Σε αγαπάει; Γνωρίζει τον εαυτό του; Αναγνωρίζει τις ανάγκες, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του; Πριν βιαστείς να οδηγηθείς στη συμβίωση ή να νιώσεις απογοήτευση επειδή η σχέση σας δεν φαίνεται να οδεύει προς τα εκεί που θες, βεβαιώσου πως το πρόσωπο που έχεις επιλέξει στη ζωή σου, έχει καταφέρει να διατηρεί μια ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό του.

Η ιστορία έχει δείξει πως όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις, είναι δύσκολο να αγαπήσουμε ή να μας αγαπήσουν οι άλλοι, όταν δεν συμβαίνει το πιο απλό και σημαντικό: Όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας! Τι πραγματικά παρατηρείται όμως μέσα στη σχέση όταν συμβαίνει αυτό;

Τα παρακάτω χαρακτηριστικά αφορούν την αποστροφή του ατόμου προς τον ίδιο του τον εαυτό. Γεγονός που κατ’επέκταση έχει αντίκτυπο και στις ερωτικές του σχέσεις. Εάν δυσκολεύεσαι να αγαπηθείς ή να έρθεις πιο κοντά με έναν τέτοιο άνθρωπο, τότε μάλλον παρατηρούνται τα εξής:

1|

Εάν ο σύντροφός σου μονίμως εκφράζει μια αμηχανία για τον εαυτό του ή πιστεύει ότι κάτι του λείπει, τότε πολύ πιθανό να έχει βρει στο πλευρό σου ένα στήριγμα ή έναν τρόπο για να γεμίζει τα δικά του κενά. Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι επιζητούμε πολλές φορές την ασφάλεια και την επιβεβαίωση που δεν μπορούμε να λάβουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Όμως, όταν αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται, τότε πρόκειται για μια σχέση συναισθηματικής εξάρτησης. Στον βαθμό του να κάνει τη σχέση δυσλειτουργική. Οι ανασφάλειες και οι αμφιβολίες σε μια τέτοια σχέση αποτελούν μονόδρομο. Και σίγουρα απαιτείται πολύ δουλειά και από τους δυο για να καταφέρει να προκύψει στη συνέχεια μια υγιής συμβίωση.

2|

Σε δεύτερη φάση, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν αγαπά τον εαυτό του, συνήθως επιλέγει να επικεντρώνεται στα αρνητικά χαρακτηριστικά του συντρόφου του, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τα δικά του συναισθήματα ανεπάρκειας. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν επικοινωνιακά προβλήματα. Αυτό γιατί είναι αναπόφευκτο ένας από τους δυο να επιλέγει προσεκτικά τι θα πει και τελικά πώς θα εκφραστεί. Με αυτόν τον τρόπο μεγεθύνεται το επικοινωνιακό χάσμα.

3|

Ένας σύντροφος που δεν αγαπά τον εαυτό του, παρατηρείται επίσης πως πολλές φορές δεν είναι ανοιχτός να δεχθεί βοήθεια από τη σύντροφο του. Ιδιαίτερα τις στιγμές που είναι αναγκαίο. Έτσι καταφεύγει στην απόρριψη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί τη σχέση σε ακόμη μεγαλύτερη συναισθηματική απομάκρυνση. Και ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην σε αφήνει ο σύντροφος σου να τον βοηθήσεις, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μη μπορείς να κάνεις κάτι γι’αυτό, λόγο της απόρριψης που δέχεσαι.

4|

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό μιας σχέσης που απουσιάζει η αυτοεκτίμηση, είναι να πέφτει κάθε προσπάθεια στο κενό. Πιο συγκεκριμένα, οποιαδήποτε προσπάθεια και αν κάνεις για να ενθαρρύνεις τον σύντροφο σου, εν τέλει καταλήγει να ξοδεύεται αδίκως. Συνήθως εδώ παρατηρείται το ένα από τα δυο πρόσωπα να προσπαθεί με κάθε μέσο και ενέργεια να τονώσει τη σχέση, ενώ το άλλο πρόσωπο να μη μπορεί να προσπαθήσει το ίδιο σκληρά για τη σχέση του. Κατ’επέκταση και για τον εαυτό του.

Τι να κάνεις εάν βιώνεις μια τέτοια κατάσταση;

Σίγουρα η κάθε σχέση όπως και τα πρόσωπα από τα οποία αποτελείται διαφέρουν. Ωστόσο, εάν βρίσκεσαι σε μια μακροχρόνια σχέση, μέσα στην οποία παρατηρείς τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τότε το πιο πιθανό είναι να είσαι ένα αρκετά υπομονετικό και δοτικό άτομο. Στην πραγματικότητα όμως όλη αυτή η υπομονή και η στοργή σου για αυτό το πρόσωπο, έχει τη δύναμη να σου προσφέρει ψυχική ευημερία; Αυτό είναι κάτι που καλό θα ήταν να επανεξετάσεις!

Αν αισθάνεσαι πως τα όσα βιώνεις στην παρούσα κατάσταση με τον σύντροφο σου, μοιάζουν αντιμετωπίσιμα, τότε αυτό είναι ευχάριστο και δεν έχεις παρά να συνεχίσεις και εσύ και εκείνος την προσπάθεια σας. Αν όμως αισθάνεσαι ψυχική εξάντληση και απόγνωση, με αποτέλεσμα να θυσιάζεις μονίμως την ψυχική σου υγεία για χάρη των αναγκών του συντρόφου σου, τότε στα αλήθεια θα χρειαστεί να αναθεωρήσεις τα δεδομένα αυτής της σχέσης. Να αναθεωρήσεις και να σκεφτείς τι είναι αυτό που χρειάζεται να αλλάξεις, αν τελικά αλλάζει.

Επίλεξε να κάνεις έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα αφορά τις ανάγκες όπως και τις ενδόμυχες ανησυχίες και των δυο σας. Ελευθέρωσε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου και από κοινού με τον σύντροφο σου, προσπάθησε να κάνεις μια ειλικρινή συζήτηση κάτω από υγιή πλαίσια.

Ό,τι και αν επιλέξεις να κάνεις και τελικά να πεις, φρόντισε να θυμάσαι πως το να επιτρέπεις στις ανάγκες του εαυτού σου να επισκιάζονται μονίμως για να καλυφθούν του ανθρώπου που αγαπάς, δεν είναι λύση! Όσο και αν νοιάζεσαι, αγαπάς και ενδιαφέρεσαι, το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να νιώθει και εκείνος για εσένα. Και φυσικά να το εκφράζει όπως και εσύ. Φρόντισε να μη φτάσεις στο σημείο να μείνεις σε μια σχέση μόνο από συνήθεια ή από λύπηση. Φρόντισε να μπορείς να ξεχωρίζεις πότε ένας άνθρωπος αποτυγχάνει να αγαπήσει τον εαυτό του με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αγαπήσει και εσένα.

Να θυμάσαι πως αξίζεις την αγάπη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεις και τους κατάλληλους ανθρώπους. Αυτούς που θα μπορούν με την ίδια ευκολία που αγαπάς, να σε αγαπήσουν. Γιατί αν δεν αγαπήσουν εσένα, τότε ποιον; Γιατί αν δεν αγαπήσεις εσύ, τότε ποιος;

featured image: Dr. Josh Klapow