Αν ανατρέξει κανείς στην ανθρώπινη ιστορία, θα συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για μια διαδρομή με διαρκείς αλλαγές. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές, άναβαν φωτιές και κυνηγούσαν για να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Και, σε κάθε αλλαγή που συνέβαινε, ο άνθρωπος ήταν εκεί, έπρεπε να μάθει κάτι νέο, να προσαρμοστεί σε κάτι διαφορετικό.

Η πραγματικότητα αυτή διατηρείται αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Διαρκείς αλλαγές λαμβάνουν χώρα σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Και, αν θέλουμε να συμβαδίζουμε με τους καιρούς, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις αλλαγές και όχι να παραμένουμε απλοί θεατές.

Ίσως η πιο επιτακτική ανάγκη διαρκούς εξέλιξης είναι αυτή που υπάρχει στον επαγγελματικό τομέα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εργασιακή αρένα είναι απολύτως ανταγωνιστική. Η λογική είναι απλή: Ο καλύτερος επιβιώνει. Και ποιος είναι ο καλύτερος; Αυτός που διαθέτει τα περισσότερα προσόντα. Ο πιο πολύτιμος συνεργάτης, του οποίου οι ικανότητες θα λείψουν πραγματικά εάν ο ίδιος απομακρυνθεί από το ρόλο του. Με αυτή τη λογική, λοιπόν, όλοι θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να διατηρείς τις δεξιότητές σου επικαιροποιημένες, διανθίζοντάς τις διαρκώς με νέες γνώσεις και ικανότητες. Η ουσία της αναβάθμισης δεξιοτήτων είναι να παραμένεις μπροστά στην κούρσα του ανταγωνισμού και να φτάνεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου.

Ο ρόλος του εργοδότη

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η σημασία της αναβάθμισης δεξιοτήτων ενισχύεται καθώς η τεχνολογία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του WeForum, το 60% των εργαζομένων θα χρειαστεί πρόσθετη εκπαίδευση πριν από το 2027.

Φυσικά, οι εργοδότες θα πρέπει να πρωτοστατούν στην παροχή ευκαιριών αναβάθμισης. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, φαίνεται πως δεν ισχύει στην πραγματικότητα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργοδοτών δεν έχει αντιληφθεί αυτή την ανάγκη. Μια έκθεση του 2022 υποστήριξε, μάλιστα, ότι σύντομα θα δούμε μια «επιδημία» εργαζομένων που δεν θα διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, αφού οι δαπάνες για αναβάθμιση δεξιοτήτων μειώθηκαν κατά περισσότερο από 25% μεταξύ 2005 και 2019.

Ακόμη, όμως, κι αν οι εργοδότες δεν έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι της διαρκούς εξέλιξης, πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να επιδιώξεις για τον εαυτό σου, ακόμη κι αν χρειάζεται να αναζητήσεις τις ευκαιρίες.

Η Caroline Green, σύμβουλος επαγγελματικής ανάπτυξης και ιδρύτρια του The Talent Cycle, εξηγεί στο Stylist γιατί η αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι σημαντική:

  • Μπορεί να μειώσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων

Δυστυχώς, οι γυναίκες κερδίζουν, κατά μέσο όρο, λιγότερα χρήματα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Αναβαθμίζοντας, όμως, τις δεξιότητές τους, αποκτούν περισσότερα επιχειρήματα για να διεκδικήσουν μια καλύτερη αμοιβή. «Μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αποκτήσουν προσόντα που είναι σε ζήτηση, καθιστώντας τις πιο ανταγωνιστικές», λέει η Green.

  • Είναι ένας γρήγορος τρόπος να ανελιχθείς επαγγελματικά

Εάν θέλεις να ανελιχθείς επαγγελματικά, διεκδικώντας μια καλύτερη και πιο υπεύθυνη θέση, η αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι απαραίτητη. «Θα μπορούσε να αφορά σε οτιδήποτε, από την ανάληψη περαιτέρω ευθυνών μέχρι την επιδίωξη ηγετικών ρόλων», εξηγεί η ειδικός.

