Πολλές φορές θέτουμε στόχους αλλά αντί να τους υλοποιούμε τους αφήνουμε στην άκρη. Ταξίδια που θέλουμε να κάνουμε, θέση εργασίας που θέλουμε να έχουμε ή κάτι που θέλουμε να αποκτήσουμε μένουν στο μυαλό μας μόνο ως μελλοντικοί στόχοι και τίποτα παραπάνω. Πως θα σου φαινόταν λοιπόν αν κάποιος ερχόταν και σου ξεκλείδωνε αυτό το κομμάτι του εαυτού σου που σε εμποδίζει να τα καταφέρεις; Αν σου μάθαινε το μυστικό της επιτυχίας το οποίο μπορείς να ακολουθήσεις για να πετύχεις όσα θες;

Για αυτό μας εξηγεί περισσότερα ο Παναγιώτης Φάσσας που είναι high performance coach. Ο ίδιος βοηθά τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν και να αξιοποιούν το μέγιστο δυναμικό τους και να ξεπερνούν τα εμπόδια και τους περιορισμούς που υπάρχουν στη ζωή τους. Μέσα από την εμπειρία του μας μαθαίνει πως να πετύχουμε τους μεγαλύτερους στόχους μας.

Ποια είναι η σημαντικότερη ικανότητα που πρέπει να αναπτύξουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι και να πετύχουμε;

Αυτή την ερώτηση, την ακούω τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα κι αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που μου την κάνουν τώρα θα ήμουν πλούσιος. Η απάντηση είναι απλή και όμως δυσκολευόμαστε να την αντιληφθούμε. Μιλάμε για την ικανότητα να διαχειριζόμαστε και να ελέγχουμε τη ψυχολογική και συναισθηματική μας κατάσταση.

Όταν βρισκόμαστε σε καλή ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση, έχουμε τον έλεγχο, νιώθουμε δυνατοί, σίγουροι και με αυτοπεποίθηση. Νιώθουμε πως μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Από αυτή τη θέση είναι πιο εύκολο να τα πηγαίνουμε καλά και με τους υπόλοιπους. Να δίνουμε αγάπη, στοργή και θετική ενέργεια και να δημιουργούμε υγιείς και λειτουργικές σχέσεις. Αντίθετα, όταν δεν νιώθουμε καλά, αυτό γίνεται δυσκολότερο.  Όταν βρισκόμαστε σε κακή ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να υλοποιήσουμε αυτά που θέλουμε. Άρα, όταν νιώθουμε σιγουριά και αυτοπεποίθηση είναι πολύ πιο εύκολο να πετύχουμε έναν στόχο από ότι όταν νιώθουμε βαρεμάρα, άγχος, φόβο, θυμό ή στεναχώρια. Η ψυχολογική και συναισθηματική μας κατάσταση λοιπόν είναι το Α και το Ω.  Ως άνθρωποι, είμαστε ικανοί να καταφέρουμε τα πάντα. Το έχουμε αποδείξει ξανά και ξανά και ξανά.

Αφού είμαστε ικανοί να κάνουμε και να πετύχουμε τα πάντα, γιατί τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα που παίρνουμε είναι απογοητευτικά; 

Η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους. Δεν τους αρέσει η δουλειά τους, δεν έχουν καλές σχέσεις, δεν είναι ευτυχισμένοι και ούτω καθεξής. Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων όμως, ζουν ονειρεμένη ζωή. Απολαμβάνουν την κάθε ημέρα και πετυχαίνουν απίστευτα πράγματα. Αφού ως άνθρωποι δεν διαφέρουμε και τόσο μεταξύ μας, τι είναι αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά;

Η διαφορά έγκειται στο ότι κάποιοι από εμάς έχουν καταλάβει πως λειτουργεί ο κύκλος της επιτυχίας

