Φέτος είναι η χρονιά των ταξιδιών. Μετά από δυο χρόνια κλεισούρας, είσαι πια ελεύθερος να πας όπου θες και όπως θες.

Και σίγουρα, το αεροπλάνο είναι πρώτο στις προτιμήσεις, αφού είναι ιδανικό για μεγάλες αποστάσεις, είναι ασφαλές και έχει κι ένα πρεστίζ.

Τι γίνεται όμως όταν η πτήση σου είναι μεγάλη κι εσύ θέλεις να κοιμηθείς; Πώς θα το κάνεις αυτό, όταν είσαι στην οικονομική θέση και το αεροπλάνο είναι φίσκα;

Η απάντηση δόθηκε από ειδικούς και πολυταξιδευμένους, κι εμείς μαζέψαμε τα καλύτερα tips για να σε βοηθήσουμε.

Η ώρα

Αν πραγματικά έχεις θέμα με τον ύπνο, τότε επέλεξε να ταξιδέψεις μια ώρα συμβατή με τις ώρες που κοιμάσαι. Mε αυτό τον τρόπο ο οργανισμός σου μπαίνει σε λειτουργία ύπνου αυτόματα. Κι έτσι θα είναι πιο εύκολο για σένα να αποκοιμηθείς.

Προσπάθησε να συντονίσεις τον ύπνο σου με την ώρα που κοιμάσαι και με την αλλαγή ώρας στη χώρα προορισμού, για να αποφύγεις και το jetlag.

Η θέση

Την ώρα που κλείνεις το εισιτήριο διάλεξε μια θέση βολική για εσένα. Ας πούμε εμένα, μου αρέσουν οι θέσεις δίπλα σε παράθυρο, γιατί μου δίνουν την αίσθηση ότι έχουν πιο πολύ χώρο.

Από την άλλη, ο σύντροφός μου προτιμάει θέσεις κοντά στον διάδρομο, γιατί θεωρεί ότι έχει περισσότερο χώρο για να απλώνεται.

Επίσης, σημαντικό είναι για τις θέσεις που είναι δίπλα σε παράθυρο, να επιλέξεις μια σύμφωνα με την πλευρά που κοιμάσαι.

Τα ρούχα

Κι επειδή στα αεροπλάνα οι θερμοκρασίες δεν είναι σταθερές, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ντυθείς με layers.

Βάλε για παράδειγμα, ένα t-shirt, ένα φούτερ, μια ζακέτα και γενικά ντύσου λίγο σαν κρεμμύδι. Όταν θα ζεσταίνεσαι θα βγάζεις ρούχα κι όταν θα κρυώνεις θα βάζεις.

Επίσης, μην ξεχνάς ότι ένα πουλόβερ ή ένα φούτερ είναι κατάλληλο και για μαξιλάρι. Και βασικό, μην ξεχνάς τις κάλτσες.

Το φαγητό

Κι επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κοιμάται, προετοιμάσου και σε αυτόν τον τομέα.

Υπάρχει μια μεγάλη περίπτωση το φαγητό στο αεροπλάνο να μην τρώγεται -πράγμα σπάνιο, αλλά πιθανό-, οπότε πάρε μαζί σου τα αγαπημένα σου σνακ.

Ωστόσο, φρόντισε να μην παραμπουκωθείς, γιατί τότε εγγυημένα δεν θα κλείσεις μάτι.

Η μάσκα

Πάρε μαζί σου μια μάσκα ύπνου. Θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να αποκοιμηθείς, χωρίς ενοχλήσεις και περισπασμούς.

Είναι μικρή, χωράει ακόμα και στην τσέπη σου και σίγουρα, θα είναι βοηθητική παντού.

Το μαξιλάρι

Αν έχεις χώρο και την ευχέρεια, μπορείς να πάρεις το δικό σου μαξιλάρι. Αν πάλι όχι, τότε προμηθεύσου ένα μαξιλάρι ειδικό για ταξίδια και αεροπλάνα. Είναι πολύ χρήσιμο, γενικώς.

Οι ωτασπίδες

Δυστυχώς στα αεροπλάνο ο θόρυβος, είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, θόρυβο κάνουν όλα τα μέσα μεταφοράς, οπότε ή το παίρνεις απόφαση ή φοράς ωτασπίδες.

Ειδικά, αν είσαι από τους τύπους που μπορεί να ξαγρυπνήσουν, γιατί στάζει η βρύση της πολυκατοικίας, που είναι δύο τετράγωνα πιο κάτω, τότε σίγουρα τις χρειάζεσαι.

Enjoy your flight.