Και ενώ θεωρούμε τον καφέ μέχρι τώρα – και ισχύει αυτή του η ιδιότητα- ως τονωτικό και ως το ρόφημα που θα μας «ενεργοποιήσει», πολλές φορές προκαλεί το αντίθετο και νιώθουμε πιο κουρασμένες και εξαντλημένες από πριν.

Έχουμε στο μυαλό μας ότι μας βάζει σε μια κατάσταση ετοιμότητας, η οποία όμως κάποιες φορές είτε φεύγει γρήγορα, είτε δεν έρχεται ποτέ

Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και συνήθειες που έχουμε, τις οποίες καλό είναι να τις αλλάξουμε.

#1. Πίνεις μεγάλη ποσότητα καφέ

Η υπερβολή δεν κάνει καλό σε τίποτα, έτσι και στην πρόσληψη του καφέ. Η υπερδοσολογία, δηλαδή όταν ξεπερνάς τους τρεις καφέδες, σε βάζει σε μια κατάσταση υπερδιέγερσης η οποία όμως όταν περάσει, νιώθεις περισσότερο κουρασμένη από ποτέ. Για αυτό, μην ξεπερνάς τους τρεις καφέδες ώστε να προλαβαίνει το σώμα σου να συνηθίζει και να μπαίνει ομαλά σε αυτή τη κατάσταση.

#2. Μπλοκάρει την παραγωγή και την απελευθέρωση της αδενοσίνης

Η τελευταία, είναι μια ουσία που απελευθερώνει ο εγκέφαλος στο σώμα μας με αποτέλεσμα να νιώθουμε υπνηλία και την ανάγκη να πέσουμε για ύπνο. Όταν πίνουμε καφέ, μπλοκάρει αυτή την απελευθέρωση, ωστόσο δεν σταματά την παραγωγή της, κι έτσι όταν πλέον ελευθερώνεται και πάλι, όλη αυτή η απότομη ποσότητα που απλώνεται στο νευρικό μας σύστημα, μας κάνει να νιώθουμε υπερβολική εξάντληση.

#3. Η ζάχαρη είναι περισσότερο ένοχη από όσο νομίζεις

Γενικότερα, η πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενες και με ενέργεια, ωστόσο κάνει αρκετό κακό στο σώμα μας σε πολλές πλευρές. Ένα από αυτά είναι, πως με το που περάσει η δράση της ζάχαρης από τον οργανισμό μας, αυτός θα συνεχίσει να ζητάει όλο και περισσότερη μέχρι το τέλος της ημέρας, κι έτσι θα αναζητάς αυτό το κάτι γλυκό εξαντλημένη ψάχνοντας απεγνωσμένη ενέργεια.

nathan-Γιατί η καφεϊνη σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη;ς-KixfBEdyp64-unsplash
unsplash.com/@nate_dumlao

#4. O  καφές δεν φυλάσσεται σε σωστές συνθήκες 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται μυκοτοξίνες- εμφανίζονται σε συνθήκες υγρασίας και είναι πολύ συχνό στην περίπτωση του καφέ- οι οποίες παράγονται από μύκητες και βλάπτουν μακροχρόνια τον οργανισμό, μέχρι πολύ σοβαρό επίπεδο.

#5. Έχεις ανοχή στην καφεΐνη

Δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους στον ίδιο βαθμό ο καφές και δεν είναι όλοι το ίδιο ευαίσθητοι, και αυτό εξαρτάται από τον μεταβολισμό. Όσο πιο γρήγορα μεταβολίζει το σώμα σου τον καφέ, τόσο πιο γρήγορα σου περνάει η επίδραση του. Άρα αν μεταβολίζεις αργά, κρατάνε οι ιδιότητες του και περισσότερες ώρες και θα χρειάζεσαι κατ’επέκταση και λιγότερους καφέδες μέσα στη μέρα.

#6. Είναι φυσικό διουρητικό

Θα έχεις παρατηρήσει πως επισκέπτεσαι την τουαλέτα συχνότερα όταν πίνεις καφέ και αυτό γιατί αυτό είναι μια από τις ιδιότητες του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση του οργανισμού, άρα και την εξάντληση του, για αυτό νιώθεις σωματικά κουρασμένη μετά από μια μέρα πίνοντας καφέ.

#7. Πίνεις καφέ την λάθος στιγμή της ημέρας

Το να πίνεις τον πρώτο σου καφέ μόλις ξυπνήσεις με άδειο στομάχι ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα σου και μπαίνεις σε μια κατάσταση νευρικότητας η οποία μετά προκαλεί εξάντληση. Προτίμησε λοιπόν να πιεις τον καφέ σου κάποιες ώρες μετά που θα ξυπνήσεις, και ιδανικά έχοντας φάει πρώτα ένα καλό πρωινό.

Για να μπορείς λοιπόν να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο αυτό της υπνηλίας, καλό είναι να πίνεις καφέ με μέτρο χωρίς να ξεφεύγεις ποσοτικά, ή ιδανικά να επιλέγεις πράσινο τσάι που σε τονώνει εξίσου, αλλά και να προτιμάς υποκατάστατα ζάχαρης όπως η stevia, ώστε να μην αναζητάς ζάχαρη και ενέργεια το υπόλοιπο της ημέρας σου.

Επιπλέον, όσο και να προσπαθούμε με εναλλακτικούς τρόπους και νέες μεθόδους, δεν πρόκειται να έχουμε την ενέργεια που ψάχνουμε και το αίσθημα της ξεκούρασης, όπως όταν έχεις κοιμηθεί σωστά ποσοτικά και ποιοτικά, αρά μην παραμελείς τη ρουτίνα του ύπνου σου.