Άσε με να μαντέψω: Είσαι το είδος του ανθρώπου που κυνηγάει αδιάκοπα στόχους. Προσπαθείς, βελτιώνεσαι, δουλεύεις και, τελικά, πετυχαίνεις. Αν μάζευες από ένα γαλόνι για κάθε επιτυχία σου, θα μπορούσες να γεμίσεις τον τοίχο του σαλονιού σου. Θα πρέπει να αισθάνεσαι μεγάλη ικανοποίηση, έτσι δεν είναι; Ή μήπως όχι; Γιατί μετά από τόσες επιτυχίες δεν αισθάνεσαι την ευτυχία που περίμενες;

Καλώς ήρθες, λοιπόν, στο κλαμπ όσων πίστευαν ότι θα αντλήσουν ικανοποίηση από κάτι συγκεκριμένο. Το κάτι ήρθε, η ευτυχία όμως όχι. Γιατί; Ίσως γιατί την κυνηγάς διαρκώς σε κάτι άπιαστο ή μελλοντικό. Γιατί επικεντρώθηκες τόσο πολύ στον προορισμό, που ξέχασες να απολαύσεις το ταξίδι.

Δε σε αδικώ, όμως. Η κουλτούρα μας τείνει να βλέπει τα πράγματα μέσα από έναν φακό του «όλα ή τίποτα» και να μετρά τα πάντα ως επιτυχία ή αποτυχία.

Κι ενώ είναι ωραίο να θέτεις στόχους και να τους πετυχαίνεις, είναι σημαντικό να θυμάσαι πάντα ότι τα επιτεύγματα είναι αυτό που κάνεις και όχι αυτό που είσαι. Αυτό που πετυχαίνεις δεν σε προσδιορίζει. Τα επιτεύγματα υπάρχουν για να σου δίνουν το κίνητρο να μαθαίνεις, να εξελίσσεσαι και να προχωράς.

Αν, λοιπόν, νιώθεις ότι αυτό το διαρκές κυνηγητό της επιτυχίας σε έχει εξαντλήσει, ίσως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με τα επιτεύγματα.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να θέσεις ορισμένα ερωτήματα στον εαυτό σου:

  • Γιατί θέλεις αυτό που θέλεις;

Ο μόνος λόγος που κάνουμε ή δεν κάνουμε το καθετί είναι γιατί επιδιώκουμε να νιώσουμε κάτι. Για παράδειγμα, το να θέλεις να έχεις 10.000 followers στο Instagram, 100.000 ευρώ στον τραπεζικό σου λογαριασμό ή να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, ελάχιστη σχέση με την επίτευξη αυτών καθεαυτών των στόχων και περισσότερο σχετίζεται με το πώς νομίζεις ότι η επίτευξή τους θα σε κάνει να νιώσεις.

Έτσι, η ερώτηση που πρέπει πραγματικά να κάνεις στον εαυτό σου είναι:

  • Πώς θέλεις να αισθάνεσαι;

Και γιατί δε το αισθάνεσαι ήδη; Αν, για παράδειγμα, αποζητάς την ασφάλεια που χαρίζουν οι μεγάλες αποταμιεύσεις, το πιθανότερο είναι ότι τώρα νιώθεις το αντίθετο: Οικονομική ανασφάλεια. Ένα διαφωτιστικό σημείο εκκίνησης, λοιπόν, είναι να προσδιορίσεις τι σε εμποδίζει να αισθανθείς έτσι τώρα.

Ένα άλλο ερώτημα είναι:

  • Το θέλεις αυτό για σένα;

Ή επειδή ελπίζεις πως έτσι θα ελέγξεις το πώς σε βλέπουν οι άλλοι; Πολλοί άνθρωποι έχουν την υποσυνείδητη πεποίθηση ότι τα επιτεύγματα είναι αυτά που κερδίζουν τον σεβασμό, την αγάπη, τον θαυμασμό και την αίσθηση του ανήκειν και ότι δεν είναι αρκετά καλοί χωρίς αυτά. Μαζεύουν επιτεύγματα, ώστε οι άλλοι να τους αντιλαμβάνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Ο εγωισμός μας το λατρεύει αυτό, γιατί νομίζει ότι έτσι δημιουργούμε ένα μαξιλάρι γύρω από την απόρριψη και την απογοήτευση. Αυτό, όμως, δεν ισχύει.