Κοίταξε για μια στιγμή το παρακάτω γράφημα. Το πρώτο τετραγωνάκι, είναι οι δυνατότητες/ικανότητες. Είπαμε πιο πάνω πως, ως άνθρωποι έχουμε δυνατότητες να πετύχουμε τα πάντα, έτσι δεν είναι; Το δεύτερο τετραγωνάκι, είναι η δράση ή αλλιώς η προσπάθεια που κάνουμε. Ακόμα και αν δεν κάνουμε τίποτα και καθόμαστε στην τηλεόραση, είναι και αυτό μια δράση, βλέπουμε τηλεόραση. Το τρίτο τετραγωνάκι, είναι τα αποτελέσματα που παίρνουμε από τις δράσεις μας και το τέταρτο τετραγωνάκι είναι το τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας και πόση σιγουριά νιώθουμε. Αν τα αποτελέσματα που έχουμε στη ζωή μας δεν είναι καλά, από ποιο τετραγωνάκι πιστεύεις πως πρέπει να ξεκινήσουμε την αλλαγή; Καλά κατάλαβες. Από το τέταρτο, την πεποίθηση και τη σιγουριά. Ανάλογα με το τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας, αν μπορούμε να τα καταφέρουμε ή όχι, αν αξίζουμε ή όχι, και με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή, θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό ποσοστό από τις δυνατότητες μας.

stoxoi
Ο κύκλος της επιτυχίας

Όταν νιώθεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση και πιστεύεις πως μπορείς να τα καταφέρεις, χρησιμοποιείς μεγαλύτερο ποσοστό από τις δυνατότητες σου. Κατ’ επέκταση η δράση σου είναι πολύ καλύτερη και αυτό φαίνεται στα ακόμα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα σου που παίρνεις. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η σιγουριά και η αυτοπεποίθησή σου και έτσι συνεχίζει ο κύκλος της ευτυχίας.

Συνεχώς εξελίσσεσαι, ανεβαίνεις και συνεχώς παίρνεις καλύτερα αποτελέσματα

Όταν όμως δεν πιστεύεις στον εαυτό σου και δεν έχεις τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που θέλεις, χρησιμοποιείς μικρό ποσοστό από τις δυνατότητες σου. Όταν συμβαίνει αυτό, η δράση σου είναι φτωχή ή ανεπαρκής. Έτσι θα είναι και τα αποτελέσματα που θα πάρεις, δηλαδή φτωχά και ανεπαρκή. Με αυτό τον τρόπο θα πέσει πιο χαμηλά και η αυτοπεποίθησή σου. Οπότε, ξεκινώντας με χαμηλή αυτοπεποίθηση και σιγουριά, δεν έχεις πολλές ελπίδες να πετύχεις.

Τα πάντα ξεκινούν από εκεί. Από το 4ο τετραγωνάκι, της πεποίθησης/σιγουριάς. Αυτό το τέταρτο τετραγωνάκι, στην ουσία αντιπροσωπεύει τη ψυχολογική και συναισθηματική μας κατάσταση. Σκέψου το εξής. Όταν βρίσκεσαι σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση και νιώθεις σιγουριά, αυτοπεποίθηση και πως έχεις τον έλεγχο, πιστεύεις περισσότερο στον εαυτό σου. Έχεις την αίσθηση πως εκείνη τη στιγμή μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Άρα, τα πάντα ξεκινούν από τη ψυχολογική σου κατάσταση. Όταν νιώθεις καλά, έχεις πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχεις όλα όσα θέλεις. Φυσικά, τα πάντα είναι θέμα πιθανοτήτων.

Ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρη ότι θα πετύχεις, όμως μπορείς να αυξήσεις δραματικά τις πιθανότητες. Για να το καταφέρεις πρέπει να μάθεις να ελέγχεις τη ψυχολογική σου κατάσταση. Να νιώθεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση όταν και όποτε θέλεις.

Θα το πετύχεις αν καταφέρεις να ελέγξεις τα 3 Σ: Σκέψεις – συναίσθημα – συμπεριφορά

Οι σκέψεις οδηγούν σε ένα συναίσθημα και το συναίσθημα σε μια συμπεριφορά και το αντίστροφο. Η συμπεριφορά οδηγεί σε συναίσθημα και το συναίσθημα οδηγεί σε σκέψεις. Πώς μας βοηθάει αυτό; Μας βοηθάει να το ξέρουμε, γιατί αλλάζοντας ένα από τα τρία, αυτόματα αλλάζουμε και τα τρία, αφού το σώμα και το μυαλό αλληλοσυνδέονται.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μου: Πως να διαχειριστείς τις μέρες που ξυπνάς και νιώθεις ότι δεν έχεις κίνητρο

Ακολούθησε τον Παναγιώτη στο Instagram ή μπες στη σελίδα Success Hype.

Αναγνωστοπούλου 1, Πλατεία Κολωνακίου, 21 3022 2681 ή [email protected]

featured photo: Unsplash.com/@carolynchristine