Τι συμβαίνει κάθε φορά που πρόκειται να φύγεις για διακοπές;

Αρχικά, αλλάζει όλη σου η ψυχολογία. Η διάθεση είναι ανεβασμένη και ένα πλατύ χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό σου και μόνο στην ιδέα του τι πρόκειται να συμβεί. Ωραίο συναίσθημα, έτσι;

Γιατί, λοιπόν, να μη το ζεις κάθε εβδομάδα; Κι αν αναρωτιέσαι πώς, η Cassie Mogilner Holmes, καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Anderson του UCLA σου έχει την απάντηση: «Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να αλλάξεις εντελώς τον τρόπο που βλέπεις την καθημερινή σου ζωή είναι να αντιμετωπίζεις κάθε Σαββατοκύριακο σαν τις επόμενες διακοπές σου. Είναι μια τόσο απλή ιδέα, που όμως φαίνεται να αποδίδει εξαιρετικά», εξηγεί στο Yahoo.

Πριν μερικά χρόνια, η Holmes και οι συνάδελφοί της θέλησαν να διερευνήσουν τη σημασία των διακοπών στη βελτίωση της υγείας, τη δημιουργικότητα, την εργασιακή απόδοση και την ικανοποίηση από τη ζωή. Παρά τα προφανή οφέλη, οι αυξημένες υποχρεώσεις και τα μετέωρα οικονομικά αναγκάζουν πολλούς να αναβάλουν διαρκώς για ένα αόριστο αύριο τις διακοπές τους. «Αρχικά αναρωτιόμασταν πώς να πείσουμε τους ανθρώπους ότι είναι σημαντικό να μην χάνουν τις διακοπές τους. Μετά, όμως, συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν ήδη διαλείμματα στη ζωή μας, τα Σαββατοκύριακα».

Η ομάδα της Holmes ζήτησε από 441 Αμερικανούς να περάσουν το Σαββατοκύριακο είτε όπως θα το περνούσαν ούτως ή άλλως, είτε αντιμετωπίζοντάς το σαν να βρίσκονται σε διακοπές. Όταν, τελικά, επέστρεψαν στις δουλειές τους την Δευτέρα, όσοι είχαν υιοθετήσει μια νοοτροπία διακοπών ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι και χαρούμενοι από εκείνους που πέρασαν ένα «κανονικό» Σαββατοκύριακο.

«Το ενδιαφέρον ήταν ότι αυτό δεν προέκυψε επειδή οι άνθρωποι έκαναν απαραίτητα κάτι διαφορετικό, αλλά επειδή υιοθετούσαν μια διαφορετική νοοτροπία. Αυτό τους έκανε να ζουν το παρόν πιο ουσιαστικά και να επιστρέφουν στην καθημερινότητα γεμάτοι και ανανεωμένοι», σχολίασε.

Η Holmes επεσήμανε ότι στόχος αυτής της πρακτικής δεν είναι να αντικαταστήσει τις πραγματικές διακοπές, αλλά να μετατρέψει αυτές τις δύο ημέρες αποχής από τη δουλειά σε ένα πραγματικό διάλειμμα, που δεν απαιτεί περισσότερο χρόνο ή χρήματα, απλώς μια διαφορετική αντιμετώπιση.

Το κλειδί για να πετύχει είναι να βεβαιωθείς ότι πραγματικά απέχεις από την κλασσική νοοτροπία του Σαββατοκύριακου, επισημαίνει ο Andrea Bonior, βοηθός καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown. «Ο χρόνος αποχής από την καθημερινότητα δεν είναι αδυναμία, αλλά κάτι που χρειαζόμαστε σωματικά, συναισθηματικά και διανοητικά», τονίζει. Είναι, άλλωστε, ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης από την εξάντληση και εξασφάλισης καλύτερης ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής.

