Πολλοί συμφωνούν πως το ζώδιο είναι εκείνο που μας χαρακτηρίζει ως τα 30 χρόνια μας. Αλλά από εκεί και έπειτα, αναλαμβάνει ο ωροσκόπος. Κάτι μάλλον παίζει με τον Κρόνο, που όταν φτάνουμε στην ηλικία αυτή, εκείνος φτάνει στη θέση που ήταν όταν γεννηθήκαμε. Εκεί λοιπόν ορίζεται και η αστρολογική ωρίμανση και ενηλικίωσή μας.

Θέτοντας τη γέννηση της χώρας μας στις 12.00 το μεσημέρι στις 03 Φλεβάρη του 1830 -ημέρα έναρξης της ανεξαρτησίας- η Ελλάδα είναι Υδροχόος με ωροσκόπο Δίδυμο. Με τα τριάντα της χρόνια να έχουν περάσει προ πολλού, ο ωροσκόπος της κατά πώς μας λένε τα άστρα είναι εκείνος που κυρίως τη χαρακτηρίζει.

Με την πρώτη ζέστη, τα μυαλά στις διακοπές

Σκάει το πρώτο 35άρι στα θερμόμετρα και ξαφνικά όλες μας οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τις καλοκαιρινές διακοπές. Ακόμη κι αν η υψηλή θερμοκρασία ήταν απλώς μια ανοιξιάτικη έξαρση της κλιματικής αλλαγής. Δεν έχει να κάνει. Μέχρι τη χρονική αυτή στιγμή, μετά το “Τι κάνεις; Τι νέα;”, πήγαινε το “Πώς πάει η δουλειά;”. Από εδώ και πέρα όμως όχι. Εφεξής ακολουθεί το “Τι λέει το καλοκαίρι;”.

Είναι που είμαστε έτσι φτιαγμένοι. Όπως και η χώρα μας. Με έναρξη στις 21 Μαΐου και ολοκλήρωση στις 21 Ιουλίου, ο ωροσκόπος της Ελλάδας φωνάζει πως ήρθε το καλοκαίρι. Γαλάζιο, λευκό κι ανάμεσά τους βουτιές. Και μετά αλμύρα στα χείλη, που τη διώχνει το πρώτο παγωτό.

Και φασαρία στα μεγάφωνα του καραβιού, μια φασαρία που καθόλου δεν σε ενοχλεί, κόντρα στις φασαρίες που υπομένεις στην πολυκατοικία το χειμώνα. Φασαρία που ενημερώνει πως έφτασες στο επόμενο νησί, ή που προειδοποιεί πως ξεφορτώσαμε και φεύγουμε για το παραεπόμενο. Κατέβα δηλαδή, αν εδώ ερχόσουν αλλά σε νανούρισε η ζέστη του καταστρώματος.

Πού θα πάμε, πού θα βουτήξουμε, πού θα φάμε. Αντί για τι ώρα να μπει το ξυπνητήρι, τι θα κάνουμε με το σίδερο που έγιναν τα ρούχα στοίβα, πότε θα πάμε σούπερ μάρκετ. Εντάξει, άστρα-ξεάστρα, δεν είχε καμία τύχη η σύγκριση αυτή. Παιχνίδι χωρίς αντίπαλο για το καλοκαίρι μας. Και αν καλοκαίρι συνεπάγεται χαμόγελο, τότε ένα wellness καλοκαίρι σημαίνει χαμόγελο διαρκείας. Από εκείνο που δε φεύγει με τις πρώτες δυσκολίες του Σεπτέμβρη ή που έχει ξεχαστεί αργά και σταθερά ως το Νοέμβρη και περιμένει τα Χριστούγεννα να δώσουν το χαμένο boost.

6 ιδέες για ένα wellness καλοκαίρι λοιπόν

1. Φόρτισε τη βιταμίνη d σου

Από το δυνατό ανοσοποιητικό έως την καλή ψυχική υγεία, η βιταμίνη d είναι το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου. Η διαφορά της από τα άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, είναι ότι δεν έχεις τη δυνατότητα να τη λάβεις μέσω της τροφής, παρά κυρίως με την έκθεση στον ήλιο.

