Κάθε επιτυχημένη σχέση είναι επιτυχημένη για τους ίδιους λόγους

Κάθε επιτυχημένη σχέση είναι επιτυχημένη για τους ίδιους λόγους

«Love can tears up appart»

Θα ήθελα πολύ να γράψω ότι η αγάπη τα λύνει όλα και τα ενώνει όλα σαν μια αόρατη κλωστή. Να πω απλά ότι αν αγαπάς τον άλλον και σε αγαπάει κι εκείνος το ίδιο, θα ζήσετε ευτυχισμένοι ως τα βαθιά γεράματα. Πως η σχέση σας δε θα αλλοιωθεί στο πέρασμα του χρόνου. Κάπως έτσι, τα μυστικά της επιτυχημένης σχέσης θα τελείωναν σε δύο γραμμές. Οι σχέσεις θέλουν δουλειά, προσπάθεια και σίγουρα δύο ανθρώπους που εκτός από το να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον στα μάτια, θα πρέπει να κοιτάζουν και στην ίδια κατεύθυνση (όποια κι αν είναι αυτή).

Υπάρχουν ζευγάρια που μένουν μαζί τρία, τέσσερα χρόνια και μια μέρα επειδή κάηκε το φαγητό στο φούρνο, καίνε και τη σχέση τους. Και μένεις να αναρωτιέσαι πού πάει η αγάπη όταν τελειώνει. Υπάρχουν όμως και τα άλλα που ανεξαρτήτως μαγειρικών ικανοτήτων, καιρικών συνθηκών, μένουν σιωπηλά. Υφαίνουν ένα προστατευτικό δίχτυ έκτακτης ανάγκης (σαν εκείνα που έχουν οι ακροβάτες στο τσίρκο). Μπορεί οι ίδιοι τους να μην είναι ζογκλέρ, ακροβάτες, και να μην έχουν σχέση με αθλοπαιδιές, αλλά ξέρουν να κρατούν την ισορροπία στη σχέση τους. Και αυτό είναι κάτι που θα το ζήλευαν πολλοί.

Δεν αρκεί ένα κείμενο να υμνήσει αυτούς που καταφέρνουν να κρατήσουν ακέραιη μια σχέση στα σίγουρα. Aπλά οι επιτυχημένες σχέσεις έχουν πίσω τους ανθρώπους που ξέρουν να πολεμούν για το Μαζί και να φτιάχνουν κάτι πριν χαλάσει.

Ιδού το πως:

1) Είναι μαζί για τους σωστούς λόγους.

Σωστό είναι ό,τι γίνεται με γνώμονα το συναίσθημα. Την αγάπη, τη συντροφικότητα. Να είστε μαζί γιατί δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς και γιατί έτσι θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας. Αν το επιχείρημα είναι η άνετη ζωή ή τα χρόνια που περνάνε και η μοναξιά που μπορεί να μετατρέψει κάθε υποψήφια σχέση σε κελεπούρι στα μάτια σου, ό,τι φτιάξεις θα έχει ημερομηνία λήξης.

2) Δίνουν χώρο και χρόνο στο σύντροφό τους.

Αν μπορείς να είσαι μαζί του και παράλληλα να περπατάς πλάι του. Αν μπορείς να σωπαίνεις όταν έχει αγώνα και κρίνεται το κύπελλο και πρέπει να πάει το δει ντυμένος ερυθρόλευκα. Προφανώς ακυρώνοντας το σινεμά που σου έταξε. Αν μπορείς να δεχτείς ότι κάθε Τρίτη θα έχει δέκα με δώδεκα μπάλα με τα παιδιά από το γραφείο (ναι και θα γυρίσει με λάσπες μετά). Τότε ναι, δίνεις χώρο και χρόνο στο ταίρι σου. Και αυτό όσο δύσκολο ή παράλογο και αν σου ακούγεται τώρα, θα σας φέρει ακόμα πιο κοντά.

3) Διαφωνούν συχνά.

Δεν υπάρχουν ζευγάρια που συμφωνούν σε όλα. Και αν υπάρχουν προφανώς έχουν χωρίσει και δεν το ξέρουν. Οι νορμάλ άνθρωποι με άποψη διαφωνούν σε καθημερινή βάση μεταξύ τους. Από το ποιος θα πάει το αυτοκίνητο για σέρβις (μάλλον σε καμία δεν αρέσει αυτό ε;) μέχρι ποιο dvd θα δούνε το βράδυ. Ναι αν με ρωτάς αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές.

4) Στηρίζουν ο ένας τον άλλον.

Το δυσκολότερο σημείο σε κάθε σχέση. Το πόσο πολύ μπορείς να γίνεις σάκος του μποξ για τον άλλο όταν τα πράγματα δεν έρχονται βολικά. Αλλά και το μεγαλείο της. Να ξέρεις ότι κάποιος σε νοιάζεται και σε αντέχει τη στιγμή που δεν αντέχεις εσύ τον εαυτό σου.

Η χαμένη αυτοπεποίθηση, η παραίτηση, τα νεύρα ο θυμός. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που κυριεύουν κάθε αναποδιά που συμβαίνει. Το πρότζεκτ που απέτυχε, η προαγωγή που δεν ευοδώθηκε και ο άλλος βράχος δίπλα σου να μαζεύει τα συντρίμμια σου.

