Πολλοί αναπτύσσουν μια σχέση αγάπης με τα φυτά τους. Αλλά δυστυχώς, αυτή η αγάπη πολλές φορές τα σκοτώνει.

Λίγο παραπάνω πότισμα, λίγο ο καυτός ήλιος του καλοκαιριού και ξαφνικά το αγαπημένο σου φυτό, μαραζώνει και αρχίζει να πνέει τα λοίσθια. Υπάρχουν όμως, κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τα σώσεις, ή τουλάχιστον να προσπαθήσεις.

Το βασικό είναι να βρεις τι φταίει. Γιατί πραγματικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι, που μπορεί να κάνουν το φυτό σου να χάσει τη ζωντάνια του.

Τι φταίει

Υπάρχουν πέντε βασικά λάθη, που κάνεις και σκοτώνεις τα αγαπημένα σου φυτά.

Το πρώτο και το βασικότερο είναι το πότισμα. Είναι λάθος να πιστεύεις ότι με το να τα ποτίζεις πολύ, τα διατηρείς. Ίσα-ίσα, που υπάρχουν και φυτά, που έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε πότισμα.

Κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες. Για παράδειγμα οι κάκτοι και τα παχύφυτα, θέλουν ελάχιστο νερό και πολύ ήλιο. Από την άλλη, υπάρχουν φυτά, που χρειάζονται τώρα το καλοκαίρι καθημερινό πότισμα.

Άρα, προτού τα πνίξεις ή τα ξεράνεις, ψάξε να βρεις τις ανάγκες του δικού σου φυτού.

Επίσης, βασικός παράγοντας είναι και ο ήλιος. Αυτό σημαίνει ότι, για κάποια το φως του ήλιου είναι ευεργετικό, ενώ για κάποια άλλα καταστροφικό.

Υπάρχουν για παράδειγμα, φυτά για σκοτεινά μέρη του σπιτιού, όπου δεν κινδυνεύουν να πάθουν εγκαύματα από τις ακτίνες του ήλιου. Αλλά υπάρχουν και άλλες ποικιλίες, που δεν αναπτύσσονται χωρίς φως.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Plantsbe (@plantsbe_)

Ο τρίτος λόγος, στον οποίο οφείλεται το μαράζωμα των φυτών είναι η συχνή μετακίνηση. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι και τα αγαπημένα μας ζώα, έτσι και τα φυτά σου δεν θέλουν πολλές μετακινήσεις.

Χρειάζονται ένα σταθερό χώρο, για να “νιώσουν” άνετα και να αναπτυχθούν. Αν λοιπόν, τους αλλάζεις θέση κάθε λίγο και λιγάκι, δεν μπορούν να προσαρμοστούν και πολλά από αυτά πεθαίνουν.

Επίσης σημαντική είναι και η συντήρησή τους. Υπάρχουν ποικιλίες φυτών, που απαιτούν πολύ φροντίδα. Λιπάσματα, κλαδέματα, ειδικό πότισμα και άλλα, είναι μερικές από τις καθημερινές ανάγκες τους.

Αν όμως, κρίνεις ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς, τότε απλά επέλεξε αυτά, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Τέλος, να θυμάσαι ότι ακόμα και τα φυτά χρειάζονται αγάπη. Μην τα παραμελείς λοιπόν.