Στολίζουν τα κορμιά και αφηγούνται ολόκληρες ιστορίες.

Εντυπωσιάζουν και προκαλούν συναισθήματα. Τα τατουάζ δεν είναι απλά μια μόδα, αλλά μια ολόκληρη κοσμοθεωρία με νόημα, ψυχή και πολύ ενδιαφέρον.

Συχνά, κοιτάμε ένα τατουάζ και αναρωτιόμαστε: Συμβολίζει κάτι; Ποιο το νόημά του; Τι μαρτυρά για τον άνθρωπο που το έχει;

Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε την ιστορία των τατουάζ

Αν νομίζεις ότι τα τατουάζ είναι μία μόδα της σύγχρονης εποχής, ίσως θα εκπλαγείς να μάθεις ότι στην πραγματικότητα η δερματοστιξία είναι μια τεχνική που υπάρχει από την αρχαιότητα.

Εμφανίστηκε ως στοιχείο της πολιτιστικής κουλτούρας διάφορων πληθυσμών και κατά καιρούς εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν.

Στο σήμερα, τα τατουάζ αντιμετωπίζονταν αρνητικά για πολλά χρόνια και όσοι είχαν αναγκάζονταν σε πολλές περιπτώσεις να τα κρύβουν.

Ευτυχώς, αυτή η αντίληψη φθίνει ολοένα και περισσότερο, με τα τατουάζ να γίνονται όλο και πιο αποδεκτά.

Τι λέει ένα τατουάζ για τον κάτοχό του;

Σύμφωνα με μια μελέτη σε 540 άτομα, το 22% είχε τουλάχιστον ένα τατουάζ. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν τατουάζ, οι συμμετέχοντες με τατουάζ είχαν σημαντικά υψηλότερα σκορ στην εξωστρέφεια, την αναζήτηση νέων εμπειριών και την ανάγκη να αισθάνονται μοναδικοί.

Συχνά, τα τατουάζ αποτελούν μια μορφή έκφρασης. Έχουν σκοπό να μεταδώσουν ένα μήνυμα και να εκφράσουν βιώματα ή συναισθήματα των ανθρώπων που τα έχουν.

Τι μπορείς να μάθεις για έναν άνθρωπο από τα τατουάζ του;

Τα τατουάζ ενός ατόμου μπορούν να μαρτυρήσουν πολλά για την προσωπικότητά του, από το είδος της μουσικής και των ταινιών που του αρέσει ή πώς ένα βίωμα τον έχει επηρεάσει.

Πολλοί επιλέγουν να επισημάνουν κάτι που τους έχει σημαδέψει ή που εκφράζει αυτό που πιστεύουν ότι είναι.

Αποτυπωμένα ονόματα, ημερομηνίες και άλλα δείχνουν την αγάπη σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή τη μνημόνευση σημαντικών γεγονότων και σε κάθε περίπτωση αποτελούν ιδέες για το πώς μπορείς να εκφραστείς μέσω της τέχνης του τατουάζ πάνω στο σώμα σου.

Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνα τα τατουάζ που δεν κρύβουν κάποιο μήνυμα, αλλά αποτελούν απλώς ωραίες εικόνες και συνθέσεις, δίνοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον κάτοχό τους.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια μορφή αυτοέκφρασης, γι’ αυτό και, αν το σκέφτεσαι, μπορείς να κάνεις ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, είτε έχει βαθύτερο νόημα είτε όχι. Μπορείς, ακόμη, να δημιουργήσεις ένα δικό σου, εντελώς πρωτότυπο σχέδιο, που δεν θα έχει κανείς άλλος.

Τα τατουάζ είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αποκαλύψεις τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την ταυτότητά σου. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιδέες που μπορείς να εφαρμόσεις.

Πώς τα τατουάζ συνδέονται με την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη

Εκτός, όμως, από την αποτύπωση όμορφων ή και σημαντικών εικόνων στο σώμα σου, η δερματοστιξία φαίνεται πως έχει συνδεθεί και με άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Ένα τατουάζ μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια νέα γνωριμία, καθώς ενθαρρύνει την επικοινωνία και τις συζητήσεις.

Παράλληλα, δείχνει ότι κάποιος έχει καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη του προς τους άλλους. Άφησες έναν ξένο να ζωγραφίσει πάνω σου κάτι που θα μείνει για πάντα.

Πρέπει να τα πηγαίνεις αρκετά καλά με την εμπιστοσύνη, υποστηρίζει μια σειρά μελετών.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα έρευνα που βασίστηκε σε 803 γυναίκες με τατουάζ (ηλικίας 16-57 ετών), έδειξε ότι οι εξωστρεφείς είχαν περισσότερα ή μεγαλύτερα τατουάζ.

Από την άλλη, τα νευρωτικά άτομα είχαν μικρότερη αφιερώσει μικρότερη έκταση δέρματος στα τατουάζ τους, συγκριτικά με τους συναισθηματικά σταθερούς συμμετέχοντες.

Συμπέρασμα; Τα τατουάζ δεν επηρεάζουν απαραίτητα την προσωπικότητά σου, δείχνουν όμως κάτι γι’ αυτή. Μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για σένα και την ιστορία σου.