Νέο έτος, καινούριες τάσεις ή μοντέρνες εκδοχές των παλιών. Η γυμναστική δεν είναι πια «απλή προπόνηση». Αφορά την ποιότητα της ζωής σου. Οι μεγαλύτερες τάσεις γυμναστικής του 2019 έχουν ποικιλία. Ο στόχος πλέον είναι το ευ ζειν.

Βιωσιμότητα και διαχρονικότητα στην άσκηση

Οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν καλύτερα και πιο δυναμικά στην καθημερινή τους ζωή, γι ‘αυτό πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Παράγοντες, όπως η απώλεια βάρους ή έντονη γράμμωση δεν είναι πλέον οι σημαντικότεροι. Στόχος μια ζωή με όσο λιγότερο πόνο ή φθορά, όχι η επίτευξη των μέγιστων αποτελεσμάτων. Η καλή φυσική κατάσταση γίνεται το ζητούμενο και ενσωματώνεται στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Άμεση συνέπεια αυτής της τάσης και η αύξηση των ηλικιωμένων στα γυμναστήρια.

HIIT

Σύντομες εκρήξεις άσκησης υψηλής έντασης που ακολουθούνται από μια σύντομη περίοδο ξεκούρασης. Μπορούμε να δούμε ότι είναι σταθερά μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις, παρά τον υψηλό κίνδυνο τραυματισμού.

Τη νέα χρονιά, όμως, θα δεις τις προπονήσεις HIIT να γίνονται ολοένα και συντομότερες.

Γιόγκα

Η αρχαία αυτή πρακτική βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στη λίστα. Έως το 2018, η γιόγκα πήρε πολλές μορφές, όπως Power Yoga, Yogilates, γιόγκα σε ζεστό περιβάλλον. Υπάρχει ο συνδυασμός φυσικής άσκησης υψηλής έντασης με την πιο πνευματική yoga με το όνομα γιόγκα-HIIT, υπάρχει η goat yoga, ποιος λοιπόν, ξέρει ποιες ακόμα μορφές θα εμφανιστούν στο μέλλον;

Η ανάκαμψη μετά από αποχή ή τραυματισμούς και νέοι τρόποι χαλάρωσης των μυών

Το αθλητικό μασάζ, το δωμάτιο ατμού, οι κρύες καμπίνες, τα foam rollers και πολλά άλλα, σε βοηθούν να νικήσεις την κούραση, χαλαρώνουν τους μύες και σε μαθαίνουν ότι η άσκηση συνδυάζει και τέτοιου είδους απόλαυση. Όσο η γνώση γύρω από τον συνδετικό ιστό και την σημασία του στην άσκηση αυξάνεται, θα παρατηρήσεις όλο και περισσότερα τέτοια εργαλεία να βγαίνουν.

Η ψυχική σου υγεία είναι επίσης σημαντική για τις προπονήσεις σου

Ο διαλογισμός θα γίνει πολύ πιο mainstream στο fitness. «Μπορεί να προπονείς το σώμα σου, αλλά τι κάνεις, για να προπονείς το μυαλό σου;». Αυτό είναι το ερώτημα που θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε περισσότερο στο νέο έτος.

Αν δεν έχεις ήδη μια εφαρμογή διαλογισμού στο τηλέφωνό σου, πιθανότατα θα την χρειαστείς το 2019. Νους υγιής εν σώματι υγιεί σε σύγχρονη εκδοχή.

Η σπουδαιότητα του ύπνου

Η καλή ποιότητα ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταβολική λειτουργία. Αν δε κοιμάσαι καλά είναι αδύνατο να δεις τους στόχους σου για επιδόσεις και απώλεια βάρους να επιτυγχάνονται. Προβλέπεται το coaching ύπνου να γίνεται παροχή σε γυμναστήρια και κέντρα διαλογισμού, ώστε να χαλαρώνεις και να αποδίδεις καλύτερα.