Χάρη στα καλά -εφεύρεση του αντηλιακού- αλλά και τα λιγότερο καλά -σύγχρονος τρόπος ζωής- η έλλειψη βιταμίνης d είναι από τις συνηθέστερες στις σύγχρονες κοινωνίες. Η χαμηλή ανοσία απέναντι στις γρίπες αλλά και η ευρέως διαδεδομένη πλέον Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή είναι μόλις δύο από τις βασικές συνέπειες.

Στα καλά νέα, το σώμα σου έχει την ικανότητα να αποθηκεύει βιταμίνη d για μήνες. Οπότε κάνοντας ένα γερό απόθεμα κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο που, αν μη τι άλλο, έχουμε άπλετο στη χώρα με ωροσκόπο Δίδυμο, ε, ένα χειμώνα τον βγάζεις άνετα.

2. Φάε το αντηλιακό σου

Εχμ, ναι, όχι προφανώς αυτό που αγόρασες για να ψεκαστείς ή να πασαλειφτείς. Για το κανονικό το φαγητό μιλάμε εδώ. Γιατί για να μπορέσεις να κάτσεις άφοβα στον ήλιο και να καταφέρεις όλα αυτά που είπαμε, υπάρχουν και κίνδυνοι, το ξέρουμε πια όλοι. Αυτό που συχνά παραγκωνίζεται, είναι η ανάγκη για πολλαπλή προστασία. Αυτή είναι η μόνη ολοκληρωμένη. Και περιλαμβάνει και προστασία εκ των έσω.

Ένα ηλιακό έγκαυμα δεν είναι παρά μία φλεγμονή. Η διατροφή σου όμως είναι εκείνη που μπορεί να βοηθήσει σε όποια φλεγμονή. Τόσο στην αντιμετώπισή της, ή ακόμη καλύτερα στην πρόληψη. Κατάλληλα επιλεγμένα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία του δέρματός σου στις υπεριώδεις ακτίνες, αλλά και να βοηθήσουν τους μηχανισμούς του οργανισμού σου στην επιδιόρθωση τυχόν βλάβης.

Τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι όσες περιλαμβάνουν υγιή λίπη, πλούσια σε Ωμέγα-3. Τα αγαπημένα καλοκαιρινά ψαράκια όπως οι σαρδέλες και ο σολωμός, τα αυγά, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια. Η εποχιακή διατροφή επίσης, παίζει και εδώ το ρόλο της. Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά των καλοκαιρινών λαχανικών και φρούτων βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα φυλλώδη χόρτα, οι ντομάτες και τα μούρα κάνουν εξαιρετική δουλειά.

3. Βγες στον ήλιο υπεύθυνα

Ολοκληρωμένη όμως φροντίδα είπαμε ψάχνουμε, οπότε η διατροφή είναι το ένα σκέλος. Το υπόλοιπο κομμάτι έχει να κάνει με την ίδια την έκθεσή σου στον ήλιο. Διαλέγεις λοιπόν αντηλιακό  με υψηλό δείκτη προστασίας. Ακόμη κι αν το δέρμα σου είναι πιο μεσογειακό, δεν έχει να κάνει.

Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF15 σημαίνει το εξής: αν το δέρμα σου χρειάζεται 20 λεπτά για να κοκκινίσει σε μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα, βάζοντάς το επιμηκύνεις το διάστημα αυτό κατά 15 φορές. Δηλαδή το 20λεπτο έγινε 5ωρο. Με τη δέσμευση όμως να ανανεώνεις το αντηλιακό σου όχι μόνο όποτε βουτάς στο νερό, αλλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ανά μισάωρο, μία ώρα το πολύ. Κατά το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος, ο δείκτης SPF15 ή και υψηλότερος ενδείκνυται για την καθημερινή δραστηριότητα, αλλά για εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο θα χρειαστούμε SPF30 και άνω.

Σημαντική είναι και η σταδιακή έκθεσή σου στον ήλιο. Να δώσεις το περιθώριο στον οργανισμό σου να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και να αυξήσει την παραγωγή μελανίνης. Όχι μπαμ και κάτω, δεν προλαβαίνει. Στα διαθέσιμα όπλα σου είναι βέβαια και η τοπική κάλυψη, μην την ξεχνάς. Ένα καπέλο θα προστατεύσει το ευαίσθητο τριχωτό του κεφαλιού, ένα καπέλο με μεγάλο γείσο θα πιάσει και τη μύτη, τα αυτιά, τον αυχένα, το στέρνο, τους ώμους. Εν ολίγοις, κλασσικά σημεία που καίγονται.