Σκέψου τους στόχους σου και όσα θέλεις να πετύχεις. Ας πούμε ότι κατακτάς αυτό που θέλεις, αλλά δεν θα μπορέσεις να το πεις ποτέ σε κανέναν. Θα το ήθελες ακόμα; Θα εξακολουθούσε να είναι σημαντικό για σένα;

Οι περιστάσεις δεν θα αλλάξουν το πώς αισθάνεσαι

Ίσως είναι πιο εύκολο να είσαι ευτυχισμένος όταν έχεις το σπίτι των ονείρων σου, έναν αφοσιωμένο σύντροφο, χρήματα στην τράπεζα και ένα ελκυστικό σώμα. Αυτές οι συνθήκες παράγουν φυσικά καλύτερα συναισθήματα από το να ζεις σε ένα στενόχωρο διαμέρισμα, με έναν συγκάτοικο που μισείς, να πηγαίνεις στο 7ο αποτυχημένο ραντεβού γι’ αυτόν τον μήνα και να έχεις άδειο τραπεζικό λογαριασμό.

Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι ο εγκέφαλός μας έχει σταθερές πεποιθήσεις για τον κόσμο. Αν αλλάξεις τις συνθήκες χωρίς να αλλάξεις τις πεποιθήσεις σου, τα συναισθήματά σου θα παραμείνουν τα ίδια.

Μπορεί προσωρινά να λάβεις την πολυπόθητη ικανοποίηση, αλλά όταν η πρώτη έξαψη του επιτεύγματος υποχωρήσει, το μόνο που θα σου μείνει είναι ένα ερώτημα: «Και τώρα;».

Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι που πίστευαν ότι το να γίνουν πλούσιοι και διάσημοι ήταν το κλειδί για την ευτυχία, αλλά εξακολουθούν να αισθάνονται μοναξιά.

Ο μόνος τρόπος για να έχεις τα συναισθήματα που θέλεις αργότερα είναι να τα δημιουργήσεις τώρα

Ποιο είναι το ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις σήμερα για να δημιουργήσεις το επιθυμητό συναίσθημα; Αν θέλεις να αισθάνεσαι οικονομική ασφάλεια, ξεκίνα να κάνεις οικονομία ή επιδίωξε μεγαλύτερο εισόδημα. Το αίσθημα της ασφάλειας είναι το ίδιο, ανεξάρτητα από το πώς το ενεργοποιείς, οπότε ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής, κάν’ το!

Αγκάλιασε τη διαδικασία

Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά είναι κλισέ για κάποιο λόγο.

Αν κρατάς την ευτυχία κλειδωμένη στο επόμενο κουτάκι που θα τσεκάρεις, θα περάσεις όλη σου τη ζωή μισώντας το σημείο που βρίσκεσαι και περιμένοντας κάτι άλλο. Κι έτσι, μια μέρα θα ξυπνήσεις και θα συνειδητοποιήσεις ότι ξόδεψες όλη σου τη ζωή αναμένοντας να ζήσεις, αντί να ζήσεις πραγματικά.

Το σήμερα είναι το μόνο που έχουμε. Γι’ αυτό, βγες έξω και κάνε κάτι με το χρόνο σου, που να σου θυμίζει ότι είσαι ζωνταν@. Κάνε τη διαδικασία τόσο διασκεδαστική όσο και τον στόχο, έτσι ώστε όταν τελειώσεις, να είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα. Έτσι κι αλλιώς, αυτό είναι το ζητούμενο: Να ξέρεις ότι έζησες, έμαθες και διασκέδασες στην πορεία.