Πριν κάποιες μέρες, η δολοφονία του George Floyd προκάλεσε πορείες και εξεγέρσεις στις ΗΠΑ και όχι μόνο, με βασικό ζητούμενο να σταματήσει το φαινόμενο της αστυνομικής βίας. Πολλοί σχολίασαν πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, μιλώντας και για σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται μέσω της έντασης που αναπόφευκτα προκλήθηκε. Αν αυτός δεν είναι λόγος για να ψάξεις τι ακριβώς πρεσβεύει το #blacklivesmatter, τότε τι είναι; Βλέπεις, η δολοφονία του Floyd ήταν απλά η αφορμή, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τα δείγματα ότι κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε υπάρχουν ακόμα και στο YouTube, σε κάποιο κανάλι με TEDx ομιλίες.

Δεν ξέρω για εσένα, πάντως για κάποιους ανθρώπους οι TEDx ομιλίες προσφέρουν την πολυτέλεια της μικρής “μπουκιάς” γνώσης πάνω σε τεράστια ζητήματα. Ένα από αυτά είναι και ο ρατσισμός για τη φυλή. Είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Αν από καιρό λες πως θα ήθελες να κάνεις μια βουτιά στο θέμα του ρατσισμού, παρακάτω θα βρεις τρία βίντεο που θα σε βοηθήσουν. Το μόνο που δε μπορώ να σου υποσχεθώ είναι πως θα περιοριστείς μόνο σε αυτά.

1.

Στην ομιλία του, ο James A. White Sr. μιλάει για το πώς βίωσε ο ίδιος τον ρατσισμό στη ζωή του στις ΗΠΑ. Πώς δεχόταν τη μια απόρριψη μετά την άλλη σε καθημερινές συνδιαλλαγές που για τους λευκούς είναι ρουτίνα. Αν δεν μπορείς να διανοηθείς πως ένα εισοδηματίας θα αρνιόταν να μισθώσει ένα σπίτι σε μια οικογένεια λόγω χρώματος, αυτή η ομιλία σε φέρνει αντιμέτωπο με αυτή την πραγματικότητα. Το θέμα δε σταματάει εκεί, μιας και ο ίδιος σήμερα καλείται να διαχειριστεί τον κίνδυνο που διατρέχει τα εγγόνια του σε ό,τι έχει να κάνει με την αστυνομική βία και τον έλεγχο. Το heartbreak έρχεται όταν μαθαίνεις πώς “εκπαιδεύει” ο ίδιος τα εγγόνια του ώστε να μην προκαλέσουν μια ταραχή που μπορεί να ξεκινήσει χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

2.

Η Meghan Ming Francis είναι διδάκτωρ σε θέματα Δικαίου και Νομοθεσίας. Και αυτή της η ταυτότητα ήταν η μόνη που κατάφερε να τη βοηθήσει να “ξεμπερδέψει” από έναν έλεγχο αεροδρομίου, που κατέληξε να τη θέτει σε ρόλο -σχεδόν- τρομοκράτη. Η ίδια μετά από χρόνια σπουδών αμφισβητεί το κατά πόσο η εκπαίδευση είναι αυτή που θα εξαλείψει τον ρατσισμό. Αντίθετα, πιστεύει πως το κλειδί για την αλλαγή του status quo που θέλει τους λευκούς να υπερέχουν, είναι ο ακτιβισμός. Ενδεχομένως και μια πολύ δυνατή καμπάνια.

3.

Ο Anthony Peterson είναι ανθρωπολόγος, έχει μεγαλώσει στη Χαβάη και τα εγγόνια του είναι λευκά. Εκείνος πάλι έχει καφέ χρώμα, γεγονός που μπερδεύει τα μικρά. Η μαγεία κρύβεται στο ότι τα μπερδεμένα σε ό,τι έχει να κάνει με το φύλο αυτά παιδιά του έμαθαν πώς ο ρατσισμός και ο εντοπισμός της φυλετικής διαφοράς είναι από τους πρώτους μηχανισμούς που αντιγράφει ένα παιδικό υποσυνείδητο. Αν έχει πληγωθεί αυτός ο άνθρωπος από τα εγγόνια του; Ναι. Το θέμα είναι πως κατάφερε να διδαχτεί και να διδάξει από αυτό.

featured image: Ello