Για πολλούς, η ευτυχία είναι μια άπιαστη, δυσνόητη έννοια. Αυτό που ένα άτομο θεωρεί ως ευτυχία μπορεί κάλλιστα να μη σημαίνει το ίδιο για ένα άλλο άτομο. Επιπλέον, ένα άτομο μπορεί να μην ξέρει αν είναι, σίγουρα, ευτυχισμένο.

Ένας λόγος για αυτή τη σύγχυση μπορεί να είναι η έλλειψη ξεκάθαρης κατανόησης του τι είναι στην πραγματικότητα η ευτυχία και πώς να την αποκτήσεις. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που εδώ θα δεις τους μύθους σχετικά με την ευτυχία. Μήπως τελικά όλοι αυτοί οι μύθοι σε εμποδίζουν από το να βρεις τη δική σου ευτυχία;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Sophia Godkin, PhD, πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν και να ορίσουν την ευτυχία, «και σε μεγάλο βαθμό δεν φταίνε αυτοί», λέει. «Μας έχουν μάθει να πιστεύουμε ότι η ευτυχία είναι ένα πράγμα, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί κάλλιστα να είναι κάτι διαφορετικό». Λοιπόν, τι ακριβώς είναι η ευτυχία; «Ευτυχία είναι… η ικανότητά μας να είμαστε εντάξει—ό,τι κι αν γίνει. Είναι η ικανότητά μας να είμαστε ικανοποιημένοι, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή», λέει.

Όσο αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή τη συνεχή θετική ικανοποίηση, οι μύθοι της ευτυχίας -αν και συχνά προέρχονται από κάποιον με καλές προθέσεις- απειλούν να την κρατήσουν μακριά σου.

#1 Κάτι δεν πάει καλά, αν δεν είσαι ευτυχισμένη συνέχεια

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, υπάρχει κάτι που πρέπει να ειπωθεί για το ότι η εμπειρία της λύπης είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να τονώσεις την ευτυχία σου. Επιπλέον, θετικά και όχι και τόσο θετικά συναισθήματα μπορούν να συνυπάρχουν με τέτοιο τρόπο που δεν σε εμποδίζουν να είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. «Η ευτυχία είναι ανεξάρτητη από τα συναισθήματα που νιώθεις», λέει η Dr Godkin, η οποία προσθέτει ότι είναι στην ανθρώπινη φύση να βιώνει ένα φάσμα συναισθημάτων που δεν περιλαμβάνουν μόνο τα θετικά. Έτσι, το να νιώθεις λύπη, θυμό, απόρριψη ή ζήλια δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν είσαι χαρούμενος. «Όταν αισθανόμαστε ότι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι ή θετικοί όλη την ώρα, συμμετέχουμε σε μια διαδικασία σκέψης που αποκλείει το φυσιολογικό [ποικιλία συναισθημάτων]», προσθέτει.

Έτσι, αντί να διώχνεις τα «αρνητικά» συναισθήματά σου – κάτι που δεν συνιστάται γιατί η αποφυγή δεν θα αλλάξει τίποτα για εσένα – προσπάθησε να τα αγκαλιάσεις και να εξετάσεις γιατί μπορεί να εμφανιστούν σε εσένα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου (αντί να τον επικρίνεις που δεν αισθάνεσαι καλά) και να είσαι περήφανη που πέρασες από μια δύσκολη κατάσταση.

#2 Εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να φέρουν την ευτυχία

Αν πιστεύεις ότι τα χρήματα, οι διακοπές, ο τέλειος σύντροφος, τα παιδιά ή άλλα χαρακτηριστικά της ζωής θα σε κάνουν ευτυχισμένο άνθρωπο, ο ειδικός στη θετική ψυχολογία και Robert Mack έχει να μοιραστεί μαζί μας μια σκληρή αλήθεια: «Πολλοί από τους μύθους της ευτυχίας προέρχονται από ένα είδος βραχυπρόθεσμης εμπειρίας ευχαρίστησης, προσμονής ή ενθουσιασμού», λέει. «[Αυτά τα πράγματα] μπορεί συχνά να εκληφθούν ως ευτυχία», αλλά στην πραγματικότητα, η ευτυχία δεν είναι ένα στοιχείο, αλλά μια κατάσταση του να είσαι.

Ενώ ορισμένα από αυτά τα προαναφερθέντα συστατικά μπορεί να συμβάλλουν στην εκπλήρωση και σε μια θετική προοπτική για τη ζωή, η πεποίθηση ότι η ευτυχία είναι ένα αγαθό που πρέπει να επιτευχθεί είναι επικίνδυνη επειδή πάντα θα υπάρχει κάτι άλλο να κυνηγήσεις. Τελικά, η ευτυχία είναι μια εσωτερική κατάσταση και το να το θυμάσαι αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις αυτό το συναίσθημα όποτε χρειάζεσαι μια ώθηση.

