Είτε πρόκειται για επαγγελματικές υποχρεώσεις είτε για απόδραση, τα αεροπορικά ταξίδια μπορούν να αποτελέσουν δυσάρεστη στομαχική εμπειρία. Από τη μία, μπορεί να φταίει το jet lag από την αλλαγή ζώνης ώρας, προκαλώντας μεταβολές στο βιολογικό σου ρολόι, με συμπτώματα όπως, ναυτία, πονοκέφαλος και διαταραχές στον ύπνο και το γαστρεντερικό σύστημα. Από την άλλη, μπορεί να οφείλεται στο φούσκωμα λόγω αλλαγής υψομέτρου και της πίεσης στην καμπίνα αυξάνοντας έτσι τα αέρια στο πεπτικό σύστημα.

Για την αποφυγή αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων υπάρχουν τροφές που μπορείς να αποφύγεις και σίγουρα δεν είναι το νερό μέσα σε αυτές, αφού είναι ο βασικότερος σύμμαχός σου διατηρώντας την απαραίτητη ενυδάτωση του οργανισμού.

1. Καφές

Καθώς η ξηρή ατμόσφαιρα, που υπάρχει μέσα στην καμπίνα προάγει την αφυδάτωση, ο καφές (και η καφεΐνη) καλό θα ήταν να αποφεύγεται πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αντί αυτού προτίμησε ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι.

2. Αλκοόλ

Αν και ένα ποτήρι κρασί μπορεί να σε χαλαρώσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, ιδίως αν υπάρχουν αναταράξεις ή αν δεν τα πας καλά με τα αεροπλάνα, το αλκοόλ θα προκαλέσει αφυδάτωση στον οργανισμό. Αντί για ένα ποτό, προτίμησε ένα μείγμα βοτάνων ή ένα ζεστό τσάι που θα σε χαλαρώσει και θα διατηρήσει την ενυδάτωση του οργανισμού.

3. Τσίχλα

Η τσίχλα είναι κι αυτή ένας τρόπος να απελευθερώσεις το άγχος σου κατά την πτήση. Όμως με την κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα, το φούσκωμα που έχει ήδη δημιουργηθεί λόγω πίεσης και υψομέτρου εντείνεται. Προτίμησε καλύτερα μία καραμέλα χωρίς ζάχαρη, μαστίχα Χίου ή φυσική μέντα και απόφυγε οτιδήποτε περιέχει σορβιτόλη καθώς θα σου δημιουργήσει επιπλέον φούσκωμα.

4. Σόδα

Οποιοδήποτε ανθρακούχο αναψυκτικό συμβάλλει στην αύξηση αερίων στον γαστρεντερικό σωλήνα με αποτέλεσμα να δημιουργείται το ανεπιθύμητο φούσκωμα. Ζήτα καλύτερα από την αεροσυνοδό ένα ποτήρι νερό.

5. Φασόλια ή σταυροειδή λαχανικά

Σε κάποιες πτήσεις – ιδίως αν είναι πολύωρες – σερβίρεται κάποιο γεύμα. Αν μέσα στο δίσκο υπάρχουν φασόλια και λαχανικά όπως λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών, όσο υγιεινά κι αν είναι απόφυγέ τα -όπως και πριν από την πτήση σου (μέχρι και 24 ώρες πριν)- αφού θα επιδεινώσουν το φούσκωμα στην κοιλιά.

6. Αλατισμένους ξηρούς καρπούς και κράκερ

Το αλάτι γενικά αποτελεί συστατικό που συντελεί στην κατακράτηση υγρών και στο φούσκωμα. Ετοίμασε από την προηγούμενη μέρα ένα σνακ για τις ώρες της πτήσης, είτε βάζοντας σε ένα σακουλάκι ανάλατους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σου και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, είτε φρυγανιές χωρίς αλάτι.

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: 5 σημάδια ότι η δίαιτά σου είναι λάθος

featured image: BBC.com