Οι σχέσεις, όλοι το γνωρίζουμε, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Θέλουν προσπάθεια, θέλουν όρια, θέλουν κανόνες. Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ αισθανόμαστε όμορφα με τη σχέση μας, σκεπτόμενοι πόσο τυχεροί είμαστε, την ίδια στιγμή, μια φωνούλα στο μυαλό μας, μας λέει ότι θέλουμε κάτι περισσότερο, ότι κάτι μας λείπει.

Ο κανόνας 80/20 είναι μια καλή αρχή για να επανεκτιμήσουμε την τωρινή μας σχέση, αλλά και αυτές που έληξαν άδοξα ή που δεν ξεκίνησαν ποτέ. Σαν άνθρωποι αποζητάμε πάντα το καλύτερο σε όλους του τομείς, πόσο μάλλον από τη σχέση μας. Θέλουμε να μας παρέχει τα πάντα- υλικά, σωματικά, ψυχολογικά. Και εδώ έρχεται ο κανόνας 80/20 να μας αποδείξει ότι κάνουμε λάθος. Με άλλα λόγια , όταν είμαστε σε μια σχέση παίρνουμε 80 τις εκατό από αυτό που θέλουμε. Καλό ακούγεται, δε νομίζεις; Μεγάλο ποσοστό ομολογουμένως. Έλα όμως που εμείς «απαιτούμε» το απόλυτο 100% ! Αγωνιζόμαστε, γκρινιάζουμε, παραπονιόμαστε και πολλές φορές χωρίζουμε για αυτό- γι’ αυτό το υπόλοιπο 20%. Γιατί; Γιατί θέλουμε αυτό που δε μπορούμε να έχουμε.

Για παράδειγμα ο/η σύντροφός σου μπορεί να είναι πιστός, ευγενικός, καλός συζητητής αλλά σε αντίθεση με εσένα να του αρέσει η φύση, οι εκδρομές και οι εξορμήσεις. Ενώ εσύ σχεδιάζεις κοσμικά Σαββατιάτικα πρωινά ψωνίζοντας, πίνοντας καφέ και τρώγοντας σε εστιατόρια με εναλλακτική κουζίνα εκείνος ονειρεύεται αρβυλάκια, πεζοπορία και καθαρό αέρα. Αντί λοιπόν να εστιάσεις στα καλά πράγματα τα οποία παίρνεις από το άλλο σου μισό, εστιάζεις σε αυτό το 20%, σε αυτό δηλαδή που δεν ταιριάζετε, και το κάνεις να φαίνεται τόσο σημαντικό που νιώθεις να μην αντέχεις.

Και έρχεται η στιγμή που συναντάς κάποιον, που έχει αυτό το 20% που σου λείπει, που του αρέσουν τα κοσμικά Σαββατιάτικα πρωινά και νιώθεις ότι βρήκες τον νέο τέλειο σύντροφο. Χωρίζεις, λοιπόν, τον φυσιολάτρη και όλα μοιάζουν τέλεια. Και τώρα έχεις αυτό που θέλεις, έτσι; Δυστυχώς όχι. Διότι σύντομα θα συνειδητοποιήσεις ότι πλέον έχεις μόνο το 20%. Το υπόλοιπο 80% που δεν έμοιαζε για εσένα τόσο σημαντικό- γιατί το θεωρούσες δεδομένο – δεν το έχεις πλέον. Αντάλλαξες 80% ευτυχίας με ένα 20% .

Ο κανόνας 80/20 είναι, ενδεχομένως, προφανής και επιπλέον δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στις ερωτικές σχέσεις, αλλά εν προκειμένω οι σχέσεις είναι το ζητούμενο. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κάνεις παράπονα για κάτι στη σχέση σου, ξανασκέψου το και θυμήσου το 80% που λαμβάνεις κάθε μέρα. Άσε λίγο στην άκρη το 20%, που ίσως και να είναι κάτι ασήμαντο στην τελική.

Εκτίμησε τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, αυτά που σου δίνει, αυτό που είσαι όταν βρίσκεσαι μαζί του. Μην αφήνεις το 20% να σε επηρεάζει, να δηλητηριάζει τη σχέση σας και να σου κλέβει τις όμορφες στιγμές.

Διάβασε επίσης: Τα 4 πιο κοινά λάθη που κάνεις στις σχέσεις σου.