Πώς θα υιοθετήσεις αυτή τη νοοτροπία; Οι ειδικοί απαντούν

Θέσπισέ την ως κανόνα στο τέλος κάθε εβδομάδας

«Στο τέλος κάθε εργάσιμης εβδομάδας, θα πρέπει να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι πρόκειται να αντιμετωπίσεις το Σαββατοκύριακό σου σαν διακοπές. Αυτό από μόνο του ενεργοποιεί μια σειρά διεργασιών. Στέλνει σήμα στον εγκέφαλο και το σώμα να επιβραδύνουν και να δώσουν προσοχή στην παρούσα στιγμή, απολαμβάνοντας κάθε ώρα, αντί να επιτρέψουν στο χρόνο να κυλίσει γρήγορα και τις δραστηριότητες να μοιάζουν με αγγαρεία», λέει η Holmes.

Θέσε «ζώνες διακοπών»

Σίγουρα, το Σαββατοκύριακο ευνοεί την εναπόθεση υποχρεώσεων που δεν προλαβαίνουμε να διεκπεραιώσουμε μέσα στην εβδομάδα και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να δημιουργήσουμε «ζώνες διακοπών», προτείνει η Holmes. Για παράδειγμα, όρισε το βράδυ μιας καθημερινής ως διάστημα διακοπών, εάν δεν έχεις όλο το Σαββατοκύριακο ελεύθερο ή οριοθέτησε ότι οι δουλειές του Σαββατοκύριακου θα γίνουν, για παράδειγμα, το πρωί του Σαββάτου, ώστε το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο να είναι ελεύθερο.

Όρισε τα εμπόδια και εξουδετέρωσέ τα

Κατάγραψε τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να αντιμετωπίσεις το Σαββατοκύριακό σου ως διακοπές. Αυτό θα σε βοηθήσει να βρεις τρόπους για να ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια, υποστηρίζει ο Bonior. Για παράδειγμα, εάν το πρόβλημα είναι τα οικονομικά, διάλεξε δραστηριότητες με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος, όπως ένα πικνίκ σε ένα πάρκο ή πεζοπορία σε ένα βουνό. Μπορείς να καθίσεις στο σπίτι εάν το προτιμάς. Βεβαιώσου, όμως, ότι έχεις αποσυνδεθεί από κάθε είδους υποχρεώση και κάλεσε αγαπημένα σου άτομα, για να περάσετε λίγο χρόνο παρέα.

Βγες εντελώς από τα συνηθισμένα και δοκίμασε κάτι νέο

Σύμφωνα με την Nika Kabiri, η νοοτροπία διακοπών αποτελεί ένα καταπληκτικό αντίδοτο στη γνωστική κόπωση. «Πολύ συχνά βλέπω τους ανθρώπους να παίρνουν κακές αποφάσεις για τη ζωή τους, απλώς και μόνο επειδή υποφέρουν από γνωστική κόπωση. Είναι σημαντικό να κάνεις ένα πραγματικό διάλειμμα και να δώσεις στον εαυτό σου τη δυνατότητα ανάπαυσης, ώστε να μπορείς να κάνεις καλές επιλογές την επόμενη μέρα», τονίζει.

Η ίδια συνιστά να κάνεις κάτι εντελώς νέο, ώστε να μπορέσεις να αποσυνδεθείς από τις καθιερωμένες ρουτίνες που διέπουν τη ζωή σου. «Ξεκινώντας κάτι καινούριο, ανακαλύπτεις νέα πράγματα, μαθαίνεις πράγματα για τον εαυτό σου και αυτό θα σε εξελίξει και θα σου προσφέρει χαρά. Ο αυθορμητισμός βοηθάει», υποστηρίζει.

Μην ασκείς επιπλέον πίεση στον εαυτό σου

Μην πέσεις στην παγίδα να μετατρέψεις αυτή τη νοοτροπία σε μια περίπλοκη υπόθεση. Το σημαντικό είναι να αποσυνδεθείς από την καθημερινότητά σου κι απ’ ό,τι σου προκαλεί στρες, ακόμη και εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. «Δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα», επισημαίνει ο Bonior. «Μην ασκείς πίεση στον εαυτό σου και γι’ αυτό. Θα πρέπει να είναι κάτι ευχάριστο. Άλλωστε, μην ανησυχείς. Σε λίγες μέρες θα είναι και πάλι Σαββατοκύριακο».