Συνήθως γίνεται έτσι ξαφνικά: Από εκεί που δε το περιμένεις, γνωρίζεις κάποιον και σε κερδίζει στη στιγμή.

Νιώθεις όλα εκείνα που νόμιζες πως είναι υπερβολές των άλλων: Η καρδιά χτυπά δυνατά, το στομάχι είναι σαν να έχει πεταλούδες και νιώθεις σπίθες να πετάγονται παντού κάθε φορά που ανταλλάσσετε ένα βλέμμα. Ίσως και να βρήκες τον έρωτα της ζωής σου, σκέφτεσαι. Ίσως, πάλι, αυτή η γνωριμία να μην είναι ακριβώς ένας μεγάλος έρωτας, αλλά μια καρμική σχέση.

Μια καρμική σχέση είναι συνήθως μια παθιασμένη, αλλά σύντομη ιστορία αγάπης, που, σύμφωνα με την ειδικό, Megan Firester, στόχο έχουν να σου δώσουν ένα μάθημα για τη ζωή. «Έρχονται για να μας δώσουν ένα μάθημα και φεύγουν όταν το μάθημα έχει εκπληρωθεί», λέει χαρακτηριστικά.

Ποια τα βασικά στοιχεία μιας καρμικής σχέσης, πώς διαφέρει από έναν αληθινό έρωτα και πώς να ξεφύγεις από έναν τέτοιο δεσμό; Το Elite Daily συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για τις καρμικές σχέσεις:

Η σχέση προέκυψε σε μια μεταβατική περίοδο της ζωής σου

Σύμφωνα με την Firester, οι καρμικές σχέσεις προκύπτουν συνήθως ξαφνικά και κυρίως όταν βρίσκεσαι σε μια μεταβατική φάση της ζωής σου. «Στις μεταβατικές περιόδους, βρισκόμαστε σε πνευματική αφύπνιση και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μέρη του εαυτού μας που παραμένουν στο περιθώριο. Οι καρμικές σχέσεις είναι ο τρόπος της ψυχής να δημιουργεί πλαίσια για να ωριμάσει αυτά τα κομμάτια μας». Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για το άλλο άτομο. Είναι, επομένως, σαν να διαλέγεις συνταξιδιώτη για τη διαδρομή που σε παίρνει από μια φάση της ζωής σου και ετοιμάζεται να σε οδηγήσει σε μια άλλη.

Νιώθεις σαν να είστε αδελφές ψυχές

«Οι άνθρωποι που μπαίνουν σε καρμικές σχέσεις συχνά αισθάνονται σαν να γνώριζαν ο ένας τον άλλο από πάντα», λέει η Firester, τονίζοντας την άνεση και την οικειότητα που νιώθεις με το άλλο άτομο. «Είναι μια σχέση ανεξήγητα έντονη, στην οποία ο άνθρωπος που συμμετέχει προορίζεται να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξής σου και να μεταδώσει τα μαθήματα που χρειάζεται να πάρεις».

Συνδέεστε πολύ γρήγορα

Η σύνδεση στις καρμικές σχέσεις δεν είναι μόνο πολύ ισχυρή, αλλά συνήθως σχηματίζεται και πολύ γρήγορα, λέει η Firester, η οποία υποστηρίζει ότι αυτό έχει θετικά και αρνητικά. «Μια τέτοια σχέση μπορεί να απογειώνει την ενέργειά σου και να σου ξυπνά την επιθυμία να δοκιμάσεις νέες εμπειρίες. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να είναι εξαιρετικά εθιστική, αφού σε κάνει να θέλεις να περνάς χρόνο μόνο με αυτό τον άνθρωπο και με κανέναν άλλο. Αν αυτό διαρκέσει πολύ, τότε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους της ζωής σου».

Ποιες οι διαφορές μεταξύ μιας καρμικής σχέσης κι ενός αληθινού έρωτα

Οι δύο περιπτώσεις μοιράζονται κοινά στοιχεία, αλλά και ορισμένες διαφορές. Σύμφωνα με την Firester, και οι δύο τύποι σχέσεων τείνουν να εμφανίζονται σε μεταβατικές φάσεις, προκαλώντας μάλιστα σημαντικές αλλαγές. Η διαφορά, ωστόσο, έγκειται σε ποια φάση της μεταβατικής περιόδου εμφανίζεται κάθε τύπος σχέσης. «Ο αληθινός έρωτας πυροδοτεί πάντα μια πνευματική αφύπνιση, ενώ οι καρμικές σχέσεις φαίνεται να έρχονται αμέσως μετά από αυτή την αφύπνιση», λέει, προσθέτοντας ότι ενώ ο αμοιβαίος έρωτας είναι σχεδόν πάντα ρομαντικός, οι καρμικές σχέσεις μπορεί να μην είναι.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ μιας καρμικής σχέσης και ενός έρωτα είναι ο τρόπος που τελειώνει και οι αναμνήσεις που σου αφήνουν. Το τέλος ενός αμοιβαίου έρωτα αφήνει συνήθως μια γλυκόπικρη και επώδυνη γεύση, ακόμη κι αν περάσουν χρόνια. «Ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο ή μια αναφορά από κάποιον κοινό γνωστό μπορεί αυτόματα να ξυπνήσει τα συναισθήματα που είχες όταν βρισκόσουν στη σχέση», λέει.

Από την άλλη, τις καρμικές σχέσεις, ακόμα κι αν ήταν ταραχώδεις, τείνεις να τις θυμάσαι με μια τρυφερότητα, κυρίως γιατί αναγνωρίζεις τα μαθήματα που σου χάρισαν.

Πώς να βγεις από μια καρμική σχέση

Οι καρμικές σχέσεις είναι γενικά βραχυπρόθεσμες, υποστηρίζει η Firester. «Το κέντρο της καρμικής σχέσης είναι το μάθημα, όχι το άτομο», λέει. Έτσι, ο τρόπος για να πλοηγηθείς ή να βγεις από τη σχέση είναι να αναγνωρίσεις το μάθημα που είχε να σου προσφέρει.

«Ξεκίνα να αντιμετωπίζεις τη σχέση ως αντανάκλαση του εαυτού σου. Τι χρειάζεται πραγματικά και τι πρέπει να κάνεις για να το αποκτήσεις;», λέει η Firester. «Ρώτησε τον εαυτό σου: Πώς έχω αλλάξει μέσα σε αυτή τη σχέση και πώς αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζονται στη ζωή μου; Ο προβληματισμός και η ανάλυση μιας καρμικής σχέσης θα σε βοηθήσει να παρατηρείς περισσότερο και να συμμετέχεις λιγότερο, δίνοντάς σου έτσι περισσότερο έλεγχο στις μελλοντικές σου ενέργειες».

Εάν μια καρμική σχέση διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, αυτό μπορεί να έχει πραγματικά αρνητικές συνέπειες. «Το να κολλάς σε μια καρμική σχέση αντί να χρησιμοποιείς τα μαθήματα μέσα σε αυτήν για να μπεις στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου μπορεί να δημιουργήσει τοξικές συνθήκες. Ενδέχεται, στην προσπάθεια να αναδιαμορφώσεις τη ζωή σου, να εξαρτηθείς από μια τέτοια σχέση και να μείνεις σε αυτή, νιώθοντας ότι έτσι θα τα βγάλεις καλύτερα πέρα.

Δεν είναι, όμως, αυτό το νόημα και ο ρόλος των καρμικών σχέσεων. Ήρθαν για να σου δείξουν τι φοβάσαι, τι πρέπει να αλλάξεις και σε ποια κομμάτια πρέπει να αναπτυχθείς», καταλήγει η Firester.