Ας υποθέσουμε ότι μόλις έφυγες από ένα πρώτο ραντεβού και είσαι στο δρόμο για το σπίτι. Όλο το βράδυ σκέφτεσαι ποια “πρέπει” να είναι η επόμενή σου κίνηση, τι θα στείλεις, τι θα πεις και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Επειδή δεν μπορείς να αποφασίσεις, αρπάζεις το τηλέφωνο και αναλύεις με κάθε λεπτομέρεια σε ομαδικές συνομιλίες τι ακριβώς έγινε. Περιμένεις συμβουλές φίλων για το ραντεβού σου. Η επόμενή σου κίνηση θα εξαρτηθεί από το τι θα σου πουν.

Το να μιλάς στους φίλους σου για τα ραντεβού σου δεν είναι κάτι καινούργιο (έχουμε τις επαναλήψεις του Sex and the City για να το αποδείξουμε), αλλά η σύγχρονη τεχνολογία το κάνει πολύ εύκολο να κάνεις screenshot συνομιλιών, προφίλ γνωριμιών και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να κρατάς τους φίλους σου ενήμερους για κάθε μικρή λεπτομέρεια.

Πολλοί από εμάς αρχίζουμε να μιλάμε στους φίλους μας για τις σχέσεις μας πριν καν αυτές γίνουν σχέσεις, ζητώντας συμβουλές από το πρώτο swipe. Στην πραγματικότητα, το Hinge ανέφερε ότι οι singles της Gen Z είναι 30% πιο πιθανό από τους millennials να πουν ότι θα ένιωθαν αγχωμένοι αν δεν μπορούσαν να μιλήσουν στους φίλους τους για μια σημαντική απόφαση γνωριμιών.

Πόσο θα πρέπει να βασιζόμαστε στις συμβουλές που μας δίνουν οι φίλοι μας;

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 80% των singles της Gen Z δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να παίρνουν τη συμβουλή των φίλων τους για το με ποιον θα βγουν ραντεβού, το 86% από αυτούς αμφισβητούν τις συμβουλές που δίνουν οι φίλοι τους και η πλειονότητά τους πραγματικά μετανιώνει που ακολούθησε τη συμβουλή, νιώθοντας τελικά ότι πήρε τη λάθος απόφαση.

Μία εξειδικευμένη γνώμη επί του θέματος έδωσε η Logan Ury, Διευθύντρια Επιστήμης Σχέσεων του Hinge και συγγραφέας του βιβλίου “How to Not Die Alone”, στο The Everygirl. “Είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε πώς να συντονίζεστε με τα δικά σας συναισθήματα και ανάγκες και να καταλάβετε πώς νιώθετε για κάποιον”, δήλωσε η Ury, υπενθυμίζοντας στους singles ότι “είναι η δική σας σχέση που διακυβεύεται, όχι των φίλων σας”.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως δεν μοιραζόμαστε όλη την ιστορία όταν ζητάμε συμβουλές στην ομαδική συνομιλία. Το εντυπωσιακό 84% των singles της Gen Z του Hinge παραδέχτηκαν ότι δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς όταν ζητούν συμβουλές και συχνά κρύβουν κάποιες λεπτομέρειες. Και από την άλλη πλευρά, το 50% δήλωσε ότι δεν είναι πάντα ειλικρινείς σχετικά με το πώς αισθάνονται πραγματικά όταν δίνουν συμβουλές για ραντεβού στους φίλους τους, είτε επειδή δεν θέλουν να πληγώσουν τα συναισθήματά τους είτε επειδή δεν πιστεύουν ότι ο φίλος τους θέλει ή φαίνεται έτοιμος για μια αντικειμενική γνώμη.

