Επίκαιρο το θέμα της αποκριάς, αλλά όταν μιλάμε για την υγεία μας και για την τροφή που βάζουμε στο σώμα μας, το ζήτημα γίνεται λίγο πιο σοβαρό. Συχνά τα συσκευασμένα τρόφιμα πλασάρονται ως υγιεινά, αλλά αυτό είναι μακριά από την πραγματικότητα…

  • Συσκευασμένοι χυμοί: καλό είναι να κοιτάμε πάντα τα συστατικά για να μην καταλήξουμε να πίνουμε ζαχαρόνερο. Ακόμα όμως και ο πιο ποιοτικός χυμός δε συγκρίνεται με το να καταναλώσουμε ολόκληρο το φρούτο το οποίο περιέχει και άφθονες φυτικές ίνες.
  • Τα τρόφιμα «χωρίς» ή 0. Αν ειδικά είναι και νόστιμο σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Σίγουρα το 0 δε σημαίνει ότι έχει και μηδενικές θερμίδες. Μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχει ζάχαρη ή δεν έχει λιπαρά ή και τα δύο, αλλά σίγουρα από κάτι είναι φτιαγμένο και αυτό είναι που έχει σημασία. Αντίστοιχα, το να αφαιρέσουμε κάτι πχ το αλάτι, τη γλουτένη κλπ από ένα τρόφιμο, θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για το τι το αντικατέστησε και πώς η γεύση παρέμεινε αναλλοίωτη.
  • Dressing για σαλάτες. Ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά. Συχνά και trans λιπαρά. Διαβάζουμε τις ετικέτες και επιλέγουμε αναλόγως.
  • Βιολογικά προϊόντα. Το βιολογικό από το υγιεινό διαφέρει. Μπορεί κάτι να προέρχεται από συστατικά που έχουν προέλθει από βιολογική καλλιέργεια, αλλά για παράδειγμα το φινοικέλαιο και βιολογικό να είναι δεν μπορεί να είναι απόλυτα υγιεινό.
  • Δημητριακά πρωινού. Δεν αφορά όλες τα προϊόντα, αλλά αρκετά από αυτά είναι γεμάτα ζάχαρη και συντηρητικά.
  • Αποξηραμένα φρούτα. Ορισμένα είναι χρωματισμένα τεχνητά και περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Μιλάμε δηλαδή, για ένα συνδυασμό που δε θυμίζει σε τίποτα το αρχικό φρούτο.

Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια αποστειρωμένη γυάλα. Μπορούμε όμως, να ενημερωνόμαστε για να κάνουμε σοφότερες και πιο συνειδητές επιλογές. Να το φάω δηλαδή, το συντηρητικό μου, αλλά τουλάχιστον να μη νομίζω ότι τρώω υγιεινά.

www.facebook.com/grafeiodiatrofis | www.instagram.com/kliodim