Οι freelancers επιχειρηματίες είναι το νέο εργαλείο της εποχής. Και το μυστικό κρύβεται στο να διαφημίζεις έξυπνα στον εαυτό σου.

Η προώθηση του εαυτού σου, τόσο με σύστημα όσο και με έξυπνο τρόπο, μπορεί να μπερδέψει πολλούς. Δεν είναι ότι πιο εύκολο το να εκθέτεις πλευρές του εαυτού σου σε διάφορες εκφάνσεις. Ειδικά αν είσαι πιο χαμηλών τόνων ή εσωστρεφής.

Μην ανησυχείς όμως. Το κλειδί είναι στο πόσο μπορείς να “πουλήσεις” ό,τι μπορείς να κάνεις. Στο να διαφημίσεις εσύ η ίδια τον εαυτό σου μέχρι να αρχίζουν να σε διαφημίζουν άλλοι. Αν λοιπόν θες να το πετύχεις, άσε για λίγο την εσωστρέφεια σου στην άκρη και διάβασε τα παρακάτω tips:

1. Σκέψου το Instagram σαν μία πλατφόρμα που διαφημίζεις τον εαυτό σου

Αν θέλεις να διαφημίζεις τον εαυτό σου όσο το δυνατόν καλύτερα, πρέπει να προσέχεις το content του λογαριασμού σου. Μετάτρεψε το σε δημόσιο λογαριασμό και ξεκίνα να κάνεις post ανάλογα με την εκδοχή που θες να δείξεις στους followers σου.

2. Μοιράσου τις απόψεις σου διαδικτυακά

Γενικότερα, η digital εκδοχή σου πρέπει να είναι πολύ ενεργή. Καλώς ή κακώς, το διαδίκτυο είναι η πρώτη εικόνα και οφείλεις να την προσέχεις. Αν λοιπόν θέλεις να ακουστείς, ξεκίνα να μοιράζεσαι την άποψη σου σε ορισμένα θέματα online. Μπορείς να κάνεις μικρές νύξεις, μικρά post ή να γράφεις αντιπροσωπευτικά κείμενα για κάτι που σε προβληματίζει. Ο κόσμος θα ξέρει ότι έχεις τη δική σου φωνή.

3. Ξεκίνα να μιλάς σε κοινό

Το κοινό δεν χρειάζεται να είναι 100 άτομα, ούτε χρειάζεται να είσαι σε κάποια μεγάλη θέση για να το κάνεις. Σκέψου σαν TEDx ομιλητής. Ξεκίνα με απλά βήματα και μικρά κοινά. Το θέμα είναι να εξοικειωθείς με την ιδέα του public speaking περισσότερο και όχι με το πόσοι σε ακούν. Όταν βάλεις τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία θα αφοσιωθείς με μεγαλύτερο πάθος στο να σε διαφημίσεις καλύτερα. Χρειάζεσαι μία ιδέα, θέληση και την όρεξη να μιλήσεις σε άλλους για αυτήν.

4. Σκέψου πολύπλευρα τις εξόδους σου

Όταν θέλεις να γίνεις αναγνωρίσιμος, πρέπει να οργανώνεις μεθοδικά τις εξόδους σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαύσεις μία βραδιά με τους φίλους σου στο στέκι σας. Θα πρέπει όμως να ενσωματώσεις στο πρόγραμμα σου και το networking. Ή αλλιώς, τη δικτύωση σου με άτομα που θα μπορούσαν να σε εξελίξουν επαγγελματικά. Υπάρχουν διάφορα events που μπορείς να σημειώσεις στο ημερολόγιο σου για να παρευρεθείς αν κάνεις λίγη έρευνα.

5. Τελειοποίησε το Linkedin σου

Το Linkedin είναι η digital επαγγελματική εκδοχή του εαυτού σου. Μην το παραμελείς. Βάλε μία επαγγελματική, καθαρή φωτογραφία, οργάνωσε το βιογραφικό σου και δώσε στους ακολούθους σου να καταλάβουν σε τι είσαι καλή. Πρέπει να ορίσεις εσύ την αύρα που αποπνέεις και φυσικά, να προωθείς τη δουλειά σου μέσα από αυτό. Δεν χρειάζεται να έχεις ένα βιογραφικό γεμάτο με δημοσιεύσεις και βιβλία. Χρησιμοποίησε όσα εργαλεία έχεις στα χέρια σου αυτή τη στιγμή και ανάδειξε τα μέσα από την προσωπική σου σελίδα.

featured photo: Pexels.com @olly