6 μαθήματα που παίρνεις προσπαθώντας να χάσεις κιλά

Οι 6 πιο SOS συμβουλές αν προσπαθείς να χάσεις κιλά

Αν σκέφτεσαι ή έχεις προσπαθήσει να χάσεις κιλά και δεν τα κατάφερες, δεν είσαι η μόνη. Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα και δεν φταίει τίποτε άλλο πέρα από τον τρόπο ζωής τους. Αν θέλεις να σταματήσει η όλη διαδικασία να σου φαίνεται βουνό, ορίστε 6 tips για να το πετύχεις.

Ένα βήμα την φορά

Το να αδυνατίσεις απαιτεί πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Ξαφνικά θα βρεθείς σε μια κατάσταση που πρέπει να κόψεις τα γλυκά, να ασκείσαι περισσότερο, να τρως πιο πολλά λαχανικά, να μην παραγγέλνεις delivery και άλλα τέτοια και θα πιεστείς. Κάνε ένα πράγμα κάθε φορά και μόλις αισθανθείς ότι "το 'χεις" πέρνα στο επόμενο. Ειδικά αν ταλαιπωρείσαι χρόνια με το θέμα των κιλών σου είναι σημαντικό να σκεφτείς ότι προσπαθείς να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου και δεν γίνεται να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Ξεκίνα αυξάνοντας την άσκηση στην καθημερινότητά σου. Μόλις το εντάξεις αυτό μείωσε τα γλυκά σε βαθμό που να μην αισθάνεσαι ότι τα στερείσαι. Στη συνέχεια προχώρα στα υπόλοιπα. Αν τα κάνεις όλα μαζί το πιθανότερο είναι ότι σε δύο βδομάδες θα έχεις ζοριστεί, τόσο που θα σταματήσεις.

Δες το σαν αλλαγή τρόπου ζωής

Μην σκεφτείς "θα κάνω μια δίαιτα για έναν μήνα να χάσω τα περιττά κιλά και μετά θα συνεχίσω να τρώω όπως έτρωγα". Ο τρόπος ζωής σου είναι αυτός που σε έκανε να αυξήσεις το βάρος σου και αυτός είναι που πρέπει να αλλάξεις. Φτιάξε μια σωστή διατροφή με την οποία να είσαι ικανοποιημένη χωρίς να αισθάνεσαι ότι στερείσαι πράγματα και δημιούργησε μία νέα καθημερινότητα. Έτσι και θα φτιάξεις το βάρος σου και θα είσαι σε θέση να το διατηρήσεις.

Χρησιμοποίησε τον κανόνα του ενός κιλού

Ειδικά αν θες να χάσεις πολλά κιλά αυτός είναι ο χρυσός κανόνας. Αντί να λες στον εαυτό σου "πρέπει να χάσω 10 κιλά" πες "θέλω να χάσω 1 κιλό". Τα 10 κιλά σε κάνουν να σκέφτεσαι μία χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία διατροφής και άσκησης που θα σε ταλαιπωρήσει. Όταν βάλεις στόχο το ένα κιλό, η διαδικασία γίνεται πολύ πιο εύκολη, πολύ πιο γρήγορη και έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Όταν το χάσεις αισθάνεσαι ότι πέτυχες τον στόχο σου και μπορείς να το καταφέρεις. Ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή σου και προχωράς στο επόμενο κιλό με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Πες όχι στη στέρηση

Προφανώς θα μειώσεις την πρόσληψη κάποιων τροφών, αλλά αν κάποια στιγμή θες να φας κ ένα burger, δε χάλασε ο κόσμος. Ωστόσο αν θες να χάσεις κιλά προσπάθησε την ίδια και την επόμενη μέρα τα γεύματά σου να είναι πιο ελαφριά ώστε να διατηρήσεις μια ισορροπία. Το να αποφασίσεις να στερηθείς αυτό το burger θα σε κάνει απλώς κάποια στιγμή να σταματήσεις τη δίαιτα για να φας όσα δεν έχεις φάει τόσο καιρό.

Μείνε στη συντήρηση

Μπορεί να υπάρξουν φορές που θα κουραστείς να ακολουθείς τη διατροφή σου κατά γράμμα. Μην πιέσεις τον εαυτό σου παραπάνω απ' όσο μπορεί. Όταν προσπαθείς να μειώσεις το βάρος σου τρως λιγότερο απ΄όσο θα έτρωγες αν ήθελες απλά να το διατηρήσεις. Αν λοιπόν κουραστείς ή βρεθείς μπροστά σε γιορτές που συνεπάγονται οικογενειακά τραπέζια και φαγητό, σταμάτα για λίγο. Κάνε ένα διάλειμμα από την προσπάθεια να χάσεις βάρος και απλώς φρόντισε να το διατηρήσεις σταθερό.

Μην είσαι επικριτική με τον εαυτό σου

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου χωρίς να κάνεις αρνητική κρητική. Αντί να εστιάσεις στο γλυκό που δεν αντιστάθηκες και έφαγες, εστίασε στο ότι έκανες μια καλή προπόνηση. Σιγά σιγά οι νέες σου συνήθειες θα αρχίσουν να σου βγαίνουν αβίαστα αλλά δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί. Μη σε κατηγορείς επειδή μία μέρα έκανες κάτι "λάθος". Το έκανες απλά επειδή το χρειαζόσουν. Δώσε βάση στην επόμενη μέρα και προχώρα στον στόχο σου.

Featured image: Byrdie
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.