#3 Δεν μπορείς να βιώσεις την ευτυχία όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα ήθελες

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται “δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος αν δεν πάνε όλα όπως θέλω”, βάζεις έναν περιττό όρο στην ευτυχία σου, λέει η Dr Godkin. «Η πραγματικότητα είναι ότι [μπορείς] να είσαι ευτυχισμένος ανεξάρτητα από το αν τα πράγματα πάνε με τον δικό σου τρόπο ή όχι», προσθέτει.

Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης —όπως η γραφή σε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης— μπορεί να είναι χρήσιμη για την προστασία σου από αυτήν την παγίδα, λέει η Dr Godkin, επειδή σου δίνει έναν τρόπο για να καταλάβεις ότι μπορείς να είσαι, και είσαι εντάξει, ακόμη και όταν κάτι δεν συμβαίνει. Όταν κάτι δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο.

#4 Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα ευτυχισμένο μέλλον αν έχεις ένα δυστυχισμένο παρελθόν

Αυτός είναι ένας από τους κορυφαίους μύθους για την ευτυχία. Η Dr Godkin θέλει οι άνθρωποι να σταματήσουν να πιστεύουν αυτόν τον μύθο επειδή στοχεύει στο να αφαιρέσει από τους ανθρώπους την εξουσία τους για να αλλάξουν μια δεδομένη περίσταση. «Ναι, μπορεί να είχες ένα δύσκολο παρελθόν, [αλλά] μπορείς ακόμα να έχεις ένα ευτυχισμένο μέλλον», λέει. «Υπάρχει μεγάλη ικανότητα θεραπείας όταν μπορείς να εργαστείς μέσα από την κατανόηση του παρελθόντος».

Εφόσον δείχνεις στον εαυτό σου αγάπη και συμπόνια, είσαι σε καλό δρόμο για να δημιουργήσεις ένα ευτυχισμένο μέλλον.

#5 Η ευτυχία είναι σταθερή και δεν μεταβάλλεται

«Η ευτυχία είναι εύπλαστη, μεταβλητή και βελτιώσιμη», λέει ο Mack. «Σε αντίθεση με το χρώμα των ματιών ή το ύψος ή άλλα στοιχεία που είναι γραμμένα στο dna σου, η ευτυχία είναι ένα μεταβλητό στοιχείο.”.

Η Dr Godkin μοιράζεται αυτήν την οπτική με τον Mack, προσθέτοντας ότι «μέσω της εφαρμοσμένης εργασίας [όπως η θεραπεία], μπορείς να δεις ότι έχεις τη δύναμη να αλλάξεις αυτό που βιώνεις, κάτι που τελικά έχει ένα θετικό ντόμινο στη ζωή σου», λέει.

#6 Η ευτυχία είναι μια κατάσταση του μυαλού

Η αλήθεια; Σύμφωνα με τον Mack, η ευτυχία είναι μια κατάσταση ύπαρξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να έχεις μια αισιόδοξη νοοτροπία μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα για τις καταστάσεις σου, αλλά το να υποθέσει κανείς ότι η ευτυχία είναι μόνο μια κατάσταση του νου είναι ένας μύθος – αυτός που μπορεί να σε εμποδίσει να αναγνωρίσεις το ισχυρό γεγονός ότι μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτό το συναίσθημα ανά πάσα στιγμή . «Η ευτυχία είναι ένα σύμπλεγμα πραγμάτων. Είναι συναισθήματα, είναι νόημα στη ζωή, είναι σκοπός, είναι κοινωνική σύνδεση», προσθέτει η Dr Godkin. «Δεν είναι τόσο φευγαλέα όσο μια ψυχική κατάσταση ή ένα συναίσθημα».

Έτσι, μπορείς να θεωρείς την ενασχόληση με την ευτυχία ως μια δεξιότητα. Η Dr Godkin λέει ότι αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να εσωτερικεύσεις την ιδέα ότι μπορείς να εργαστείς για την ευτυχία σου. «Συχνά λέω ότι η ευτυχία είναι μια δεξιότητα που μπορείς να μάθεις. Είναι κάτι που μπορείς να χτίσεις, όπως χτίζεις οποιαδήποτε δεξιότητα…με την πάροδο του χρόνου», λέει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας γυναικολόγος μοιράζεται μαζί μας όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη γονιμότητα