Φυσικά, είναι σημαντικό να ακολουθείς μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή αλλά και τακτική άσκηση, ωστόσο αν προσθέσεις και κάποια βότανα στη ζωή σου θα δεις ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές.

Ας δούμε ποια βότανα είναι αυτά.

· Πράσινο τσάι

Ευρέως γνωστό σήμερα για τις ιδιότητες του. Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, και ακόμη και μείωση της μέσης στις γυναίκες μετά από 12 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μειώνει σημαντικά τα επίπεδα γκρελίνης στο σώμα, η οποία είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με την όρεξη.

· Μαύρο τσάι

Το μαύρο τσάι μπορεί να σε βοηθήσει επίσης να χάσεις βάρος, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Η καφεΐνη σου δίνει περισσότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να αυξήσεις σημαντικά τις καύσεις της ημέρας, και άρα να κάψεις περισσότερες θερμίδες.

· Τσάι Matcha

Το Matcha είναι ένα ιαπωνικό πράσινο τσάι που πωλείται ως σκόνη με χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα. Περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από άλλα είδη τσαγιού και θεωρείται ότι είναι το υψηλότερης ποιότητας πράσινο τσάι στην αγορά.

Μάλιστα μία έρευνα στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism έδειξε πως αν καταναλώσεις 1 φλιτζάνι matcha 30 λεπτά πριν την άσκηση μπορεί να αυξήσει την οξείδωση του λίπους ή τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σου καίει λίπος. *Να θυμάσαι ότι το matcha περιέχει υψηλότερη ποσότητα καφεΐνης, επομένως καλύτερα να αποφύγει την κατανάλωση του μετά το απόγευμα.

· Τσάι ιβίσκου

Η κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου είναι πλούσιο σε ορισμένες φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην ενίσχυση της αποβολής του λίπους και στη ρύθμιση των γονιδίων του μεταβολισμού των λιπιδίων. Το τσάι ιβίσκου είναι μια καλή επιλογή για όσους δεν τους αρέσει να πίνουν πράσινο τσάι.

*Συστήνεται η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών τσάι ιβίσκου την ημέρα, χωρίς να προσθέτεις ζάχαρη ή μέλι, μισή ώρα πριν από τα κύρια γεύματά σου, καθώς θα μειώσει κατά πολύ την όρεξη σου.

· Τσάι Λουΐζας

Η λουίζα έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμός σου καθώς φημίζεται για τις χαλαρωτικές τις ιδιότητες. Παράλληλα όμως, χρησιμοποιείται συχνά για πεπτικά προβλήματα, όπως δυσπεψία, φουσκώματα και δυσκοιλιότητα.

Ακόμη, το βότανο αυτό μπορεί να σε βοηθήσει και με την κατακράτηση υγρών, χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες. Για τον λόγο αυτό συχνά η λουΐζα προτιμάται στο αδυνάτισμα και συνδυαστικά με τον ιβίσκο μπορεί να κάνει «θαύματα» τόσο στην κατακράτηση υγρών όσο και στη μείωση της όρεξης κυρίως για γλυκά.

Εκτός όμως από ορισμένα είδη τσαγιού, μπορείς να προσθέσεις και κάποια μπαχαρικά που στα φαγητά ή τα ροφήματα σου, που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο!

· Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μερικές μελέτες έχουν ακόμη βρει ότι η κανέλα μπορεί να αυξήσει την απώλεια βάρους. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και της πείνας.

· Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που φημίζεται για τη γεύση, το ζωηρό χρώμα και τις ισχυρές φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα περισσότερα από τα οφέλη του για την υγεία αποδίδονται στην παρουσία της κουρκουμίνης, μιας χημικής ουσίας που έχει μελετηθεί εκτενώς για τις επιδράσεις της σε όλα, από τη φλεγμονή μέχρι την απώλεια βάρους.

Μάλιστα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 44 υπέρβαρα άτομα έδειξε ότι η λήψη κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα ήταν αποτελεσματική στην ενίσχυση της απώλειας λίπους, στη μείωση του λίπους στην κοιλιά και στην αύξηση της απώλειας βάρους έως και 5%.

· Ginger

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από το ρίζωμα του ανθισμένου φυτού τζίντζερ, Zingiber officinale. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μια ανασκόπηση 14 μελετών σε ανθρώπους έδειξε ότι η συμπλήρωση με τζίντζερ μείωσε σημαντικά τόσο το σωματικό βάρος όσο και το λίπος στην κοιλιά.

Πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον μεταβολισμό, ενισχύουν την καύση λίπους και προάγουν το αίσθημα πληρότητας. Η προσθήκη μερικών από τα παραπάνω στην καθημερινότητα σου σίγουρα θα σε βοηθήσει σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους.

Ωστόσο, όπως πάντα συνηθίζω να λέω, φρόντισε να συνδυάσεις όλα αυτά τα «μαγικά βότανα» με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει τακτική άσκηση και επαρκή ύπνο, ώστε να δεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς!