Αποφάσισες να χάσεις βάρος. Ξεφορτώθηκες κάθε τι ανθυγιεινό, σνακ, λιχουδιές, γλυκά, υδατάνθρακες. Γέμισες τα πιάτα σου με πρωτεΐνη, σαλάτες και φρούτα. Άρχισες τη γυμναστική, περπάτημα, τρέξιμο, βάρη. Κι όμως, δεν βλέπεις την αλλαγή που θα περίμενες. Τα κιλά δεν εξαφανίζονται, το λίπος δε μοιάζει να μετατρέπεται σε μύες. Γιατί; Τι κάνεις λάθος; Ίσως έχεις πέσει στην παγίδα των κοινών μύθων που περιβάλλουν την απώλεια βάρους, καθοδηγούν τις προσπάθειες και αποπροσανατολίζουν το αποτέλεσμα. Νομίζεις πως έχεις κάνει τις σωστές επιλογές. Είναι, όμως, πράγματι σωστές;

Το Your Coffee Break συγκέντρωσε επτά βασικούς μύθους για την απώλεια βάρους που πρέπει να καταρρίψεις εάν θέλεις να δεις αποτέλεσμα:

Η μείωση θερμίδων ισοδυναμεί με απώλεια λίπους

Όταν μειώνεις υπερβολικά ή για πολύ καιρό την πρόσληψη θερμίδων, το σώμα σου, αντί να χάνει σωματικό λίπος, θα το διατηρεί. Αυτό συμβαίνει επειδή αντιλαμβάνεται αυτή την αλλαγή ως έλλειψη πόρων, με αποτέλεσμα να μειώνει τον μεταβολισμό του, προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει να αξιοποιεί άλλους πόρους, όπως για παράδειγμα τη μυϊκή σου μάζα, κάτι που σίγουρα δεν θέλεις.

Το κλειδί για την απώλεια σωματικού λίπους είναι η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων και η διαχείριση του μεγέθους των μερίδων. Στο διαδίκτυο θα βρεις εφαρμογές που σε βοηθούν να δημιουργήσεις τις ιδανικές μερίδες φαγητού, προσδιορίζοντας με ακρίβεια τις σωστές αναλογίες πρωτεϊνών, λιπών, φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνεις για να χάσεις λίπος.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης χαρίζουν όγκο

Η ιδέα ότι η άρση μεγάλων βαρών οδηγεί σε διόγκωση των μυών αποτελεί έναν μακροχρόνιο μύθο. Στην πραγματικότητα, οι μύες χτίζονται μόνο όταν η προπόνηση με βάρη συνδυάζεται με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Η απόκτηση όγκου προϋποθέτει την ταυτόχρονη πρόσληψη βάρους. Από την άλλη, ένας όχι και τόσο ογκώδης μυς σημαίνει ότι το βάρος σου μπορεί να μην αυξάνεται, αλλά η σύσταση του σώματος αλλάζει: Οι μύες ενισχύονται, ενώ το σωματικό λίπος μειώνεται. Αυτό, όμως, δεν θα προσθέσει όγκο στην εμφάνισή σου. Έτσι, χωρίς ταυτόχρονη πρόσληψη επιπλέον θερμίδων, η άρση βαρών θα προσφέρει ένα δυνατό, αδύνατο, υγιές σώμα.

Οι υδατάνθρακες είναι ο μεγάλος ένοχος

Οι υπερεπεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι ανθυγιεινοί και πρέπει να αποφεύγονται. Σε μικρές ποσότητες, όμως, οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τρόφιμα όπως τα καστανά ζυμαρικά, το καστανό ρύζι και άλλα είδη ολικής αλέσεως, έχουν σημαντική θέση σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο. Εκτός από την καθημερινή παροχή ενέργειας που έχει ανάγκη ο οργανισμός για να λειτουργήσει, αποτελούν και απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση των μυών. Όταν γυμνάζεσαι, το σώμα διασπά τον μυϊκό ιστό. Μετά από κάθε προπόνηση, λοιπόν, κατανάλωσε μια μικρή ποσότητα μη επεξεργασμένων υδατανθράκων, για να βοηθήσεις το σώμα σου να ξαναχτίσει μυϊκό ιστό.

Όσο περισσότερο ασκείσαι, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχεις

Η μετάβαση από τη μη άσκηση στην άσκηση είναι προφανώς καλή, αλλά αν ήδη ασκείσαι και θέλεις να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, η λύση δεν είναι να κάνεις απλώς περισσότερα από το ίδιο πράγμα. Για να βελτιωθεί, το σώμα χρειάζεται νέες προκλήσεις. Κάνοντας την ίδια προπόνηση επανειλημμένα, δεν θα καταφέρεις πολλά. Θα πρέπει να εφαρμόζεις αλλαγές κάθε περίπου 4-6 εβδομάδες.

Τα λιπαρά παχαίνουν

Τα διατροφικά λίπη θεωρούνται εδώ και καιρό ένας από τους βασικούς ενόχους για το υπερβολικό σωματικό λίπος. Υπάρχουν πράγματι ορισμένα «κακά» λίπη, όπως για παράδειγμα τα επεξεργασμένα, που υπάρχουν στα τηγανητά και τα συσκευασμένα προϊόντα, όπως κέικ και μπισκότα. Αυτά συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού λίπους και απειλούν την υγεία με διάφορους τρόπους. Είναι επομένως εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις. Υπάρχουν, όμως, και τα καλά λιπαρά, σαν αυτά που εμπεριέχονται σε τρόφιμα όπως το βούτυρο, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο σε ισορροπημένες ποσότητες. Αυτά σε βοηθούν να διατηρήσεις μια αδύνατη και υγιή σωματική διάπλαση. Τα καλά λιπαρά ενισχύουν την παραγωγή ορμονών, προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και συμβάλλουν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Αρκεί η γυμναστική για να αλλάξεις το σώμα σου

Πολλοί πιστεύουν ότι για να αλλάξουν την εικόνα του σώματός τους, αρκεί να ξεκινήσουν να ασκούνται. Ακόμη, όμως, κι αν γυμνάζεσαι καθημερινά, αν δεν προσέχεις τη διατροφή σου, τα αποτελέσματα θα είναι περιορισμένα και βραχυπρόθεσμα. Είναι οι υγιεινές και συνεπείς διατροφικές συνήθειες και ο αποτελεσματικός ύπνος που επιφέρουν τις μεγαλύτερες αλλαγές στο σώμα.

Αρκεί να γνωρίζεις ότι, από τις 168 ώρες της εβδομάδας, θα πρέπει ιδανικά να αφιερώνεις 3 στην άσκηση, 21 στην προετοιμασία και κατανάλωση του φαγητού και 49 -7 ώρες κάθε βράδυ- στον ύπνο.

Το τρίπτυχο, λοιπόν, για να αλλάξεις το σώμα σου μακροπρόθεσμα είναι ισορροπημένη διατροφή, επαρκής ξεκούραση και αποτελεσματική άσκηση.