Στην Ελλάδα των ισχυρών οικογενειακών δεσμών, δεν υπάρχει σπίτι, όσο σύγχρονα διακοσμημένο κι αν είναι, το οποίο δεν φιλοξενεί ένα βάζο αντίκα της προγιαγιάς, ένα χαλί που υπήρχε στο σπίτι στο χωριό και γενικώς όμορφα αντικείμενα, που περνούν από γενιά σε γενιά, έχοντας αποκτήσει τη μοναδική αξία του vintage.

Το vintage επικρατεί ολοένα και περισσότερο, αφού παρουσιάζεται αυξανόμενο ενδιαφέρον για πιο βιώσιμες αγορές, αλλά και το πάντρεμα πολύτιμων και σύγχρονων αντικειμένων. Και αυτό το ενδιαφέρον αντανακλάται σε μια νέα τάση εσωτερικού χώρου.

Σύμφωνα με το Pinterest, το «hipstoric home» είναι μια αναδυόμενη τάση εσωτερικού σχεδιασμού, που αναμένεται να κυριαρχήσει το 2023, συνδυάζοντας vintage κομμάτια με το μοντέρνο στυλ. Σύμφωνα με το Pinterest, το ενδιαφέρον για την τάση του hipstoric home αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των αναζητήσεων για όρους όπως «εκλεκτικός σχεδιασμός vintage», «ανάμειξη μοντέρνων και vintage επίπλων» και «μαξιμαλιστικής διακόσμησης vintage», οι οποίοι σημείωσαν σημαντική αύξηση στην πλατφόρμα.

Η εν λόγω τάση φαίνεται να ικανοποιεί την επιθυμία των ανθρώπων να δώσουν μια εντελώς προσωπική ταυτότητα στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα να απορρίπτουν αντικείμενα μαζικής παραγωγής, αναζητώντας μοναδικά κομμάτια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χώρων που συνδυάζουν την αυτοέκφραση και την ιστορική νοσταλγία, στοιχεία που αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο αισθητά στη διακόσμηση το 2023.

Αν θέλεις κι εσύ να ακολουθήσεις την τάση του σήμερα, το Stylist δίνει μερικές συμβουλές για το πώς να το καταφέρεις:

«Η πρόβλεψη του Pinterest για το «hipstoric home» ως τάση διακόσμησης για το 2023 είναι απολύτως λογική», λέει η Amy Wilson, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και δημιουργική διευθύντρια για το 247 Blinds. «Σε έναν κόσμο που προσπαθεί να γίνει πιο βιώσιμος, πολλοί από εμάς ανακυκλώνουμε τα παλαιότερα κομμάτια μας αντί να αγοράζουμε μαζικά προϊόντα, διατηρώντας κάποιο χαρακτήρα στο σπίτι».

«Μπορείς να προσθέσεις λίγη γοητεία παλιάς σχολής στο σπίτι με ένα vintage χαλί σε πολύχρωμη ύφανση ή μια κλασική ρωμαϊκή περσίδα, συνδυάζοντάς τα με καθαρές, μοντέρνες γραμμές και σχήματα στα έργα τέχνης που θα τοποθετήσεις», λέει.

«Θα μπορούσες, επίσης, να δημιουργήσετε κατασκευές με τα αγαπημένα σου κλασσικά αντικείμενα, όπως παλιοί δίσκοι ή αφίσες, για να δώσεις μια μοναδική διάσταση στη διακόσμηση του σπιτιού σου».

«Κάνε μια επιδρομή στην αποθήκη του πατρικού σου και δημιούργησε συνθέσεις από αντικείμενα που έχεις αγοράσει και άλλα που θα βρεις στο σπίτι της οικογένειάς σου», συνεχίζει η Wilson. «Αγοράζοντας από καταστήματα με αντίκες ή φιλανθρωπικές οργανώσεις, θα εξοικονομήσεις πόρους, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσεις μοναδικά κομμάτια, δημιουργώντας ένα διακοσμητικό αποτέλεσμα που δεν θα μοιάζει με τίποτα άλλο».

Ο χρόνος προχωρά μπροστά, η νοσταλγία για το παλιό, όμως, είναι πανταχού παρούσα. Ένα πάντρεμα των δύο μπορεί να πετύχει και να δώσει πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα.