Κρίση πανικού. Μία λέξη, πολλές σκέψεις. Αν φυσικά το έχεις ζήσει. Μπορεί πάλι να έχεις δει κάποιον να παθαίνει κρίση πανικού ή να έχεις κάποιον γνωστό/φίλο που το έχει περάσει. Ιδρώτας, άγχος, τρέμουλο, αρνητικές σκέψεις, φόβος ότι κάτι κακό θα σου συμβεί – και όλα από την αρχή. Είναι κάτι σαν ένα έντονο συναίσθημα φόβου που κορυφώνεται σε δευτερόλεπτα. Όπως και να έχει, αν δεν το έχεις ζήσει, δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς πώς είναι το συναίσθημα. Γι’ αυτό όμως υπάρχουν οι ειδικοί αλλά και έρευνες που σου παρέχουν έξτρα tips για την διαχείριση της κρίσης πανικού –ή έστω τρόπους να το εξομαλύνεις- είτε είσαι εσύ είτε κάποιος γνωστός σου.

Καταλήξαμε στους βασικότερους τρόπους να ”ξεγελάσεις” την κρίση πανικού (σου) και να βοηθήσεις τον εαυτό/φίλο σου:

1. Αναπνοή από το διάφραγμα

Όταν είσαι σε μια αγχώδη κατάσταση και πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, παίρνεις έντονες, κοφτές ανάσες από το στήθος. Ο οργανισμός σου νιώθει ότι βρίσκεται σε μία κατάσταση που χρήζει βοήθειας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεφύγει. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις με τις αναπνοές σου είναι να αναπνέεις από το διάφραγμα. Με αυτό τον τρόπο στέλνεις σήμα στον οργανισμό σου ότι μπορεί να χαλαρώσει, χωρίς να παίρνει έντονες, συνεχόμενες αναπνοές. Αντίθετα, ανάπνευσε αργά –όσο γίνεται- και πάρε μεγάλες ανάσες.

2. Φτιάξε τη σκέψη σου

Εκείνη τη στιγμή πιθανότατα δε θα σκέφτεσαι «τι έγραφε η Ανδριάνα στο άρθρο της» προφανώς. Θα σκέφτεσαι ή μάλλον το μυαλό σου θα σου ψιθυρίζει, πως κάτι θα σου συμβεί. Και ο φόβος σου θα αυξάνεται. Αντί αυτού, πες στον εαυτό σου «και αν αυτό το κακό δεν συμβεί;» Ξεκίνα να αμφισβητείς τις σκέψεις σου στη διάρκεια της συγκεκριμένης κατάστασης γιατί μόνο αρνητικότητα και έναν ανεξήγητο φόβο σου μεταφέρουν. Αν πάλι είσαι ο φίλος/η εκείνου, υπενθύμισε του/της ότι αυτό θα τελειώσει σε λίγα λεπτά. Αν αλλάξεις λίγο τη σκέψη σου, τότε το συναίσθημα του φόβου θα υποχωρήσει.

3. Σταμάτα να αποφεύγεις

Συνήθως, τα άτομα που είναι ευάλωτα στην εκδήλωση κρίσης πανικού, τείνουν να αποφεύγουν συγκεκριμένα άτομα, μέρη ή συνήθειες που συνδέουν με αυτή. Για παράδειγμα, αν έπαθες κάποτε κρίση πανικού σε ένα μπαρ, πολύ πιθανόν να αποφεύγεις να βγαίνεις το βράδυ γενικότερα. Συνδέεις τα συναισθήματα εκείνης της στιγμής με όλα τα πιθανά επικείμενα συναισθήματα, με ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: να φοβάσαι να είσαι χαλαρός/ή. Κάνε μία δοκιμή και πάρε ένα φίλο/η μαζί σου σε ένα μπαρ. Ή στο σινεμά. Ή κάπου που πιστεύεις ότι δεν μπορείς να μείνεις μόνος. Θα είσαι τόσο απασχολημένος με τα nachos που θα αποπροσανατολιστείς και θα ξεχάσεις τελείως το φόβο σου.

Κάθε περίπτωση φυσικά διαφέρει. Εξαρτάται πάντα από τον άνθρωπο, τις συγκυρίες αλλά και το πόσο πολύ θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του. Ωστόσο, πάντα μπορείς να βοηθήσεις κάποιον να πλεύσει όταν βλέπεις πως αρνείται να κάνει κουπί.

Δες ακόμα:
5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν παθαίνεις κρίση πανικού
7 τρόποι να σταματήσεις το αλκοόλ χωρίς να νιώθεις outsider
5 πράγματα να βάλεις στη λίστα με τα to-do σου για το 2019