“Ωραία μέρα σήμερα”, “τι νέα;” αυτές και άλλες πολλές εκφράσεις μπαίνουν στην κατηγορία του small talk. Αυτές τις μικρές συζητήσεις δηλαδή που κάνουμε με κάποιον στην αναμονή του γιατρού, στο ασανσέρ ή ακόμα και στη δουλειά για να σπάσουμε την εκκωφαντική σιωπή.

Ακόμη όμως και οι πιο εξωστρεφείς άνθρωποι βρίσκουν κάποιες φορές το small talk εξαιρετικά άβολο. Από τις επαγγελματικές εκδηλώσεις μέχρι τις κοινωνικές συγκεντρώσεις ή τα πρώτα ραντεβού, το να γεμίζεις τη σιωπή με άτομα που δεν γνωρίζεις καλά μπορεί να σε εκνευρίσει ή να σε αγχώσει.

Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι με λίγη σκέψη και δουλειά, είναι όντως δυνατό να έχεις καλύτερες συζητήσεις με αγνώστους, που ξεπερνούν τις κλασικές συζητήσεις για τον καιρό.

Πώς θα σπάσεις τον πάγο

Το να ξεκινήσεις μια συζήτηση σε κοινωνικό ή επιχειρηματικό περιβάλλον μπορεί σίγουρα να είναι τρομακτικό, αλλά υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να έχεις κατά νου την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να το κάνεις. Η Lynne Henderson, Ph.D., διευθύντρια του Ινστιτούτου The Shyness, μοιράζεται ότι αρχικά, είναι σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου και να αποφεύγεις να προσπαθείς να είσαι τέλειος — σε τελική ανάλυση, κανείς δεν είναι.

Μια άλλη συμβουλή είναι να αναζητήσεις κοινά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των ενδιαφερόντων σου, όπως τα χόμπι σας ή τα πρόσφατα ταξίδια που μπορεί να έχετε κάνει, κάτι που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις εύκολα τη συζήτηση.

Η Debra Fine, συγγραφέας του βιβλίου The Fine Art of Small Talk: How to Start a Conversation, Keep It Going, Building Networking Skills and Leave a Positive Impression, συνιστά να προετοιμαστείς από πριν αφού η χειρότερη στιγμή για να σκεφτείς κάτι για να μιλήσεις είναι όταν δεν υπάρχει τίποτα για να μιλήσεις. «Υπενθύμισε στον εαυτό σου όλα τα μικρά στοιχεία που γνωρίζεις για αυτόν με τον οποίο θα συναντηθείς, για παράδειγμα, ίσως είναι κάποιος που ξεκίνησε πρόσφατα μια νέα δουλειά ή αγόρασε ένα σπίτι», λέει. Διαφορετικά, μπορείς να σκεφτείς κάτι που σχετίζεται με την περίσταση ή την τοποθεσία, για παράδειγμα, “Είστε από εδώ;” «Πώς ξέρεις τον οικοδεσπότη;».

Και με τα ραντεβού τι γίνεται;

Ενώ οι παραπάνω συμβουλές σχετικά με το να είσαι ο εαυτός σου και να βρεις κοινά ενδιαφέροντα ή χόμπι για συζήτηση σίγουρα ισχύουν και στο κομμάτι των ραντεβού. «Πάντα λέω να ξεκινάτε το ραντεβού με ένα κομπλιμέντο – είναι δωρεάν και κάνει τα πράγματα πιο εύκολα όταν ακούτε κάτι ωραίο», λέει η Stef Safran, ειδικός γνωριμιών και ιδιοκτήτης του Stef and the City. Η ίδια, επίσης, συνιστά να πας προετοιμασμένος στο ραντεβού με μερικές αρχικές συζητήσεις, όπως οι κλασικές δύο αλήθειες και ένα ψέμα ή πράγματα που σχετίζονται με την ποπ κουλτούρα ή τον αθλητισμό.

Μια άλλη συμβουλή από τη Lindsay Anderson, υπεύθυνη της Smart Dating Academy, είναι να προχωρήσεις τις ερωτήσεις σου ένα βήμα παραπέρα μόλις συναντήσεις ένα θέμα που ενθουσιάζει το ραντεβού σου. “Αντί να ρωτάς μόνο κάποιον τι δουλειά κάνει, συνέχισε με το “Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου;” ή “Τι ήθελες να γίνεις όταν ήσουν παιδί;”». Όταν πρόκειται για έναν τομέα που δεν αισθάνεσαι άνετα να συζητήσεις, η Safran τονίζει ότι είναι απολύτως εντάξει να αλλάξεις θέμα.

Τα don’ts του small talk

Ένα μεγάλο θέμα για το οποίο πολλοί από εμάς κάνουμε, και είναι λάθος, είναι να κοιτάμε τα τηλέφωνά μας κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Να θυμάσαι πάντα πως είναι σημαντικό να είσαι 100% εκεί σε μια συζήτηση. Επίσης προσπάθησε να μην προσφέρεις συμβουλές χωρίς να στο ζητήσουνε. Μη μιλάς για τον εαυτό σου, τις διακοπές σου, τη δουλειά σου, τα παιδιά σου ή τη ρουτίνα του τρεξίματός σου για περισσότερο από πέντε λεπτά προτού κάνεις εσύ μια ερώτηση. Και φυσικά, μην κάνεις πολύ προσωπικές ερωτήσεις, όπως εάν ο άλλος είναι παντρεμένος ή εάν έχει παιδιά.

Η Rosalie Maggio, η συγγραφέας του βιβλίου The Art of Talking to Anyone, γράφει ότι υπάρχει λόγος που ονομάζεται small talk. «Με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις καλά, δεν χρειάζεται να μπεις στα βαθιά όπως στη φιλοσοφία, τη θεολογία, κ.λπ.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγεις από το small talk;

Ίσως έχεις κατακτήσει το small talk και τώρα πρέπει να ξεφύγεις από τη συζήτηση. Μπορείς να πεις ότι σε περιμένουν κάπου, ότι έχεις μια τηλεφωνική επικοινωνία και να αποχωρήσεις ευγενικά. Το κλειδί είναι απλά να αποχωρήσεις με διακριτικότητα και να αφήσεις στο άλλο άτομο μια θετική εντύπωση για εσένα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί το να μη μαλώνεις καθόλου με τ@ σύντροφό σου μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο καλό;