισόρροπο;

Είναι αποδεκτό να γελάσεις με τους φίλους σου ή να ειδοποιήσεις τους followers σου για ένα δυνητικά τοξικό σύντροφο που πρέπει να αποφύγεις; “Νομίζω ότι είναι αστείο”, λέει η Millie, η οποία είναι 20 ετών. “Πάντα δημοσιεύω screenshots από συζητήσεις που έχω, στο προσωπικό μου Instagram story για να γελάω με τους ανθρώπους και με αυτά που μου λένε. Το motto μου είναι: “ό,τι δεν ξέρουν δεν μπορεί να τους βλάψει”. Αλλά θα μπλοκάρω το όνομα κάποιου για να είμαι προσεκτική”.

Και στο πνεύμα της διασκέδασης, πολλοί άνθρωποι θα συμφωνούσαν με την Millie. Στην πραγματικότητα, λογαριασμοί shitposting στο Instagram, έχουν συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες followers δημοσιεύοντας screenshots από ιδιωτικές συνομιλίες σε εφαρμογές γνωριμιών. Τα ονόματα και τα πρόσωπα είναι πάντα κρυμμένα, αλλά το περιεχόμενο των συνομιλιών μπορεί να το δει οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο. Αυτές οι αναρτήσεις κυμαίνονται από ανόητα αστεία μέχρι ειλικρινά σοκαριστικές επιδείξεις συγκαλυμμένου μισογυνισμού.

Μήπως βιαζόμαστε να κρίνουμε;

Ωστόσο, το άγχος γύρω από το να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου στο διαδίκτυο και ευάλωτ@ με ένα νέο σύντροφο, δείχνει να αυξάνεται. Τα Social Media μπορεί να είναι ένα τρομακτικό μέρος και ως εκ τούτου, οι άνθρωποι διαγράφουν τους λογαριασμούς τους και είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με το τι στέλνουν στις εφαρμογές ιδιωτικών μηνυμάτων. Κι αυτό, επειδή είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε κάποιον αμέσως και να πάρουμε το περιεχόμενο ενός screenshot στα σοβαρά. Κάτι που κάνει το όλο επιχείρημα “απλά μην το λες και μην είσαι ανισόρροπος με τους ανθρώπους” λίγο λιγότερο βιώσιμο – ο καθένας μπορεί να σε κατηγορήσει ότι είσαι απαίσιος άνθρωπος, χωρίς κανένα λόγο.

Η αναζήτηση της αγάπης έχει πολύ μεγαλύτερο προσωπικό ρίσκο από ποτέ άλλοτε

Κάθε μέρα βλέπουμε καβγάδες για screenshots που μόλις και μετά βίας περιέχουν μερικές προτάσεις, οπότε είναι καλύτερο να προσέχεις τι λες σε περίπτωση που τα λόγια σου αναρτηθούν για να τα δουν εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που διστάζεις να βγάλεις τον εαυτό σου προς τα έξω. Το να βρεις “τον έρωτα” έχει πολύ μεγαλύτερο προσωπικό ρίσκο από ποτέ άλλοτε!

“Πρέπει να σκεφτείτε αν θα συμμετείχατε στην κοινοποίηση, αν αυτό το άτομο ήταν δίπλα σας. Γιατί, κατά κάποιο τρόπο, είναι.” λέει η Jolie. “Ένα κομμάτι τους είναι ζωντανό στην ψηφιακή τους επικοινωνία και στις διαδικτυακές τους αναπαραστάσεις. Ένα κομμάτι όλων μας υπάρχει στον ψηφιακό κόσμο”.

Η επιλογή του να μοιραστείς εξαρτάται από εσένα, αλλά μετά από κάποια σκέψη, πάντα αναρωτιέμαι: Θα ήμουν εντάξει με αυτό το άτομο να κάνει το ίδιο πράγμα σε μένα; Είναι καλή η πρόθεσή μου; Είναι στο χέρι μου να εκθέσω αυτό το άτομο; Και είναι όντως τα Social Media το καλύτερο μέρος για να το κάνω; Μπορεί να πιστεύεις ότι @ πρώην σου αξίζει να βγουν τα τοξικά χαρακτηριστικά του στη δημοσιότητα ή ότι το TikTok είναι το καλύτερο μέρος για να εκθέσεις τη συμπεριφορά ενός κακού ραντεβού – αλλά μήπως αυτό το στυλ της δίκης μέσω των Social Media μας κάνει τελικά πιο ανήσυχους, θυμωμένους και απρόθυμους από ποτέ, στο να ανοιχτούμε; Ίσως, θα έπρεπε όλοι μας να κάνουμε ένα break πριν πατήσουμε το “share”!