Κάθε σχέση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τους δικούς της, ιδιαίτερους κανόνες. Οι άνθρωποι που την συναποτελούν κάνουν μια άτυπη συμφωνία για το τι σημαίνει γι΄ αυτούς να είναι μαζί. Υπάρχουν, όμως, φορές που είτε ο ένας είτε και οι δύο συμπεριφέρονται με τρόπο που είναι έξω από τα προβλεπόμενα. Τότε θεωρείται ότι έχουν υπερβεί τα όρια.

«Οι άνθρωποι προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα και έχουν διαφορετικές κοσμοθεωρίες, που επηρεάζουν τα είδη των ορίων και των προσδοκιών που έχουν στις σχέσεις με τους σημαντικούς τους άλλους», λέει ο ψυχολόγος και θεραπευτής Talal Alsaleem που ειδικεύεται στη συμβουλευτική απιστίας, μιλώντας στο wellandgood.com.

Ακόμα κι έτσι, όμως, η διατήρηση μιας υγιούς ρομαντικής σχέσης συνεπάγεται ορισμένες καθολικές γραμμές, όπως η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η ανταπόδοση και ο σεβασμός.

Η υπέρβαση των ορίων δεν είναι πάντα συνειδητή. «Μερικές φορές, οι σύντροφοι υποθέτουν ότι βρίσκονται στην ίδια σελίδα όσον αφορά στα όρια της σχέσης, όταν στην πραγματικότητα βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά», λέει η θεραπεύτρια ζευγαριών Paulette Sherman. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που μοιάζει επιτρεπτό στον έναν δεν λειτουργεί για τον άλλο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι χρήσιμο να επικοινωνείτε, εκφράζοντας εκ των προτέρων τις προσδοκίες σας».

Ωστόσο, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένα πλαίσια, εξακολουθούν να υπάρχουν αυτές οι καθολικές γραμμές σεβασμού. «Ο γενικός κανόνας είναι ότι αν κάνετε κάτι που δεν θα κάνατε μπροστά στον σύντροφό σας, πιθανότατα έχετε ξεπεράσει τα όρια», λέει η Amy Chan, ιδρύτρια του Renew Breakup Bootcamp.

Η διαφορά μεταξύ της υπέρβασης μιας γραμμής και της απιστίας

Η απιστία είναι μια εκδοχή της υπέρβασης μιας γραμμής που είναι πολύ σαφής. Το αποτέλεσμα αυτής της υπέρβασης «παραβιάζει ένα συμβόλαιο της αναμενόμενης συναισθηματικής και σεξουαλικής αποκλειστικότητας στη σχέση», λέει ο δρ Alsaleem. Η απιστία είναι υπέρβαση ορίων, αλλά η υπέρβαση ορίων δεν είναι απαραίτητα απιστία.

Ακριβώς όπως οι συμπεριφορές που συνιστούν υπέρβαση ορίων μπορεί να διαφέρουν από σχέση σε σχέση, το ίδιο ισχύει και για τις πράξεις που συνιστούν απιστία. «Για παράδειγμα, σε ορισμένες σχέσεις, η παρακολούθηση πορνογραφίας ή το φλερτ είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά. Και σε άλλες σχέσεις, αυτές οι συμπεριφορές θεωρούνται μια μορφή απιστίας», λέει ο δρ Alsaleem.

Σε κάθε περίπτωση, η απιστία περιλαμβάνει την απομάκρυνση από τη σχέση, προκειμένου να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες σεξουαλικές ή συναισθηματικές ανάγκες. Αυτό, λοιπόν, ανοίγει την πόρτα για διαδοχικές ενέργειες στο μονοπάτι της αποσύνδεσης και της απιστίας. «Οι ενέργειες αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή της απομάκρυνσης από τον σύντροφο, το φαινομενικά ακίνδυνο φλερτ, το «άνοιγμα» σε κάποιον άλλον που δίνει περισσότερη προσοχή και ούτω καθεξής», λέει η Chan. «Δεκάδες επιβλαβείς αποφάσεις που ξεπερνούν τα όρια μπορούν να οδηγήσουν στη σωματική ή συναισθηματική πράξη της απιστίας».

Τι να κάνετε εάν κάποιος από τους δύο ξεπέρασε τα όρια στη σχέση

Αν το ταίρι σου είναι εκείνο που έχει υπερβεί τα όρια, θα πρέπει σε πρώτη φάση να αναγνωρίσεις ότι μια γραμμή ξεπεράστηκε και τι είδους γραμμή ήταν αυτή. «Στη φάση αυτή, είναι σημαντικό να θυμάσαι τις δικές σου ανάγκες», λέει ο Earnshaw. Για να το κάνεις αυτό, απαιτείται εκ νέου επικοινωνία με τον άλλο άνθρωπο. Κάνε ερωτήσεις στο ταίρι σου, για να προσδιορίσεις τον λόγο της υπέρβασης των ορίων. «Πιθανότατα θα χρειαστεί ο παραβάτης να αναλάβει την ευθύνη, να είναι διαφανής για το τι συνέβη και να δείξει μεταμέλεια για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη σου, καθώς και να δεσμευτεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά».

Να θυμάσαι ότι δεν είναι δική σου ευθύνη να βρεις μια λογική εξήγηση για αυτό που συνέβη, ούτε να βασανίζεσαι με υποθέσεις. «Είναι υποχρέωση εκείνου που ξεπέρασε τα όρια να εξηγήσει τις πράξεις του». Μόλις καταλήξετε σε μια βασική αιτία, συνεργάσου με το ταίρι σου, για να βρείτε από κοινού έναν τρόπο επίλυσης. Για παράδειγμα, αν δεν νιώθει ικανοποιημένος από τη σχέση, σκεφτείτε τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτό.

Με αυτόν τον τρόπο, το γεγονός της υπέρβασης των ορίων μπορεί να χρησιμεύσει ως «μάθημα που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τη σχέση να αναπτυχθεί», λέει η Chan.

Αφού κάνετε μια νέα προσπάθεια, ελέγξτε πόσο καλά ανταποκρίνεστε σε αυτήν, λέει ο δρ. Alsaleem. Αν αποτύχει, ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική συμβουλή.

Αν είσαι εσύ που ξεπέρασες τα όρια, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι μια συζήτηση με τον εαυτό σου, για να καταλάβεις τι σε ώθησε σε αυτή την πράξη. Μόλις καταλάβεις τους λόγους που πυροδότησαν αυτή σου τη συμπεριφορά, θα μπορέσεις να κατανοήσεις τι είναι εκείνο που πιθανόν σου φταίει στη σχέση σου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να μοιραστείς με το ταίρι σου τι συνέβη και γιατί. Θα πρέπει να δείξεις ότι έχεις μετανιώσει και ότι αντιλαμβάνεσαι τον πόνο που ενδεχομένως έχεις προκαλέσεις στον άλλο άνθρωπο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Έπειτα, εσύ και το ταίρι σου θα πρέπει να καθορίσετε τι πρέπει να αλλάξει στη σχέση σας για να διασφαλίσετε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά.