Ακολουθώντας μία περιοριστική, δίαιτα σίγουρα θα χάσεις το επιθυμητό βάρος, όμως όπως με τις περισσότερες δίαιτες, όταν ξεκινάς να τρως πάλι κανονικά, το βάρος επανέρχεται αμέσως. Κάνοντας πιο εφικτές και μόνιμες αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες και τον τρόπο ζωής, το χαμένο βάρος δεν επιστρέφει. Αυτό υπόσχεται και ο κανόνας 80/20.

Τι ακριβώς είναι;

Η βασική αρχή πίσω από τον κανόνα 80/20 είναι απλή. Κατανάλωσε θρεπτικά τρόφιμα στο 80% και επίτρεψε στον εαυτό σου να υποκύψει σε όχι και τόσο υγιεινά τρόφιμα στο υπόλοιπο 20%. Η δίαιτα 80/20 υποστηρίζει ότι το το 20% της μερίδας από τρόφιμα όχι και τόσο υγιεινά θα πρέπει να συμβαίνει μία φορά την εβδομάδα.

Τι περιλαμβάνει το 80%

Η δίαιτα 80/20 προτείνει την μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και την αντικατάστασή τους με αντίστοιχα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, νερό, αλλά και με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης και η άπαχη πρωτεΐνη. Προσπάθησε να είσαι συνειδητή με το φαγητό και να τρως μόνο όταν πεινάς πραγματικά.

Ο διατροφικός κανόνας 80/20 στηρίζεται στα εξής:

1. Μέτρο

Είναι προτιμότερο να καταναλώσεις ένα μικρό γλυκό μετά από ένα υγιεινό γεύμα ή να επιλέξεις μία καρμπονάρα μία φορά στο τόσο. Απόφυγε να φας και τα δύο στο ίδιο γεύμα, ιδίως αν προσπαθείς να χάσεις βάρος.

2. Προγραμματισμός

Χρειάζονται δύο είδη προγραμματισμού. Αρχικά σκέψου το πρόγραμμα της εβδομάδας και αν περιλαμβάνει κάποια έξοδο ή εδική περίσταση, ώστε να φυλάξεις την “ατασθαλία” για εκείνη την ημέρα. Δεύτερον, αποφάσισε τι είδους ατασθαλία θα ήθελες να κάνεις. Όταν έχεις το cheat meal υπό έλεγχο, είναι πιο εύκολο να αποφύγεις την υπερκατανάλωση junk food.

3. Άσκηση και χαλάρωση

Συνδυαστικά με την δίαιτα 80/20, προτείνεται και η μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, ώστε να αυξηθεί η μυική μάζα και να βελτιωθεί ο μεταβολισμός. Συστήνεται επίσης, ξεκούραση και χαλάρωση, γι’αυτό προσπάθησε να αφήνεις λίγο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σου και να απολαμβάνεις 8 ώρες ύπνου.

Δες ακόμα: Κανόνας 80/20. Ακολούθησε τον και δες τη σχέση σου να αλλάζει

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured image: purewow.com