Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα δύο τελευταία χρόνια ήταν 100 τοις εκατό εξαντλητικά. Καθώς περάσαμε από lockdown σε lockdown με την αβεβαιότητα και το άγχος να έχουν χτυπήσει κόκκινο, πολλοί από εμάς νιώθουμε καθημερινά πως θέλουμε να βάλουμε τα κλάματα από την κούραση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αναζητήσεις για το «Γιατί είμαι πάντα κουρασμένη;» οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 500 τοις εκατό σύμφωνα με τις τάσεις της Google.

Επιπλέον, ένας στους οκτώ ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε σε πρόσφατη έρευνα της YouGov πως είναι κουρασμένος «διαρκώς». Το NHS είπε μάλιστα ότι αυτή η κατάσταση συνεχούς εξάντλησης είναι τόσο συνηθισμένη που της έδωσαν ένα αρκτικόλεξο: «TATT» [Tired All The Time].

Λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι πραγματικά συμβαίνει και γιατί αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη.

Για πολλούς από εμάς, το σώμα μας βρίσκεται σε κατάσταση «κρίσης» για περισσότερο από ένα χρόνο», είπε η ειδικός ύπνου Jasmin Lee. «Η αντιμετώπιση πολύ δύσκολων καταστάσεων όπως η εργασία πλήρους απασχόλησης από το σπίτι ενώ τα παιδιά σου κάνουν τηλεκπαίδευση, η πιθανή θλίψη της απώλειας αγαπημένων προσώπων από τον ιό ή απλώς η μοναξιά και το να μην μπορείς να συναντηθείς με την οικογένεια και τους φίλους σου από κοντά μάς έχουν στερήσει την ψυχική μας υγεία και τη σταθερότητα».

«Ο αντίκτυπος του στρες στον ύπνο είναι πια τεκμηριωμένος και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και να επηρεάσει τον βαθύ ύπνο REM που είναι απαραίτητος για την πραγματική ξεκούραση», είπε. «Το να μην κοιμάσαι αρκετά τη νύχτα λόγω άγχους μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κούραση και διαταραχή της διάθεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για πολλούς εργαζομένους στον κλάδο της υγείας, στην πρώτη γραμμή της πανδημίας δηλαδή, το άγχος και η εξάντληση οδήγησε στην απόλυτη κόπωση, όπου η κατάθλιψη, η εξουθένωση και τα συμπτώματα PTSD, όπως οι εφιάλτες, είναι συνηθισμένα».

Είναι η εξάντληση σύμπτωμα του Long Covid;

Οι λοιμώξεις μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε εξουθενωτική κούραση και η κούραση μετά την Covid συνήθως υποχωρεί ύστερα από «2 ή 3 εβδομάδες», αναφέρει το NHS. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να «παραμένει για εβδομάδες ή μήνες». Στην πραγματικότητα, το σώμα μπορεί να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στον ιό ακόμα και όταν η μόλυνση έχει βελτιωθεί. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι διαταραγμένες ρουτίνες και τα πρότυπα ύπνου μπορούν όλα να επιδεινώσουν τα αποτελέσματα της κόπωσης από τον Covid.

Είναι οι γυναίκες πιο κουρασμένες από τους άνδρες;

Το 50 τοις εκατό των γυναικών δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν τη νύχτα σε σύγκριση με το 38% των ανδρών, σύμφωνα με το YouGov και οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες που αναλαμβάνουν διάφορες οικιακές ευθύνες, υποφέρουν από περισσότερα θέματα ψυχικής.

«Είναι πολυπαραγοντικό», λέει στο Grazia ο γιατρός Dr Sam Brown GP από την Κλινική Bronte. «Η αλλαγή των ορμονών τόσο κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου όσο και στην περιεμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Οι γυναίκες συχνά εκπληρώνουν πολλούς ρόλους κατά τη διάρκεια της ημέρας – φροντιστές, εργαζόμενες, σύζυγοι, μητέρες και με λιγότερο χρόνο για τον εαυτό τους. Μπορεί μάλιστα να μειώσουν σκόπιμα τον ύπνο τους για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν επιπλέον ώρες μέσα στην ημέρα ή μπορεί να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν λόγω άγχους και ανησυχίας.». «Η κατάθλιψη και το άγχος είναι πιο συχνά στις γυναίκες και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο τους», συνέχισε. «Οι γυναίκες συχνά δεν δίνουν προτεραιότητα στη δική τους υγεία, αν είναι απασχολημένες με τη φροντίδα των άλλων, επομένως μπορεί να μην έχουν χρόνο για άσκηση ή αυτοφροντίδα, κάτι που γνωρίζουμε ότι μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο. Ή μπορεί να πίνουν πολύ αλκοόλ και καφεΐνη για να αντιμετωπίσουν την κούραση, πράγματα που επίσης μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.».

«Η κούραση μπορεί να προκληθεί από τόσους πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, αλλά το άγχος και η κακή διάθεση είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος».

Πώς θα αισθάνεσαι όμως λιγότερο κουρασμένη;

Το να γνωρίζεις όλες τις αιτίες για την εξάντλησή σου είναι πολύ καλό, αλλά, ιδανικά, όλοι θα θέλαμε μερικές συμβουλές και tips για να νιώθουμε καλύτερα.

Υπάρχουν πολλά tips που μπορείς να δοκιμάσεις: Η Παιδίατρος Dr Jess Andrade προτείνει να φοράς κάλτσες στο κρεβάτι γιατί αυτό χαλαρώνει το σώμα σου και σου λέει ότι είναι ώρα για ύπνο. Συνιστά επίσης να περιορίσεις το φως στην κρεβατοκάμαρά σου (από φορητούς υπολογιστές ή οθόνες τηλεφώνου), ώστε το σώμα σου να μπορεί να παράγει μελατονίνη και να βοηθά τον κιρκάδιο ρυθμό σου.

Εντωμεταξύ, ο γιατρός ύπνου Dr Bruce συνιστά τεχνικές αναπνοής για να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις. Όταν δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις, συμβουλεύει να εισπνέεις για τέσσερα δευτερόλεπτα, να κρατάς την αναπνοή σου για επτά και να εκπνέεις για οκτώ. Αυτό βοηθάει τους πνεύμονές σου να αδειάσουν το διοξείδιο του άνθρακα και ενθαρρύνει τον καθαρό αέρα να εισέλθει, ώστε οι πνεύμονές σου να λειτουργούν λιγότερο και να κοιμάσαι πιο γρήγορα.

Χρειάζεται να επισκεφτείς τον γιατρό εάν είσαι συνεχώς κουρασμένη;

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εξάντλησης (σχετιζόμενη με τον κορωνοϊό ή άλλη), συνιστάται να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια. Το NHS συνιστά να δεις έναν γιατρό εάν η κόπωση δεν αλλάξει ή επιδεινωθεί μετά από 4 εβδομάδες. «Αν η κούραση σχετίζεται με άλλα σωματικά συμπτώματα, ιδιαίτερα συμπτώματα όπως η απώλεια βάρους, τότε χρειάζονται επείγουσες εξετάσεις», πρόσθεσε ο Dr Μπράουν. «Συχνά απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις εάν αισθάνεσαι χρόνια κούραση, για να ελέγξεις για αναιμία, διαβήτη, προβλήματα του θυρεοειδούς, κοιλιοκάκη και ανεπάρκειες βιταμινών».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 μύθοι σχετικά με την ευτυχία που στην πραγματικότητα σε εμποδίζουν να τη βιώσεις