Η εργασία και η προπόνηση μαζί

Μπορεί να δεις μεγάλα γυμναστήρια να προσθέτουν χώρους, όπου θα μπορείς να πάρεις μαζί τον φορητό σου υπολογιστή και να εργάζεσαι μετά την γυμναστική. Επιπλέον, τους χώρους εργασίας να ενσωματώνουν γυμναστήρια στις εγκαταστάσεις τους ή να προσφέρουν μαθήματα γυμναστικής μεταξύ των συνεδριάσεων για τους υπαλλήλους αλλά και να συνεργάζονται με στούντιο γυμναστικής.

Τα boutique studios θα επεκταθούν σε μικρότερες πόλεις

Θα δεις περισσότερα τέτοια σημεία να ανοίγουν σε μικρότερες πόλεις, κυρίως λόγω ανταγωνισμού. Επίσης, αυτά θα αρχίσουν να προσφέρουν περισσότερους επιλογές μαθημάτων. Τέλος, θα αρχίσουν να διευρύνουν το ωράριο, για να καλύψουν περισσότερους ανθρώπους.

Smart watches, fitness trackers, monitors για την καρδιά και συγχρονισμός

Η χρήση και η ανταλλαγή δεδομένων μέσω φορητών συσκευών και smartphones θα γίνει ακόμη πιο σημαντική το 2019. Στο μέλλον, η ψηφιοποίηση θα προσφέρει στον χρήστη ακόμη μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών, που θα του επιτρέπει να σχεδιάζει με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα την προπόνησή του. Το 2019 μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά πολύ πιθανό κάποια στιγμή αισθητήρες να καταπίνονται ή να εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα.

To feed των κοινωνικών μέσων δικτύωσης θα συνεχίσει να κατακλύζεται με fitness

Είτε αγαπάς, είτε μισείς τους influencers και όλοι οι φίλοι σου ποστάρουν στιγμές τους στο γυμναστήριο, η τάση να μοιράζεται κανείς δημόσια την προπόνησή του ήρθε για να μείνει. Πολλοί δημοσιεύουν τους στόχους τους στα κοινωνικά μέσα, για να παρακινούν όσους τους ακολουθούν. Στην τελική, ποιο το κακό να υπάρχει μια κοινότητα, όπου κινητοποιεί ο ένας τον άλλον;

Διάφορα Brands και αθλητικές ομάδες θα δημιουργήσουν τις δικές τους προπονήσεις

Μεγάλες φίρμες στον αθλητισμό και ομάδες τοποθετούν τα ονόματά τους σε αθλητικές εγκαταστάσεις και γυμναστήρια ή δημιουργούν δικά τους, για να φέρνουν τις προπονήσεις στους fans τους.

Personal Training και πιστοποιημένοι Fitness Trainers σε υψηλή ζήτηση

Αυτή η ανάπτυξη και η εξειδίκευση στο fitness ωθεί στην πρόσληψη πιστοποιημένων επαγγελματιών. Η διαδικασία να γίνει κάποιος personal trainer έχει γίνει πιο απαιτητική τα τελευταία χρόνια. Αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στα προσόντα που έχουν, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Εκτός από αυτό, οι trainers γίνονται όλο και περισσότερο επιχειρηματικοί, μια εξέλιξη που συνδέεται με μια άλλη τάση: πολλοί επιλέγουν να ανοίξουν μπουτίκ στούντιο. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν ένα υψηλής ποιότητας πρόγραμμα σε μια μικρή ομάδα-στόχο.

Functional Fitness Training

Η λειτουργική προπόνηση βελτιώνει την ισορροπία, τον συντονισμό, την δύναμη και την αντοχή σου, άρα και τις καθημερινές δραστηριότητές σου. Χρησιμοποιεί το σωματικό σου βάρος– σκέψου τα push-ups και τα planks, για να σε κάνει να ιδρώσεις αλλά και λάστιχα, αντιστάσεις, trx.

Άντρες σε barre

Η μπάρα θα πρωταγωνιστεί σε όλες τις ηλικίες, τα φύλα και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Αν την έχεις συνδυάσει με το μπαλέτο, θα γίνει μια λιγότερο exclusive προπόνηση, καθώς ανακαλύπτονται τα οφέλη της στην ελαστικότητα.

Δες ακόμα:

3 wellness στόχοι για να αφήσεις έξω από τη λίστα σου φέτος

Αν πρέπει να αλλάξεις κάτι το 2019 ας είναι αυτό


featured image: Pilates by Carrie