Τα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα διατροφής είναι μεγάλο κεφάλαιο στην φαρμακοβιομηχανία και γενικότερα στο κλάδο της ιατρικής-παραϊατρικής. Έχει βρεθεί σύμφωνα με έρευνες ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, είναι και εκείνοι που λαμβάνουν τα περισσότερα (σε συχνότητα και ποσότητα) συμπληρώματα διατροφής.

Συγκεκριμένα, μια έρευνα σε σχεδόν 3.500 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Nutrition» ,διαπίστωσε ότι το 70% χρησιμοποιεί ένα συμπλήρωμα καθημερινά (είτε πολυβιταμίνη, είτε μεμονωμένες βιταμίνες ή μέταλλα), το 54% παίρνει ένα ή δύο συμπληρώματα και το 29% παίρνει τέσσερα ή και περισσότερα συμπληρώματα διατροφής.

Τι είναι όμως τα συμπληρώματα διατροφής;

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν ποτέ μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή και κυρίως τα φρέσκα και ολόκληρα τρόφιμα. Το «συμπλήρωμα διατροφής» είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει τα πάντα, από βιταμίνες και μέταλλα μέχρι βότανα και προϊόντα όπως η λεγόμενη «φυσική ανδρική ορμόνη».

Ως επί το πλείστων, με τον όρο “συμπλήρωμα” αναφέρεται ένα μεμονωμένο παρασκεύασμα βιταμινών ή μετάλλων ή μια πολυβιταμίνη (δηλαδή, ένα προϊόν που περιέχει 10 ή περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα ή και τα δύο). Παρόλο που τα συμπληρώματα είναι δημοφιλή, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα εάν τα οφέλη για την υγεία είναι αμελητέα ή ανύπαρκτα για τον μέσο, υγιή άνθρωπο; Οι άνθρωποι συχνά τα σκέφτονται ως κάτι «επιπλέον» που μπορούν να κάνουν για να βεβαιωθούν ότι καλύπτονται οι βασικές διατροφικές τους ανάγκες.

Υπάρχει επίσης μια πιθανή επίδραση «εικονικού φαρμάκου» στη λήψη συμπληρωμάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής συστηματικά, πολλές φορές, αισθάνονται πιο υγιείς, αν κάνουν κάτι που πιστεύουν ότι τους κάνει υγιείς. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα με τα συμπληρώματα διατροφής είναι ότι δεν ελέγχονται από τον FDA – Food and Drug Administration. Τα συμπληρώματα διατροφής διανέμονται στην αγορά, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν ότι προσφέρουν όντως κάποιο όφελος. Με περιορισμένη επίβλεψη, είναι επίσης δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το συμπλήρωμα περιέχει πράγματι τα συστατικά που αναφέρονται στην ετικέτα.

Πρέπει να παίρνεις πολυβιταμίνες;

Οι πολυβιταμίνες δεν είναι κατάλληλες για όλους και μπορεί ακόμη και να βλάψουν ορισμένα άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι πληθυσμοί που μπορούν να επωφεληθούν από πολυβιταμίνες, όπως:

· Οι Μεγαλύτεροι ενήλικες: Για παράδειγμα, η απορρόφηση της βιταμίνης Β12, μπορεί να μειωθεί με την ηλικία, ενώ η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι αρκετά συχνές. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπληρώματα διατροφής έχει φανεί ότι μπορούν να βοηθήσουν μέχρι έναν βαθμό.

· Vegans και vegetarians: Καθώς η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, όσοι ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας αυτής της βιταμίνης. Μπορεί επίσης να μην έχουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

· Άλλα άτομα που μπορεί να ωφεληθούν από τις πολυβιταμίνες περιλαμβάνουν εκείνους που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, κάνουν δίαιτες χαμηλών θερμίδων ή δεν λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά μόνο από τα τρόφιμα.

Οι πολυβιταμίνες δεν αποτελούν εισιτήριο , εάν επιθυμείς να βελτιώσεις την υγεία σου και την διατροφή σου. Στην πραγματικότητα, οι ενδείξεις ότι όντως βελτιώνουν την υγεία, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι ασυνεπείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και βλάβη. Εάν έχεις κάποια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, είναι καλύτερο να συμβουλευτείς ειδικούς επαγγελματίες υγείας διατροφής που θα σε βοηθήσουν να βρεις την χρυσή τομή διατροφικά.

Οι πολυβιταμίνες περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, τα περισσότερα από τα οποία μπορεί ακόμη και να μην χρειάζεσαι. Επιπλέον, είναι καλύτερο να μην λαμβάνεις πολυβιταμίνες για να αντισταθμίσεις μια κακή διατροφή. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα είναι το κλειδί γιπου θα σου εξασφαλίσει καλή υγεία μακροπρόθεσμα