Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Τα όσπρια είναι μία από τις παλαιότερες τροφές του ανθρώπου. Ευρήματα οσπρίων έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο και τη Μεσοποταμία από αρχαιολόγους και ανάγονται στο 5000 π.Χ.

Τα όσπρια είναι πλούσια σε αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και λιποειδή. Η πρόσληψη οσπρίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος.

Λαζάνια με φακές γιατί και τα όσπρια είναι cool

Σε μίαμιση ώρα θα τρως λαζάνια με φακές που είτε vegan είτε όχι θα γίνουν τα αγαπημένα σου. Ένα πιάτο σούπερ θρεπτικό και νόστιμο.

Τι θα χρειαστείς:

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

4 σκελίδες σκόρδο

2 καρότα, σε κύβους

50 γραμμάρια μανιτάρια, σε κύβους

1 κουταλιά της σούπας βασιλικό

850 γρ φακές, μαγειρεμένες και στραγγισμένες

1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας

700 γρ σάλτσα ντομάτας 400γρ ντομάτες

2 κουταλιές της σούπας σόγια

1,5 κ.γ. αλάτι ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι ή πιπέρι καγιέν

250 γρ λαζάνια

Δες τη συνταγή εδώ

Ρεβυθοσαλάτα με dressing από χυμό λεμονιού και ταχίνι

Αυτή τη συνταγή από το @yummyaddictions_ θα τη λατρέψεις αφού είναι νόστιμη αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά εύκολη.

Υλικά για μια ατομική μερίδα:

10 κουταλιές της σούπας ρεβύθια βρασμένα σε αλατισμένο νερό

1 ξερό κρεμμύδι

5 ντοματίνια

5-6 φρέσκα φύλλα βασιλικού

Για το dressing:

1 κουταλιά της σούπας ταχίνι με μέλι

χυμό από 1 μεσαίο λεμόνι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

φρέσκο πιπέρι, αλάτι (προαιρετικά)

Βρες τη συνταγή εδώ

Σούπα ζυμαρικών με φασόλια

Η σούπα με τα ζυμαρικά και τα φασόλια είναι μία ιταλική κλασική συνταγή. Ο ζωμός κοτόπουλου δένει με τα αρώματα της ντομάτας και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ένα από τα πιο εύκολα βραδινά πιάτα που θα φτιάξεις με απλά υλικά ένα από τα επόμενα κρύα βράδια.

Tι θα χρειαστείς:

500 γρ χωριάτικο λουκάνικο

1 μαραθόριζα

2 μέτρια κομμένα καρότα

3/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο)

3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο

1 κουταλάκι του γλυκού mix μπαχαρικών

300 γρ τριμμένες ώριμες ντομάτες

2 κονσέρβες φασόλια

4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο

1 φλιτζάνι κοφτό μακαρονάκι

φρέσκο ​​μαϊντανό

παρμεζάνα

βρες τη συνταγή εδώ

Κεφτεδάκια από όσπρια

Τι θα έλεγες για μια ιδιαίτερη εκδοχή για κεφτεδάκια, από φακές και φασόλια; Να θυμάσαι πως πρέπει οπωσδήποτε να αφήσεις το μείγμα στο ψυγείο γιατί αλλιώς δεν θα πλάθονται τα κεφτεδάκια. Το ηλιέλαιο πρέπει να είναι καυτό για να μην απορροφήσουν τα κεφτεδάκια παραπάνω λάδι στο εσωτερικό τους.

Η συνταγή είναι του Σάκη Τολίκα. Όπως λέει κι ο ίδιος ”ζω στο Ηράκλειο Κρήτης και δεν είμαι επαγγελματίας μάγειρας. Η μαγειρική είναι αγαπημένο «χόμπι» για εμένα. Η σελίδα μου δημιουργήθηκε για να μοιράζομαι την αγάπη μου για τη μαγειρική!”

Tι θα χρειαστείς:

1 κούπα φακές

1 κούπα φασόλια

1 μεγάλη πατάτα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κούπα βρώμη αλεσμένη

1 κ.γ ρίγανη

Αλάτι και πιπέρι

50 γρ. αλεύρι για το αλεύρωμα

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σως γιαουρτιού:

200 γρ. γιαούρτι

Λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

Χυμό από μισό λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

Ελαιόλαδο

Δες τη συνταγή εδώ