Εναλλακτικός τίτλος: Πως να σαμποτάρεις τον εαυτό σου

Ξέρω, είμαστε όλοι μεγάλα παιδιά (ή ενήλικες αν θέλεις) και το να κάνουμε πράγματα που δείχνουν απελπισία και την ανάγκη για κάποιον, λειτουργούν ως μια μεγάλη ξενέρα. Όχι για σένα, για εκείνον.

Όμως, το πρόβλημα είναι πως δε το κάνεις επίτηδες. Κανείς δεν θέλει να δείχνει ότι έχει ανάγκη από κάποιον για να είναι ευτυχισμένος και κανείς δεν θέλει να ανάβουν τα λαμπάκια ενός “απελπισμένου” με το που μπαίνει σε ένα μπαρ. Γίνεται αυτόματα, εκεί που δε το περιμένεις. Χωρίς καν να σε ρωτήσει.

Τις περισσότερες φορές δεν το καταλαβαίνεις καν μέχρι να μην σε ξαναπάρει ο γκόμενος που βγήκες τηλέφωνο. Μέχρι να τελειώσει αυτό που έχετε πριν καν αρχίσει. Μα ακόμη και τότε, ακόμη δεν θα καταλαβαίνεις πως μπορείς να λύσεις το μυστήριο του ότι δεν σε ήθελε πια. Ή δεν πρόλαβε να σε θελήσει.

Γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ. Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις, να αποφύγεις και να πετάξεις μια για πάντα επτά συμπεριφορές που διώχνουν τους άντρες μακριά. Τρέχοντας. Με ταχύτητα φωτός.

1. Αφήνεις κενό το πρόγραμμά σου (,σε περίπτωση που).

Γιατί περιμένεις και από τον άλλον να έχει αδειάσει το πρόγραμμά του. Γιατί επειδή θέλεις εσύ να τον δεις, πρέπει να θέλει και αυτός. Δε μπορεί. Οπότε ας αδειάσεις Πέμπτη, Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο μήπως πάτε και καμιά εκδρομή. Χωρίς να έχει ειπωθεί τίποτα. Και μέχρι ένα σημείο είναι οκ να θέλεις να βλέπεις τον άλλον και να βρίσκεις χρόνο στο αρκετά βαρύ πρόγραμμά σου. Όμως φρόντισε να το ξέρει και εκείνος, να έχετε συμφωνήσει ότι μπορεί να βγείτε, να φύγετε και λοιπά. Όχι να συμβαίνει στο μυαλό σου και να περιμένεις κιόλας να το διαβάσει. Ας μην είμαστε τόσο παθέτικ (και πάνω απ’ όλα δεν θέλω σκηνές. Ούτε εγώ ούτε αυτός).

2. Γκρινιάζεις και υπεραναλύεις όλα αυτά που λέει ή κάνει η απέναντι όχθη (ακα γκόμενος).  

Φοβάσαι πως έχεις χάσει τον έλεγχο, πως έχεις αρχίσει να τον γουστάρεις πολύ περισσότερο απ’ ότι στην αρχή και αυτό σε κάνει να νιώθεις άβολα. Λογικό. Έτσι, προσπαθείς να αποκτήσεις ξανά τον έλεγχο της κατάστασης με το να υπεραναλύεις όλα τα “γεια, τι κάνεις;” τα ερωτηματικά, την ώρα, την στιγμή. Πιστεύεις πως αν καταλάβεις τι συμβαίνει θα μπορείς να το αλλάξεις, να το αποδεχτείς. Αλλά όχι, το να υπεραναλύεις τα πάντα σε κάνει να δείχνεις (και να είσαι) ανασφαλής.

3. Βλέπεις τους πάντες ανταγωνιστικά.

Μήπως ζηλεύεις, γλυκάκι; Ή μήπως εκνευρίζεσαι που περνάει τόσες πολλές ώρες με την παρέα του και τα αδέρφια του;

Ξανασκέψου λίγο αν έβαλες εσύ κάποιον στην άκρη για εκείνον και βρες τον ρυθμό σου. Σοβαρέψου. Ούτε τα έχετε, ούτε πρέπει να είστε όλη την ώρα μαζί. Έχετε και ζωές. Τι; Όχι;

Μην τον πνίγεις, θα σου γυρίσει μπούμερανγκ.

4. Όταν σου λέει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο μόνος του.

Έχεις κάνει το 3 και τον έπνιξες τον άνθρωπο. Ξεκόλλα. Αν σου πει πως θέλει χρόνο για αυτόν (μη το πιστέψεις και) πάρε την απόσταση που πρέπει. Αν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να βγει όλο αυτό κάπου, πρέπει να δείτε πως είστε χώρια. Δεν μπορείς να πιέσεις κανέναν να σε αγαπήσει περισσότερο με το να τον αναγκάζεις να περνάτε πιο πολύ χρόνο μαζί.

(Διάλειμμα για ανάσα και συνεχίζουμε)

5. Άρχισαν τα κοπλιμέντα και τα δώρα.

Δεν περνάς καλά και αυτό βγαίνει στον κόσμο. Το πρόβλημα είναι πως πάλι τον πιέζεις. Άφησέ τον να σου κάνει εκείνος δώρα και κοπλιμέντα. Άφησέ τον να κάνει τα πρώτα βήματα. Θα δεις πόσο καλύτερα θα νιώσεις και εσύ.

6. Όταν δεν ανταποδίδει αισθάνεσαι ριγμένη.

Αν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου θα παραδεχτείς αμέσως πως δίνεις για να πάρεις. Όλοι το κάνουμε άλλωστε. Μερικοί δίνουμε αγάπη για να πάρουμε εκείνα τα τρία που δεν μπορώ να πω δημόσια. Αυτές είναι οι αδικίες τις ζωής που πρέπει να καταλάβουμε όταν πια δεν είναι αργά. Και να φύγουμε. ΤΩΡΑ.

7. Προσπαθείς να τους κάνεις να ξεκινήσουν μια σχέση για την οποία δεν είναι έτοιμοι. 

Όταν η ανασφάλεια μας χτυπάει την πόρτα και ανησυχούμε για το αν ο άλλος μας θέλει για σχέση ή για το σπίτι (το πιασες ή ακόμη;) τους πιέζουμε να το ξεκαθαρίσουν πριν καν αρχίσει κάτι μεταξύ μας. Και είναι λάθος. Δεν μπορείς να πιέσεις τον άλλον για τίποτα, και αν το κάνεις, θα φύγει πολύ πιο νωρίς απ’ ότι υπολόγιζε.

Και στην τελική, να σου πω κάτι που θα δουλέψει σίγουρα; Βγες με κάποιον άλλον παράλληλα. Να δεις πως ξεχνιέσαι, πως δεν κάνεις τίποτα από αυτά και πως ίσως σου αρέσει περισσότερο. Μέχρι να το καταλάβεις θα τον έχεις ήδη κερδίσει. Γιατί θα είσαι χαλαρή.

(Φωτογραφία: Cass Bird)