Αν το να περπατάς στο γυμναστήριο χωρίς παπούτσια σου ακούγεται πολύ παράξενο και ίσως λίγο ανθυγιεινό, υπάρχουν καλοί λόγοι που πολλοί αφήνουν τα παπούτσια τους. Εκτελώντας συγκεκριμένες προπονήσεις barefoot, όπως η άρση βαρών ή και άλλες ασκήσεις γυμναστικής βελτιώνεις την ισορροπία. Ακόμη και το απλό jogging στο γρασίδι ή την αμμουδιά δίνεις έμφαση στη δύναμη και την ευελιξία των ποδιών σου. Καθώς και στη στάση του σώματός σου. Επίσης, τα προστατεύεις από τραυματισμούς.

Γιατί να το κάνεις:

Ειδικότερα για όσους σηκώνουν βάρη σημαντικό λόγο, για να είναι ξυπόλητοι, αποτελεί το ότι επιτρέπει μια ισχυρότερη σύνδεση. Όταν είσαι ξυπόλητος, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την ικανότητά σου να αισθάνεσαι το πόδι σου να πιέζει το έδαφος. Και αυτό είναι βασικό. Η άμεση επαφή με το πάτωμα σημαίνει ότι είσαι σε θέση να αξιοποιήσεις πλήρως τα μικροσκοπικά νεύρα στο κάτω μέρος των ποδιών σου. Κάτι που είναι κρίσιμο για τον έλεγχο και τη σταθερότητα.

Ιδιαίτερα στις ασκήσεις με βάρη για τα πόδια, εάν πατάς σωστά το έδαφος, όχι μόνο θα ενεργοποιήσεις τους γλουτιαίους σου πιο αποτελεσματικά. Θα δημιουργήσεις και αρκετό χώρο στο μηριαίο οστό, για να βγει από την υποδοχή του ισχίου. Αυτός ο συνδυασμός σταθεροποιεί την κίνηση και αυξάνει το εύρος της. Βοηθά πραγματικά στη δημιουργία μιας νευρομυϊκής σύνδεσης. Επίσης, όταν οι αρχάριοι σηκώνουν βάρη ξυπόλητοι βοηθιούνται να αποκτήσουν δύναμη. Αλλά και να βρουν πιο εύκολα τη σωστή θέση για την άρση.

Άλλα σημαντικά οφέλη των barefoot προπονήσεων:

Επιπλέον, η προπόνηση barefoot βοηθά στην αποφυγή πόνων και τραυματισμών, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Τα διαστρέμματα αστραγάλου και οι τενοντίτιδες. Ακόμη βελτιώνει την αίσθηση που έχεις όταν τρέχεις. Και τον τρόπο που το πέλμα σου πατάει στο έδαφος, ενώ ενδυναμώνει την ποδοκνημική.

Αυτή η αυξημένη αίσθηση της επαφής με το έδαφος σε βοηθά να ενισχύσεις τη συνολική σου εμπειρία στην προπόνηση και να εκμεταλλευθείς πλήρως τις δυνατότητές σου. Μπορείς να απολαύσεις πραγματικά την άσκηση που κάνεις. Ίσως αισθανθείς λίγο κουρασμένος στην αρχή, αλλά δεν θα είναι για πολύ, αφού θα δεις σύντομα μια πιο δυνατή εκδοχή του εαυτού σου.

Δες ακόμα:

Τα 10 πράγματα που μου σπάνε τα νεύρα στο γυμναστήριο

Oι κορυφαίες τάσεις στο fitness το 2019

Πόσα λεπτά περπάτημα χρειάζονται καθημερινά για να αδυνατίσεις;


featured image: PureWow