Δεν είναι η φαντασία σου: Το να μην πίνεις αλκοόλ αποτελεί τάση και για καλό λόγο. Όταν κάνεις με τέτοιο ζήλο γυμναστική, παραμένοντας πιστή στην υγιεινή διατροφή σου και αφιερώνεις χρόνο στην ψυχική σου υγεία, σίγουρα δεν είναι καλή για τον οργανισμό η κατανάλωση αλκοολούχων. Ακόμα κι αν δεν καταλήγεις να έχεις hangover, υπάρχουν μερικά σημαντικά οφέλη για την υγεία σου, αν το κόψεις. Για να αναφέρουμε μόνο λίγα: καλύτερο δέρμα και ύπνο, διαχείριση του βάρους σου και υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Επιπλέον, η διαταραχή χρήσης αλκοόλ αυξάνεται διαρκώς μεταξύ των νέων γυναικών. Περιλαμβάνει ένα σύνολο συμπεριφορών και σωματικών συμπτωμάτων, όπως την απόσυρση από το ποτό με συμπτώματα στέρησης, που αναπτύσσονται περίπου 4-12 ώρες έπειτα από παρατεταμένη, βαριά κατάποση αλκοόλης. Ακολουθεί η ανοχή και η λαχτάρα για ποτό πάλι, επειδή είναι έντονη η ανάγκη ανακούφισης από τη στέρηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εθισμός, επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει να καταλήγεις να πιεις περισσότερο ή για μεγαλύτερη διάρκεια από όσο σκόπευες. Να προσπαθείς να το μειώσεις ή να σταματήσεις να πίνεις, αλλά να μην μπορείς. Να συνεχίζεις το ποτό, παρόλο που προκαλεί προβλήματα με την οικογένεια ή τους φίλους σου. Τέλος, να παραιτείσαι ή να μειώνεις δραστηριότητες που είναι σημαντικές ή ενδιαφέρουσες, για να πιεις. Στην περίπτωση που αποφεύγεις το αλκοόλ, επειδή ανησυχείς για συμπεριφορές εθισμού που έχεις παρατηρήσει στον εαυτό σου, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να ζητήσεις βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι ακόμα και λίγο αλκοόλ δεν είναι τόσο αβλαβές για τον οργανισμό σου, όσο ίσως πιστεύεις (ή θα ήθελες να πιστεύεις). Τώρα αν σκέφτεσαι να σταματήσεις το αλκοόλ για λόγους υγείας, εδώ είναι μερικές χρήσιμες στρατηγικές για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

1. Σκέψου να μειώσεις την πρόσληψη αλκοόλ.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να το κόψουν μια και έξω. Αν πιστεύεις πως δεν είσαι έτοιμη ή δε μπορείς να δεσμευτείς να το σταματήσεις εντελώς, σε μια κοινωνική συναναστροφή υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση. Προσπάθησε να ξεκινήσεις σταδιακά και χαλαρά, λοιπόν. Εάν πίνεις δύο ποτήρια κρασί ή μπύρα κάθε βράδυ πριν από το κρεβάτι, δοκίμασε να το μειώσεις σε ένα ποτήρι για μερικές εβδομάδες. Μετά δοκίμασε να το εφαρμόσεις και σε μια έξοδο σου, ύστερα μια δεύτερη και ούτω καθεξής. Δοκίμασε να πιεις αυτά τα υγιεινά κοκτέιλ με ελάχιστη ποσότητα οινοπνεύματος, αντί για το σύνηθες ποτό σου.

Γενικά πάρε την απόφαση. Μην το φοβάσαι. Τα οφέλη θα πρέπει να σε ωθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, για να αποφασίσεις να το κάνεις. Πραγματοποίησε αυτή την απόφαση και προχώρησε.

2. Προσπάθησε να καταλάβεις τι σου «δίνει» το ποτό πριν σταματήσεις.

Προσπάθησε να εκτιμήσεις τι είναι για σένα το να έχεις ένα ποτό. Σε τι σε εξυπηρετεί;

Είναι η αίσθηση που παίρνεις από το αλκοόλ; Είναι η σκέψη ότι ένα ποτήρι στο χέρι σημαίνει πως η μέρα τελείωσε και η πίεση είναι μακριά; Στη συνέχεια, σκέψου τι μπορείς να κάνεις, για να έχεις την ίδια αίσθηση χωρίς το αλκοόλ. Αν χρησιμοποιήσεις φυσικό ανθρακούχο νερό και προσθέσεις μια ισχυρή γεύση από εσπεριδοειδή ή βότανα, παίρνεις ένα fancy ποτό σε ποτήρι, που ταιριάζει σε κοινωνικές περιστάσεις. Ψάχνεις κάτι, για να σε χαλαρώσει; Σκέψου να δοκιμάσεις μια πρακτική αυτο-φροντίδας, όπως να απέχεις λίγο από το κινητό και να βάλεις μουσική, αντί για ένα ποτήρι κρασί στον καναπέ.