Πώς μπορείς λοιπόν να πάρεις τον έλεγχο των ραντεβού και των σχέσεών σου;

Καθόρισε τι ψάχνεις και τι είσαι διατεθειμέν@ να κάνεις 

Το πρώτο βήμα για να γίνεις πιο αυτάρκης στη ζωή σου, είναι να καθορίσεις όχι μόνο τι ψάχνεις, αλλά και τι μπορεί να χρειαστεί να δουλέψεις. Η Ury προτείνει να κάνεις στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως: “Είμαι πολύ επιλεκτικ@; Θέλω να βγω σε περισσότερα ραντεβού; Θέλω να αποφύγω τους αγχωτικά προσκολλημένους ανθρώπους ή να βρω κάποιον ασφαλή;”. Καθόρισε ποιες είναι οι ιδιότητες που θέλεις από έναν σύντροφο. Ποιες αξίες θέλεις να έχει; Πώς θέλεις να είναι η σχέση σας;

Χρησιμοποίησε τους φίλους σου για “συνεργασία”

Η Ury είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιείς τους φίλους σου για συνεργασία, *όχι* για συμβουλές. Όταν πρόκειται για τα ραντεβού (και για οτιδήποτε άλλο, γι’ αυτό το θέμα), όλοι έχουμε διαφορετικές αξίες και επιθυμίες. Οι συμβουλές για ραντεβού που παίρνουμε από τους φίλους μας μπορεί να προκύπτουν από τις δικές τους προσωπικές προτιμήσεις και προτεραιότητες. Οι φίλοι σου θα πρέπει να είναι “άνθρωποι που σε ενθαρρύνουν να πετύχεις τους στόχους σου”. Μόλις καθορίσεις ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι γνωριμιών, μοιράσου τους με τους φίλους σου και χρησιμοποίησε τους ως συνεργάτες στο πλάνο σου.

Έτσι, αντί να ρωτάς στην ομαδική αν πρέπει να στείλεις μήνυμα στ@ πρώην σου, πες στους φίλους σου ότι χρειάζεσαι υποστήριξη όταν νιώθεις ότι πρόκειται να υποκύψεις. “Σκέψου ότι είναι οι μαζορέτες σου”, είπε η Ury, αντί για τον “προπονητή” ή τον “σύμβουλό” σου.

Συντονίσου με τα συναισθήματά σου

Είναι εύκολο (και δελεαστικό) να ακολουθήσεις τη συμβουλή ενός φίλου για το ραντεβού ή τη σχέση σου αν δεν ξέρεις καν πώς νιώθεις για μια κατάσταση. Το πρόβλημα είναι ότι, αν δεν αφιερώσεις χρόνο για να συντονιστείς με τα δικά σου συναισθήματα, μπορεί κάλλιστα να καταλήξεις να μετανιώσεις για την απόφασή να ακολουθήσεις την κατεύθυνση του φίλου σου.

Στην πραγματικότητα, το 74% των singles της Gen Z που συμμετείχαν στη μελέτη του Hinge δήλωσαν ότι θα ήθελαν να ήταν πιο άνετοι στο να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να ζητούν συμβουλές. Η σύσταση της Ury για να συντονιστείς με τα συναισθήματά σου είναι να εμβαθύνεις σε βιβλία και podcasts για διάφορα θέματα γνωριμιών και να εξετάσεις το ενδεχόμενο να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο. “Όσο πιο κοντά είσαι με τα δικά σου συναισθήματα, τόσο λιγότερο θα βασίζεσαι στους φίλους σου για να ξέρεις τι να κάνεις”, είπε.

Επιβράδυνε την πορεία σου στην ομαδική συνομιλία

Όταν θα έρθεις σε επαφή με τα συναισθήματά σου και θα ξέρεις πάνω σε τι θέλεις να δουλέψεις, μπορείς να πάρεις τις δικές σου αποφάσεις για το αν σε ενδιαφέρει κάποιος ή όχι. Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να κάνεις screenshot ένα προφίλ γνωριμιών και να ρωτήσεις τους φίλους σου αν πρέπει να βγεις μαζί τ@, ρώτησε τον εαυτό σου. Αντί να βάζεις τους φίλους σου στην εξίσωση από την αρχή, βάλε τους στο παιχνίδι μόλις σχηματίσεις μια γνώμη εσύ @ ίδι@. Η Ury συνέστησε να προσκαλέσεις τους φίλους σου να γνωρίσουν το νέο σου ερωτικό ενδιαφέρον μόνο αφού αποφασίσεις ότι σε ενδιαφέρει.