5) Θαυμάζουν και σέβονται ο ένας τον άλλον.

Μπορεί οι κοιλιακοί και γυμνασμένα μπράτσα να είναι σέξυ και αυτό να μας βρίσκει όλες σύμφωνες, αλλά αν χαθεί ο θαυμασμός το ενδιαφέρον πάει περίπατο. Γίνεται να σε ελκύει κάποιος που δεν είσαι περήφανη που είναι δίπλα σου; Κάποιος που τον θαυμάζεις για όσα βρίσκεις ιδιαίτερα στον χαρακτήρα του, για όσα έχει πετύχει, για όσα ονειρεύεται να φτιάξει στο μέλλον. Τέλος, ο θαυμασμός είναι αφροδισιακό του 21 αιώνα.

6) Ανανεώνουν τη σχέση τους.

Ζευγάρια όπως αυτά ξέρουν πως να κρατάνε τη φλόγα στη σχέση τους. Να ανανεώνουν αυτό που έχουν. Να δημιουργούν τη προσμονή, την επιθυμία και το πάθος. Μπορεί να βγαίνουν ακόμα ραντεβού ή να κάνουν μικρές εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς. Όπως και να έχει έχουν αποφασίσει να μη ρουτινιάσουν στον καναπέ με πιτζάμες βλέποντας ρομαντικές κομεντί.

7) Συζητούν ανοιχτά ό,τι τους απασχολεί.

Κάθε φορά που μπαίνει η λέξη συζήτηση στην πρόταση, ο φόβος βγαίνει από το παράθυρο. Ή και όχι. Θυμάμαι πάντα τη γιαγιά μου που έτρεμε στην ιδέα ότι έριξε παραπάνω αλάτι στο φαγητό και πώς θα αντιδράσει ο παππούς που θα έρθει πεινασμένος από το καφενείο. Άλλοτε πάλι έκρυβε κάτω από το στρώμα το λογαριασμό του τηλεφώνου γιατί ερχόταν φουσκωμένος από τα πολλά τηλέφωνα στο χωριό.

Κάπως έτσι ήταν οι σχέσεις πριν 100 χρόνια. Δομημένες με φόβο και σιωπή. Όταν συνέβαινε κάτι δεν το συζητούσαμε, αλλά προσπαθούσαμε να βρούμε την καλύτερη κρυψώνα που θα το κουκουλώσει με μεγαλύτερη ασφάλεια. Πλέον τα δεδομένα άλλαξαν και τα ζευγάρια μιλάνε μεταξύ τους ανοιχτά για ό,τι τους απασχολεί. Γιατί όταν έχεις θέσει το πρόβλημα έχεις και περισσότερες ελπίδες να το λύσεις.

8) Ξέρουν να συγχωρούν.

Πόσες φορές ήσουν έτοιμη να πεις περισσότερα από όσα πρέπει ή να μην πεις λέξη θεωρώντας πως αυτός ο τσακωμός ισοδυναμεί με χωρισμό;

Πολλές το ξέρω. Αυτό είναι το πιο βασικό που κάνει τις σχέσεις να ξεχωρίζουν. Οι άνθρωποι που τις ζουν δεν έχουν εγωισμό. Ή μάλλον και να έχουν βάζουν τη σχέση τους, το σύντροφό τους πιο πάνω από τον εγωισμό τους. Δεν φοβούνται μήπως τσαλακωθούν και δε θα αρνηθούν να υποχωρήσουν για να επέλθει συμφιλίωση.

9) Δε φοβούνται το χρόνο.

Τα περισσότερα ευτυχισμένα ζευγάρια που γνωρίζω δεν μετρούν τα χρόνια που είναι μαζί με μέρες ή μήνες, αλλά με γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους. Μπορεί ο Πέτρος να γνώρισε τη Μαίρη όταν δούλεψαν μαζί σε ένα ίντερνετ καφέ πριν έξι χρόνια. Από τότε έχουν αλλάξει δουλειές, σπίτι, έχουν παντρευτεί. Αλλά αν τους ρωτήσεις πόσο καιρό είναι μαζί θα αναφέρουν την περίοδο "συνεργασίας" τους και όχι το 2010.

Ο χρόνος είναι αφηρημένη έννοια και δεν το μετρούν με τις μέρες όσοι είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Άλλωστε δεν πίστεψαν πως θα καταλήξουν μαζί για τόσο μεγάλο διάστημα.

Οι μεγαλύτερες αλήθειες και οι μεγαλύτεροι έρωτες ξεκίνησαν από μια πλάκα, από κάτι που κανείς δεν το πίστεψε τόσο πολύ, αλλά κατά βάθος το ήθελε περισσότερο.

Δες ακόμα:
Μη συμβιβαστείς μπαίνοντας σε μια μέτρια σχέση
Όταν είσαι η πρώτη του πραγματική σχέση
Αγαπημένα relationship apps που δεν έχουν καμία σχέση με το dating

featured image: Unsplash| Clem Onojeghuo
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.