Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Σίγουρα, θα υπάρξουν στιγμές που θα αισθάνεσαι περισσότερη κόπωση ή θα έχεις χειρότερη διάθεση, κάτι που, μοιραία, θα αποτυπώνεται και στη δουλειά σου.

Όσο σημαντικό είναι, όμως, να δίνεις στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται να αποφορτιστεί, άλλο τόσο είναι και να επιστρέφεις στη δράση, με έναν αέρα ανανέωσης και σε ετοιμότητα για νέες προκλήσεις.

Αν οι φιλοδοξίες σου φτάνουν πιο πέρα από το να βγάζεις απλώς τη μέρα, ένα είναι το κλειδί για να εξελίσσεσαι επαγγελματικά: Η δημιουργικότητα. Δεν αρκεί να κάνεις απλώς τα καθιερωμένα, αλλά να διευρύνεις διαρκώς τους ορίζοντές σου. Κάθε νέα ιδέα, κάθε πρόταση που μπορεί να ανοίξει ένα νέο παράθυρο είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, ανεξάρτητα από τη δουλειά ή το ποιος είναι επικεφαλής. Ένα είναι το σίγουρο: Η δημιουργική δουλειά θα σε ανταμείψει με γενναίες ποσότητες ικανοποίησης, που θα λειτουργήσουν ως «καύσιμο» για να συνεχίζεις.

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα εργασιακής δημιουργικότητας, Marilyn Devonish η δημιουργικότητα στη δουλειά μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη επίλυση προβλημάτων, την λήψη ορθότερων αποφάσεων, αλλά και την πρόσβαση σε νέες ιδέες και προοπτικές.

Φυσικά, μια πρωτοποριακή ιδέα δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, ούτε κάτι που μπορεί να συμβαίνει κάθε μέρα. Αν, λοιπόν, νιώσεις ότι έχεις «κολλήσει» και δεν ξέρεις πώς να θέσεις και πάλι σε λειτουργία τη δημιουργικότητά σου, το Stylist συγκέντρωσε μερικές ιδέες που ίσως σε βοηθήσουν:

1. Άλλαξε τον χαρακτήρα των συσκέψεων

Αντί για τον ψυχρό και απρόσωπο χώρο της αίθουσας συσκέψεων, γιατί να μην κάνεις την επόμενη συνάντηση με την ομάδα σου σε ένα ωραίο μαγαζί, παρέα με μερικά ποτά; Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα καριέρας Vicki Bahra, απλώς και μόνο αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεις τις συναντήσεις με την ομάδα σου, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Ένα «διάλειμμα» από τη ρουτίνα μπορεί να παρέχει τον απαραίτητο χώρο για περισσότερη δημιουργική σκέψη.

«Ιδανικά, οι δημιουργικές συναντήσεις πρέπει να σε βγάζουν από τη ζώνη άνεσής σου», εξηγεί. «Προτίμησε έναν χώρο που επιτρέπει μεγαλύτερη άνεση και ελευθερία κινήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν τη διαίσθηση και τα συναισθήματά τους περισσότερο από την ψυχρή σκέψη και λογική».

2. Εξασκήσου στο να βρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες

«Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους του κόσμου είναι εκείνοι που δεν φοβήθηκαν να πειραματιστούν και να ρισκάρουν», εξηγεί η Loretta Milan, ειδικός μάρκετινγκ και ιδρύτρια της Origineur. «Βάλε στον εαυτό σου μία πρόκληση: Κάθε βδομάδα, θα πρέπει να βρίσκεις 3 νέες ιδέες και να τις καταγράφεις». Η Milan εξηγεί ότι δεν έχει σημασία αν οι ιδέες σου είναι πρακτικές ή σε τι εστιάζουν. Πρέπει απλώς να είναι ιδέες για νέους τρόπους σκέψης ή εφαρμογής διάφορων εργασιών.

«Δεν χρειάζεται να τις εφαρμόσεις όλες. Αρκεί να προκαλείς τακτικά το μυαλό σου και να θέτεις διαρκώς σε νέα βάση τις αντιλήψεις σου για το τι είναι εφικτό», λέει. «Όταν δημιουργείς έναν ωκεανό ιδεών, έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις ένα μαργαριτάρι, που πιθανότατα θα επιλύσει ένα πρόβλημα στη δουλειά σου ή θα τη βελτιώσει με κάποιο τρόπο. Κι αυτό δεν θα είναι καλό μόνο για τη δουλειά, αλλά και για την καριέρα σου».

3. Πες ναι!

Εάν πραγματικά θέλεις να βγάλεις το μυαλό σου από τα καθιερωμένα, ένας πολύ καλός τρόπος είναι να παίξεις το παιχνίδι του «ναι», προτείνει η Jessica Shaw, διευθύντρια του Pact Creative Training.

«Αυτή η άσκηση έχει να κάνει με το να αποδέχεσαι τόσο τις δικές σου ιδέες, όσο και των άλλων και να τολμάς να αφήνεις τη φαντασία σου ελεύθερη», εξηγεί. «Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο, ακόμη κι αν φοβάσαι ότι μια ιδέα μπορεί να κριθεί αρνητικά. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να σκεφτείς πιο τολμηρά ή να εξελίξεις τον τρόπο με τον οποίο δουλεύεις», προσθέτει.