Είσαι στο γραφείο. Σε λίγα λεπτά έχετε σύσκεψη με την ομάδα σου και πρέπει να προτείνεις δημιουργικές ιδέες. Μπροστά σου λευκό χαρτί. Δίπλα κάτι πρόχειρες σημειώσεις που σχεδόν δεν βγάζουν νόημα. Μα γιατί η φαντασία και το μυαλό σου σε εγκαταλείπουν όταν τα χρειάζεσαι;

Πιέζεις κι άλλο τον εαυτό σου να σκεφτεί κάτι. Και να το λάθος: Η επιστήμη υποστηρίζει ότι και η δημιουργική σκέψη θέλει το χρόνο της για να αποδώσει καρπούς. Αντί, λοιπόν, να πιέζεις τον εαυτό σου, ίσως αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι να κάνεις ένα «ζέσταμα».

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell, η προθέρμανση είναι απαραίτητο στάδιο της δημιουργικής σκέψης κι αυτό γιατί «καθαρίζει» το μυαλό, αφήνοντάς το πιο ξεκούραστο και έτοιμο για δράση.

Θα έχεις παρατηρήσει ότι όταν βρίσκεσαι υπό πίεση, είναι δύσκολο να αποδώσεις δημιουργικά. Η ενέργειά σου απορροφάται από το άγχος των υποχρεώσεων και των προθεσμιών. Και ταυτόχρονα ξέρεις ότι οι προτάσεις που θα καταθέσεις μπορούν να σε πάνε ένα βήμα μπροστά επαγγελματικά… μόνο όμως αν είναι καλές. Κι αυτό σου δημιουργεί ακόμη περισσότερο άγχος.

Το «ζέσταμα» μπορεί να πετύχει ακριβώς αυτό που έχεις ανάγκη: Εξουδετερώνει την πίεση και απορροφά το άγχος, επιτρέποντάς σου να εστιάσεις σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που ανέδειξε η μελέτη ήταν ότι η προθέρμανση δεν χρειάζεται καν να σχετίζεται με τη δουλειά. Ακόμη και άλλες, ανεξάρτητες δημιουργικές εργασίες είχαν τον ίδιο θετικό αντίκτυπο.

Οι ερευνητές παρομοιάζουν αυτή την επίδραση με τον αθλητισμό: Κανένας αθλητής δεν πάει στον αγώνα χωρίς να έχει κάνει ζέσταμα. Επομένως, την επόμενη φορά που θα κληθείς να ολοκληρώσεις μια δημιουργική εργασία, κάνε πρώτα μερικές «διατάσεις».

Και τέλος είναι σημαντικό να θυμάσαι αυτό: Καμία ιδέα δεν είναι περιττή. Ακόμη και οι κακές ιδέες θα σε οδηγήσουν τελικά στο σωστό δρόμο. Γι’ αυτό διεκδίκησε λίγο χρόνο με τον εαυτό σου, εξασφάλισε λίγη ησυχία και άσε το μυαλό σου να «περιπλανηθεί» ανάμεσα σε ιδέες. Επίτρεψε στον εαυτό σου ακόμη και να αφιερώσει χρόνο σε ιδέες που δεν μπορούν να προχωρήσουν, γιατί μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία θα καταλήξεις τελικά στο αποτέλεσμα που θέλεις.