3. Δοκίμασε μια μηνιαία πρόκληση.

Οι μηνιαίες προκλήσεις δίνουν μια συγκεκριμένη, μετρήσιμη, εφικτή, επικεντρωμένη στα αποτελέσματα και χρονικά δεσμευμένη μορφή στην επίτευξη του στόχου σου. «No-Booze November» για μια αυξανόμενη τάση προετοιμασίας πριν από τα Χριστούγεννα. Ξοδεύεις χρόνο με την οικογένειά σου και τρως το πιο νόστιμο φαγητό, αλλά κάθε Ιανουάριο αισθάνεσαι στραγγισμένη και υπερβολικά κουρασμένη από τα απανωτά πάρτι, γλέντια και δείπνα των γιορτών; Δοκίμασε έναν «Dry January». Υπάρχουν και οι «Sober October», και «Whole 30».

Αν τα καταφέρεις σε μια πρόκληση 30 ημερών, μπορείς να συνεχίσεις και για παραπάνω διάστημα. Η αποχή ενός μήνα από το ποτό μπορεί να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της κατανάλωσης αλκοόλ, τα οποία ενθαρρύνουν την επανεξέταση των συνηθειών σου.

4. Όρισε την ημερομηνία.

Τώρα που πήρες την απόφαση, θα πρέπει να ορίσεις την ημερομηνία έναρξης. Οπλίσου με θετική διάθεση και ξεκίνα. Στην αρχή ίσως να μη καταλάβεις πόσο καλό κάνεις στον εαυτό σου, σύντομα, όμως, θα δεις.

5. Μοιράσου την απόφασή σου.

Πες στους φίλους και την οικογένειά σου τι κάνεις. Θα εκπλαγείς από την υποστήριξη που θα λάβεις. Είναι σημαντικό να επικοινωνείς ακριβώς αυτό που θέλεις. Κάποιοι δεν θα καταλάβουν. Δε πειράζει από τη στιγμή που ο σκοπός σου παραμένει σαφής στο μυαλό σου.

6. Σημείωσε πώς θα το κάνεις.

Κράτησε καθημερινά ημερολόγιο, καταγράφοντας τις σκέψεις και τις δύσκολες στιγμές σου και πώς τις αντιμετώπισες. Να ανατρέχεις συχνά σε αυτά που γράφεις. Θα σε βοηθήσει να μην εγκαταλείψεις, αλλά και να κατανοήσεις καλύτερα την σχέση σου με το αλκοόλ. Αν, δηλαδή, το σταματάς κατά περιόδους λόγω αρνητικών συνεπειών και στη συνέχεια ξεκινάς πάλι να πίνεις, καλύτερα να το εξετάσεις περαιτέρω.

7. Δοκίμασε kombucha.

Το kombucha αντικαθιστά την εμπειρία ενός σκληρού ποτού και είναι φιλικό προς το στομάχι, ειδικά όταν περιλαμβάνει πιπέρι καγιέν ή λεβάντα. Σου ταιριάζει, αν συνδέεις το ποτό με ιδιαίτερες γεύσεις. Επιπλέον, η λεβάντα έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει. Άλλη εναλλακτική είναι το ζεστό λεμόνι ή το τσάι με τζίντζερ ή λεβάντα. Το λεμόνι και το τζίντζερ προσφέρουν ενέργεια και η λεβάντα έχει αγχολυτική δράση.

Αν κατανοήσεις την έκταση των πλεονεκτημάτων ενός μέλλοντος χωρίς αλκοόλ – πέρα από τα προφανή θετικά, όπως η εξοικονόμηση χρημάτων – το αίσθημα της δύναμης λόγω της αυτοκυριαρχίας είναι απερίγραπτο. Απόλαυσέ το και η ζωή σου θα γίνει απείρως καλύτερη.

Δες ακόμα:
Το νέο wellness trend των millennials δεν περιλαμβάνει parties και αλκοόλ
 
featured image: Pinterest/Refinery29