Οι βιταμίνες έχουν τόσους πολλούς ρόλους στη ζωή μας, από τη διατήρηση της υγείας των οστών μας έως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και μαζί με αυτά μπορούν επίσης να είναι κι ένα -όχι και τόσο- μυστικό όπλο στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας.

Από τις θρεπτικές τους ιδιότητες μέχρι την ικανότητά τους να απαλύνουν το δέρμα μας μειώνοντας την τραχιά υφή του, η προσθήκη  βιταμινών στη ρουτίνα ομορφιάς μας μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε.

Ποιες είναι αυτές;

Τρεις από τις πιο ισχυρές (και πιο δημοφιλής): βιταμίνη C, βιταμίνη Β3 και βιταμίνη Ε— που μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της θαμπής, ερεθισμένης και τραχιάς επιδερμίδας και να μας χαρίσουν υγιές δέρμα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ο καλύτερος αντιοξειδωτικός φίλος του δέρματός, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του δέρματος και στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που παράγονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν οξειδωτικό στρες στο δέρμα μας (σκέψου την έκθεση στον ήλιο, τη ρύπανση και την ανθυγιεινή διατροφή).

Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν το δέρμα, οδηγώντας σε απώλεια νερού και φθορές, αφήνοντας το δέρμα μας να φαίνεται τραχύ και επιρρεπές σε σημάδια πρόωρης γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Η βιταμίνη C όχι μόνο λειτουργεί ενάντια στις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, αλλά ενισχύει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα μας σφριγηλό, σφριγηλό και νεανικό.

Επιπλέον, η βιταμίνη C μειώνει τον αποχρωματισμό και την υπερμελάγχρωση, χάρη στην ικανότητά της να εμποδίζει τη δράση του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μελανίνης, με αποτέλεσμα τη μελάγχρωση. Άρα μας δίνει φωτεινό και καθαρό αποτέλεσμα.

Βιταμίνη Β3

Ονομάζεται επίσης νιασιναμίδη, η βιταμίνη Β3 είναι γνωστή για τη διατήρηση ενός ισχυρού δερματικού φραγμού. Στοιχείο που ενεργοποιεί τα κύτταρα του δέρματος και ενισχύει τις διαδικασίες που διατηρούν το δέρμα μας υγιές και λείο, όπως η παραγωγή κεραμιδίων που βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του.

Η βιταμίνη Β3 μπορεί να καταπολεμήσει τα πρώιμα σημάδια γήρανσης όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες και αποχρωματισμό.

Βιταμίνη Ε

Εκτός από τη δυνατότητά της να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και να προλαμβάνει τα σημάδια γήρανσης (όπως το μειωμένο κολλαγόνο και τις λεπτές γραμμές), η βιταμίνη Ε δρα επίσης προστατευτικά και ενισχύει την κυτταρική αναδόμηση, καταπολεμώντας τη φθορά από τον ήλιο.

Οι δυνατότητες άμβλυνσης της υπεριώδους ακτινοβολίας ενισχύονται ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C, γεγονός που αυξάνει την απορρόφησή της.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι βοηθά στην καθυστέρηση της εμφάνισης ρυτίδων και συμβάλει στη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας χαρίζοντας μια λαμπερή, ενυδατωμένη όψη.