Τα τελευταία χρόνια το smartphone έχει γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Με αυτό μπορείς να κάνεις τα πάντα. Να μιλήσεις, να δουλέψεις, να διαβάσεις, να ταξιδέψεις, να ακούσεις μουσική, ακόμα και να αγαπήσεις.

Ναι κι όμως, μπορείς να αγαπήσεις και να αγαπηθείς μέσα από μια οθόνη.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι όταν αυτή η οθόνη σε κάνει να ξε-αγαπηθείς και να απομακρυνθείς από τ@ σύντροφό σου. Τότε εκεί είναι τα δύσκολα και το πρόβλημα έχει όνομα. Λέγεται bluelighiting και μπορεί να συμβαίνει και σε σένα.

Τι είναι το bluelighting;

Είναι η επίσημη ονομασία της κατάστασης, κατά την οποία η τεχνολογία καταλαμβάνει όλο το χώρο των σχέσεων και καταλύει τους συναισθηματικούς δεσμούς, που αναπτύσσονται, μέσα σε αυτές.

Η Dr. Katherine Hertlein, παγκοσμίως γνωστή ψυχοθεραπεύτρια και ειδική σύμβουλος σχέσεων και σεξ στην εφαρμογή Blueheart –η οποία είναι μια πλατφόρμα, που λειτουργεί ως θεραπευτικό μέσο για προβλήματα σχέσεων- εξηγεί ακριβώς, τι συμβαίνει όταν η τεχνολογία κυριαρχεί στη ζωή μας.

Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι, ότι έχεις μόνιμα μια οθόνη μπροστά στα μάτια σου, που ξεχνάς να βλέπεις όλα αυτά και αυτούς πού είναι γύρω σου. Η τεχνολογία έχει την ικανότητα να σε κρατάει τόσο πολύ απασχολημέν@, να σου απορροφάει όλο το χρόνο και την ενέργεια, ώστε να μη μένει καθόλου χώρος για σχέσεις κι ανθρώπινη επαφή.

Ειδικά αν αυτό συμβαίνει μέσα σε μια σχέση, αναφέρει η Dr Hertlein, τότε αυτή η σχέση αποστραγγίζεται από συναίσθημα, αφού δεν υπάρχει καμία σύνδεση, καμία ουσιαστική επικοινωνία και σε μερικές περιπτώσεις, ούτε καν ερωτική επαφή.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η λίμπιντο μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από το Bluelighting, καθώς απομακρύνει τα ζευγάρια μεταξύ τους, τα αποξενώνει και επιδρά αρνητικά στο επίπεδο της σεξουαλικής εμπειρίας και απόλαυσης. Υπάρχουν ζευγάρια, που δυσκολεύονται, ακόμα και να κοιμηθούν στο ίδιο κρεβάτι με το ταίρι τους, είτε γιατί προτιμούν να ασχοληθούν με το κινητό τους είτε γιατί έχουν υπερένταση από την παρατεταμένη χρήση αυτού. Σταδιακά η οικειότητα χάνεται, η γκρίνια αρχίζει και η σχέση κάπου εδώ περνάει κρίση.

Τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις

Εάν εσύ ή @ σύντροφός σου προτιμάτε να ασχολείστε περισσότερο με το κινητό σας, από το να ασχοληθείτε ο ένας με τον άλλο, υπάρχει πρόβλημα.

Εάν διασκεδάζετε περισσότερο όταν είστε στο Instagram, παρά όταν βλέπετε μια ταινία μαζί, τότε υπάρχει σίγουρα πρόβλημα.

Εάν συζητάτε κι ο ένας από τους δύο ασχολείται με το κινητό του, τότε ναι, ξέρεις κι εσύ ότι υπάρχει πρόβλημα.

Πώς θα το αντιμετωπίσεις

Βασικά η λύση είναι μια. Ξεκόλλα από την οθόνη και βγες στον πραγματικό κόσμο.

Ωστόσο, αν δε θες να περάσεις σε τόσο δραστικά μέτρα, τότε παρακάτω σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να δραστηριοποιηθείς και να τονώσεις τη σχέση σου.

Κράτα τις ηλεκτρονικές συσκευές μακριά από την κρεβατοκάμαρα. Απομάκρυνε κινητά, τάμπλετ, υπολογιστή , ακόμα και την τηλεόραση και ασχολήσου με τ@ σύντροφό σου. Η τρυφερότητα και η οικειότητα είναι το πρώτο που πρέπει να κερδίσετε ξανά.

Βάλε κανόνες. Είναι πολύ σημαντικό να οριοθετήσεις τη χρήση του κινητού στο σπίτι. Για παράδειγμα, την ώρα του φαγητού ή το βράδυ, αφήστε στην άκρη τις συσκευές σας και περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί, χωρίς τίποτα να σας αποσπά την προσοχή.

Επιδίωξε μια ουσιαστική επικοινωνία. Προσπάθησε την ώρα που μιλάει @ σύντροφός σου να είσαι πραγματικά παρών και να τ@ν ακούς, χωρίς να έχεις το μυαλό σου στο κινητό ή τον υπολογιστή. Δείξε αληθινό ενδιαφέρον και θα ανταμειφτείς.

Κανόνισε ραντεβουδάκια. Είναι μια πολύ ωραία λύση και για να έρθετε πιο κοντά και για να φουντώσει ξανά ο έρωτάς σας. Κανονίστε ένα σινεμά, ένα ποτό, ένα δείπνο και βάλτε στο mute τα κινητά σας.

Πιάσε ψιλή κουβέντα. Προσπάθησε την ώρα που ο άλλος είναι αφοσιωμένος στο κινητό ή το laptop του, να τον κάνεις να ξεχαστεί. Πιάσε μια ελαφριά κουβέντα, που όμως να υποκινεί το διάλογο και θα  εκπλαγείς, πώς μπορεί να εξελιχθεί. Οι ωραιότερες συζητήσεις γίνονται από κάτι τέτοια μικρά κι ασήμαντα.

Αφιέρωσε χρόνο στ@ ταίρι σου ουσιαστικό και φρόντισέ τ@ν. Λίγο ρομάντζο ίσως είναι το γιατρικό.