  • Σε βοηθά να παραμένεις ενήμερ@ ως προς το αντικείμενό σου

«Είτε πρόκειται για την εκμάθηση μιας νέας τεχνολογίας, είτε μιας καινοτόμου μεθόδου, η ανάπτυξη δεξιοτήτων σε καθιστά πιο απαραίτητ@ για τον εργοδότη σου», υποστηρίζει.

  • Προάγει την επιχειρηματικότητα

Σκεφτόσουν πάντα να αποκτήσεις μια δευτερεύουσα απασχόληση, πέρα από την κύρια, ή ακόμη και να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση; Η αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φτάσεις πιο κοντά σε αυτό το στόχο.

  • Διατηρεί το ενδιαφέρον σου για τη δουλειά αλλά και γενικότερα τη ζωή

«Δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε σε όλους τους ρόλους που αναλαμβάνουμε. Η προσωπική ανάπτυξη λειτουργεί, εκτός των άλλων, και ως μια υπενθύμιση του ποιοι είμαστε και τι θέλουμε από τη ζωή», λέει η Green.

Από πού να ξεκινήσεις

Εάν ο εργοδότης σου δεν προσφέρει ενεργά ευκαιρίες κατάρτισης, η Green συνιστά να επικεντρωθείς στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τέσσερις από τους πιο κυριότερους τομείς του σήμερα:

  • Ψηφιακές δεξιότητες

Ζούμε σε έναν υπερσύγχρονο ψηφιακό κόσμο, με τις τεχνολογικές εξελίξεις να είναι διαρκείς. Είναι, λοιπόν, καλό να ενημερώνεσαι για όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις. Θα είναι σίγουρα χρήσιμο να επεκτείνεις τις δεξιότητές σου σε αντικείμενα όπως η ανάλυση και η διαχείριση δεδομένων, το ψηφιακό μάρκετινγκ, η κωδικοποίηση και η κυβερνοασφάλεια.

  • Επικοινωνιακές δεξιότητες

Προσόντα όπως η καλή επικοινωνία, οι ηγετικές ικανότητες και η διαχείριση της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι όλες κρίσιμες δεξιότητες, με διαχρονική αξία.

  • Δεξιότητες θετικών επιστημών

Πρόκειται για απαιτητικούς επαγγελματικούς τομείς, με σημαντικές όμως προοπτικές. Δες το, επομένως, ως πρόκληση και μάθε περισσότερα για έναν τομέα, μέσα από τον οποίο μπορείς να εξελιχθείς πολύ και να φτάσεις ψηλά.

  • Διαπολιτισμικές ικανότητες

«Μικρός που ‘ναι ο κόσμος», συνηθίζουμε να λέμε και, όπως όλα δείχνουν, η τεχνολογία τον κάνει όλο και μικρότερο. Ακόμη και τομείς που παραδοσιακά δεν σχετίζονταν με το διαδίκτυο έχουν περάσει στην ψηφιακή εποχή, γιατί εκεί είναι το μέλλον. Ο ψηφιακός κόσμος σου ανοίγει ένα δυνητικό παράθυρο προς όλο τον πλανήτη. Γιατί, λοιπόν, να μην εκμεταλλευτείς αυτή τη σημαντική ευκαιρία για την επαγγελματική σου εξέλιξη; Φρόντισε να παραμένεις συνδεδεμένος με τον διαδικτυακό κόσμο, ακόμη και εκτός των συνόρων της χώρας όπου ζεις.

Αν θέλεις να εξελίσσεσαι διαρκώς, ανακάλυψε τρόπους να κάνεις αυτή την εξέλιξη μέρος της καθημερινότητάς σου. Άκου εκείνα τα εκπαιδευτικά podcast και ψάξε για επιμορφωτικά βίντεο στο Youtube. Και σεμινάρια. Αναζήτησε τα διαθέσιμα σεμινάρια στην πόλη σου και πάρε μέρος σε όσα περισσότερα μπορείς και σε ενδιαφέρουν. Θα μάθεις πολλά εκπληκτικά πράγματα, που θα σου ανοίξουν συναρπαστικές πόρτες.