Μπορεί να κάνει την καθημερινότητα σου εύκολη, αλλά η λήψη των συμπληρωμάτων σου ταυτόχρονα θα μπορούσε να σ’ εμποδίσει να αποκομίσεις τα πλήρη οφέλη τους.

Από τα οφέλη της βιταμίνης D που τονώνουν τη διάθεση μέχρι την ικανότητα της βιταμίνης C να υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σου να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Ωστόσο, η σωστή λήψη συμπληρωμάτων δεν είναι τόσο απλή όσο η κατάποση μιας χούφτας χαπιών στο πρωινό. Ενώ η κατανάλωση όλων των συμπληρωμάτων με μια κίνηση μπορεί να διευκολύνει τη μνήμη, μπορείς να τα βοηθήσεις να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα παίρνοντάς τα σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν χρειάζεται να ρυθμίζεις χρονοδιακόπτη για να λαμβάνεις διαφορετικό συμπλήρωμα κάθε ώρα, αλλά είναι καλή ιδέα να μοιράσεις την πρόσληψη συμπληρωμάτων ανάμεσα στην ημέρα και στο βράδυ.

Συνέχισε να διαβάζεις λοιπόν για να μάθεις τους λόγους που το κάθε συμπλήρωμα έχει τη «δική του ώρα»

Γιατί έχει σημασία η ώρα της ημέρας που λαμβάνεις τα συμπληρώματά σου;

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους η ώρα της ημέρας που παίρνεις τα συμπληρώματά σου έχει σημασία: ο επιδιωκόμενος σκοπός των συμπληρωμάτων και των τροφίμων και των ποτών που πιθανόν να καταναλώσεις κοντά στη λήψη τους.

“Ορισμένα θρεπτικά συστατικά θα απορροφηθούν καλύτερα ή θα χρησιμοποιηθούν με γεύματα ή σε συγκεκριμένες περιόδους λόγω της λειτουργίας τους”, εξηγεί η Sasha Parkin, εγγεγραμένη διατροφολόγος -θεραπεύτρια στο Wild Nutrition. “Για παράδειγμα, είναι λογικό να λαμβάνεις συμπληρώματα που σε βοηθούν να χαλαρώσεις το βράδυ και εκείνα που σε ενεργοποιούν το πρωί.”

Ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σου να απορροφήσει καλύτερα τα συμπληρώματά, άλλα, όπως το τσάι και ο καφές, μπορούν να εμποδίσουν τη σωστή απορρόφηση λόγω των διουρητικών αποτελεσμάτων τους και της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη. Εξαιτίας αυτού, καλό είναι να αποφύγεις τη λήψη υδατοδιαλυτών βιταμινών όπως βιταμίνες Β και βιταμίνη C ταυτόχρονα με αυτά τα ποτά.

Τα καλύτερα συμπληρώματα για λήψη το πρωί

Εάν έχεις συνηθίσει να παίρνεις τα συμπληρώματά σου αμέσως μόλις ξυπνήσεις, είναι πιθανό να κάνεις μια πολύ σωστή κίνηση. Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που ωφελούνται καλύτερα από την πρωινή λήψη.

Οι βιταμίνες C και B είναι πρώτες. Ενώ μπορείς να επωφεληθείς από αυτά τα συμπληρώματα ανεξάρτητα από το πότε τα λαμβάνεις, η κατανάλωσή τους με άδειο στομάχι το πρωί θα μπορούσε να βοηθήσει τον οργανισμό σου να τα απορροφήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, επειδή δεν έχουν τίποτα άλλο να ανταγωνιστούν. Μπορείς να το κάνεις αυτό με τις βιταμίνες C και B επειδή, σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, είναι υδατοδιαλυτες, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται λιπαρές τροφές για να απορροφηθούν καλύτερα. Οι βιταμίνες Β12 και Β6 είναι εξίσου δυναμωτικές, καθιστώντας τις ιδανικές για πρωινή κατανάλωση.

Έπειτα, υπάρχει και η βιταμίνη D. «Συνιστώ συνήθως στους πελάτες να παίρνουν βιταμίνη D το πρωί με ένα γεύμα που περιέχει λιπαρά επειδή είναι λιποδιαλυτή, που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα με μια πηγή λίπους», εξηγεί η Parkin. «Υπάρχουν επίσης κάποιες έρευνες που υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της μελατονίνης (της ορμόνης του ύπνου), η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τον ύπνο σε όσους ήδη παλεύουν με την αϋπνία». Τελευταίο, αλλά σε καμία περίπτωση ασήμαντο είναι καλύτερο να λαμβάνεις τα συμπληρώματα ορμονικής εξισορρόπησης αμέσως μόλις ξυπνήσεις, ώστε να μην επηρεάζουν τον ύπνο σου. Ο εγκέφαλος επικοινωνεί με τις ορμόνες μέσω της υπόφυσης (το τμήμα του εγκεφάλου για τη ρύθμιση των ορμονών), που είναι πιο ενεργό το πρωί. Γι’ αυτό και οι ορμονικές εξετάσεις αίματος γίνονται το πρωί για ακρίβεια.

Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα για βραδινή λήψη;

Τα καλύτερα συμπληρώματα για να λαμβάνεις το βράδυ (συνήθως λίγο πριν τον ύπνο) είναι αυτά που θα βοηθήσουν στη χαλάρωση, καθώς και εκείνα που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τον ύπνο. Η Parkin συνιστά να τα παίρνεις περίπου μια ώρα πριν τον ύπνο για να τους δώσεις χρόνο να ενεργήσουν κατάλληλα. Το μαγνήσιο είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη του τη νύχτα και όχι σε άλλες ώρες της ημέρας. Γενικά όμως οι απόψεις διίστανται καθώς άλλοι ειδικοί βρίσκουν ότι ορισμένα ηρεμιστικά συμπληρώματα όπως η ashwagandha, λειτουργούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Aswagandha χαλαρώνει το σώμα, μειώνει το στρες και αυξάνει τη φυσική αντοχή του σώματος.

Ωστόσο, αυτό είναι θέμα προσωπικής άποψης: εάν προσπαθήσεις να μειώσεις τα επίπεδα άγχους σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα, η λήψη ashwagandha πριν ξεκινήσεις τη δουλειά ή το μεσημέρι μπορεί να κάνει μεγαλύτερη διαφορά.