4. Μείνε ενυδατωμένος

Όλο το χρόνο είναι απαραίτητο αυτό, αλλά τώρα συνοδεύεται και με θαυμαστικά και καμπανάκια και σήματα κινδύνου. Ενάμιση λίτρο νερό ημερησίως είναι το ελάχιστο απαραίτητο. Ανάλογα τη δραστηριότητα, αυτό μπορεί και να εκτοξευτεί. Αν μάλιστα η δραστηριότητα είναι εξωτερική, θα χρειαστεί να πιείς νερό και πριν και κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωσή της. Ένα αθλητικό ποτό που αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες που έχασες μέσω της εφίδρωσης, είναι κι αυτό μια καλή ιδέα.

Και φτιάξε και το ουράνιο τόξο. Επιλέγοντας τροφές σε όλα τα χρώματά του, έτσι θα μείνεις σίγουρα ενυδατωμένος. Πράσινο μπρόκολο, κόκκινη ντομάτα, κίτρινο νεκταρίνι, πορτοκαλί καρότο, μπλε πατάτα, πιο σκούρο μπλε μύρτιλο, μωβ λάχανο.

5. Βάλε λίγο πράσινο

Αν θέλουμε παραπάνω πουλιά που κελαηδούν, δεν παίρνουμε μεγαλύτερα κλουβιά. Παρά φυτεύουμε περισσότερα δέντρα. Η κηπουρική στο μεταξύ, λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία για τους περισσότερους. Πολλοί μάλιστα, την ασκούν παράλληλα με διαλογισμό. Δοκίμασέ το κι εσύ αν ακόμη αντιστέκεσαι.

Όσο θέλεις, όχι ψυχαναγκαστικά, μη φτιάξεις ολόκληρο κήπο σώνει και ντε. Μπορεί για αρχή να σου αρκεί ένας βασιλικός στο μπαλκόνι του σπιτιού ή του ενοικιαζόμενου που βρίσκεσαι για το καλοκαίρι. Να τον ποτίζεις, να σε αρωματίζει, να δίνει χρώμα στο τραπεζάκι, να σε φυλάει από τα εκνευριστικά κουνούπια. Αν είσαι σε νησί και δεν μπορείς να τον μεταφέρεις πίσω, το γειτονικό σπίτι θα σου είναι ευγνώμον να του τον χαρίσεις φεύγοντας.

6. Καιρός για νέα ξεκινήματα

Και μιας που είπαμε για διαλογισμό, τον βαστάμε. Αν το χειμώνα ένιωθες πως δεν είχες χρόνο να βρεις το είδος διαλογισμού που σου ταιριάζει, τώρα έχεις ένα κάρο ελεύθερα πρωινά. Να δοκιμάζεις κάθε μέρα και κάτι νέο, μέχρι να βρεις αυτό που σου κάνει. Και να το κρατήσεις, να το εξασκήσεις, να το έχεις έτοιμο για τις μέρες που οι διαθέσιμες ελεύθερες ώρες είναι σαφώς λιγότερες.

Το καλοκαίρι μοιάζει να είναι η ιδανική περίοδος για να καλλιεργήσεις μια νέα ρουτίνα ευεξίας. Λίγο οι μεγαλύτερες μέρες, λίγο ο φωτεινότερος ήλιος, λίγο ο καθαρός αέρας, γεμίζεις ενέργεια και αισιοδοξία. Κι έτσι είσαι σε καλύτερη θέση να ορίσεις και να πετύχεις τους προσωπικούς σου στόχους. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι πολύ πιο πιθανό να σου γίνει τώρα συνήθεια. Και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από τη φροντίδα του δέρματός σου που αυτή την περίοδο τη ζητάει όσο ποτέ, την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και τη φροντίδα του νου, έως την εξερεύνηση νέων τρόπων άσκησης που θα μπορούσαν να γίνουν η παρέα σου για όλο το χρόνο. Μαζί με το χαμόγελο που σου ζωγράφισες και φέτος λες να το κρατήσεις.