Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει εκείνους τους ανθρώπους που έχουν -αυτό που λέμε- αυτό τον «αέρα». Μπορεί να μην διαθέτουν κανένα κοινώς αποδεκτό προσόν –ομορφιά, ύψος, καλλίγραμο σώμα, υπέρμετρη ευφυΐα- κι όμως αποπνέουν μια σιγουριά, που δεν περνάει απαρατήρητη. Σε κάνουν να αναρωτιέσαι από πού την αντλούν. Τι είναι αυτό που έχουν εκείνοι και δε το έχεις εσύ, που νιώθεις ανασφάλεια σε κάθε σου κίνηση και κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα που κάνεις; Η απάντηση είναι μία: Αυτοπεποίθηση.

Καλή στα λόγια, δύσκολη στην πράξη. Γιατί αυτοπεποίθηση σημαίνει να έχεις σιγουριά, εμπιστοσύνη στις επιλογές και τις αποφάσεις σου, αυτή την αίσθηση εσωτερικής ασφάλειας, που σε ωθεί να βγεις εκεί έξω και να παλέψεις για τα πάντα, πιστεύοντας πραγματικά ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Σημαίνει να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και θετικότητα, μαθαίνοντας να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου.

Παρά την κοινή πεποίθηση, η αυτοπεποίθηση δε συνδέεται ούτε με την εξωτερική εμφάνιση, αλλά ούτε και με οποιοδήποτε άλλο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Είναι μια εσωτερική ποιότητα, που ο καθένας μπορεί να κατακτήσει.

Σ’ έναν κόσμο που έχει εμμονή με το κυνήγι της ομορφιάς και της αισθητικής τελειότητας, η αυτοπεποίθηση γίνεται μια θαρραλέα πράξη. Ακόμα κι όταν η εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουμε παραπαίει, όταν οι ανασφάλειες μας κυριεύουν, είναι σημαντικό να εξακολουθούμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Το κέρδος είναι διπλό: Η αυτοπεποίθηση ενισχύει την αυτοαντίληψη και ταυτόχρονα αλλάζει τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι. Δημιουργεί έναν θετικό φαύλο κύκλο, όπου η επιτυχία τροφοδοτεί εκ νέου την αυτοπεποίθηση, δημιουργώντας έναν ωφέλιμο κύκλο αυτοεκτίμησης.

Πώς μπορείς να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου;

Η αυτοεκτίμηση μπορεί να καλλιεργηθεί ανεξάρτητα από την επιτυχία ή την αναγνώριση. Δεν θα πρέπει να συνδέεται με την επίτευξη στόχων, αλλά να επιτυγχάνεται άνευ όρων. Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να αλλάξεις την εμφάνισή σου για να αποπνέεις γοητεία. Αρκεί να το πιστέψεις.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εργαστείς πάνω στην αυτοεκτίμηση, τη διεκδικητικότητα και τη διαχείριση της κριτικής σκέψης. Τίποτα από αυτά που μας κάνουν να έχουμε αυτοπεποίθηση δεν είναι εξωτερικό, όλα είναι μέσα μας, προσιτά και βασισμένα στην επίγνωση των δυνατών και αδύνατων σημείων του καθενός.

Μερικές πρακτικές συμβουλές για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου:

  • Γνώρισε τον εαυτό σου: Κάνε μια ειλικρινή ανάλυση των δεξιοτήτων, των αξιών και των ενδιαφερόντων σου. Η γνώση του εαυτού σου είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη αυτοπεποίθησης.
  • Αποδέξου τον εαυτό σου: Αποδέξου τον με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του. Επικεντρώσου στα δυνατά σημεία, δούλεψε πάνω στις αδυναμίες και μάθε να αποδέχεσαι ό,τι δεν μπορείς να αλλάξεις.
  • Υιοθέτησε μια καθημερινή ρουτίνα ανοιχτής στάσης σώματος: Στάσου με τον κορμό σε ευθεία, τους ώμους πίσω και το κεφάλι ψηλά. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτή η στάση σε βοηθά να νιώσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.
  • Προετοιμάσου με επιχειρήματα: Το να είσαι καλά προετοιμασμέν@ σε βοηθά να αισθάνεσαι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε συζητήσεις ή παρουσιάσεις. Να διεκδικείς, να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματά σου και να εκφράζεις τις απόψεις σου με σαφήνεια και σεβασμό.
  • Απόφυγε τα λεκτικά λάθη: Ρύθμισε τον ρυθμό ομιλίας σου, κάνε παύσεις αναπνοής και διατήρησε οπτική επαφή.
  • Υποστήριξε τον εαυτό σου: Μην σιωπάς περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Κάνε τη φωνή και τη γνώμη σου να ακουστούν. Είναι εξίσου σημαντικές με των άλλων.
  • Ασκήσου: Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την αυτοπεποίθηση και ταυτόχρονα μειώνει το άγχος. Δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο. Ένας περίπατος, λίγο τζόκινγκ ή η γιόγκα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
  • Εξασκήσου στην ευγνωμοσύνη και συνδέσου με τη συναισθηματική πλευρά: Αναγνώρισε τις επιτυχίες και τις θετικές ιδιότητες. Αποδέξου και κατανόησε τα συναισθήματά σου χωρίς να τα κρίνεις.
  • Μάθε από τις εμπειρίες σου: Άντλησε μαθήματα από θετικές και αρνητικές εμπειρίες. Κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και μάθηση.
  • Να είσαι ευγενικ@ με τον εαυτό σου: Αντιμετώπισε τον εαυτό σου με συμπόνια, σεβασμό και αγάπη, όπως ακριβώς θα έκανες με αυτούς που αγαπάς.

Και, τέλος, να θυμάσαι: Η σχέση με τον εαυτό σου είναι η πιο σημαντική. Ό,τι κι αν συμβεί, θα τον κουβαλάς μαζί. Κάνε, επομένως, αυτή τη συντροφιά μια πολύτιμη κι ευχάριστη παρέα.