Κάθε νέα χρονιά, είναι ευκαιρία για νέα ξεκινήματα. Σου αρέσει δεν σου αρέσει, είναι όμορφο να ξεκινά μια νέα χρονιά με καλή διάθεση και στόχους. Οι μεγάλες προσδοκίες μπορεί να σε προδώσουν. Αλλά οι πιο μικρές και διαχειρίσιμες μπορούν να βελτιώσουν όλους τους τομείς της ζωής σου. Ξεκινώντας από το 2019.

Η λίστα που ακολουθεί περιέχει εφικτούς και ιδιαίτερους στόχους για να βάλεις στη λίστα σου για το 2019.

Περιόρισε τον χρόνο που ξοδεύεις στον ψηφιακό κόσμο

Τα social media και ο χρόνος που περνάς σε αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία σου (όσος περισσότερος ο χρόνος, τόσο περισσότερη και η επιρροή) συνήθως αρνητικά. Σε κρατούν πίσω από τη βελτίωση πολλών από τους τομείς της ζωής σου, σε απομονώνουν από τους γύρω σου. Μπορεί και να σε οδηγήσουν και στην κατάθλιψη ή στο γνωστό πλέον FOMO. Προσπάθησε να βρεις άλλα πράγματα, πιο εναλλακτικά για να εμπλουτίσεις τον ελεύθερό σου χρόνο. Κάνε scarbooking, διάβασε κλασσικά βιβλία, δες ταινίες, περιποιήσου τον εαυτό σου και υιοθέτησε δυο μέρες την εβδομάδα digital detox.

Φτιάξε τα οικονομικά σου

Κάνε το 2019 να γίνει η χρονιά στην οποία θα κάνεις την υπέρβαση και θα βάλεις σε μια «σειρά» τα οικονομικά σου. Θα νιώσεις προοδευτικά πολύ καλά, έχοντας δρομολογήσει τα χρέη σου στην εφορία, στις κάρτες και τα πάγιά σου έξοδα. Επίσης και τις καταθέσεις σου, έχοντάς τοποθετήσει αυτές σε προνομιακά προγράμματα. Κάνε πράγματα για να εξασφαλίσεις χρήματα, όπως online έρευνες και φρόντισε τα χρήματα που μπαίνουν στο λογαριασμό σου να τα αξιοποιείς με τον σωστό τρόπο.

Κάνε τη διαφορά

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις. Κάνε φιλανθρωπικό έργο, κάνε εθελοντισμό, οργάνωσε έναν σύλλογο για τη βελτίωση της περιοχής σου. Η φωνή σου έχει μεγαλύτερη ένταση από όση νομίζεις. Ακόμη περισσότερη δύναμη μπορεί να έχουν οι πράξεις σου. Εκμεταλλεύσου το και κάνε καλό όχι μόνο στον εαυτό σου αλλά και γενικότερα. Και δεν ξέρεις τι αποτέλεσμα θα μπορέσει να έχει αυτό, ακόμη και αν η αρχή μοιάζει αβέβαιη.

Θέσε έναν στόχο

Ανεξάρτητα σε ποιον τομέα, όταν υπάρχει ένας στόχος στον ορίζοντα, λειτουργείς αλλιώς και με έναν τρόπο κινητοποιείσαι. Μπορεί να είναι στα προσωπικά σου, στην κοινωνική σου ζωή, στα επαγγελματικά, στα οικονομικά ή στα περιουσιακά. Όταν ξέρεις τι θέλεις, η συμπεριφορά και οι ενέργειές σου διαμορφώνονται με έναν τρόπο ώστε να το πετύχεις, πράγμα που πολλές φορές γίνεται και ασυνείδητα. Φρόντισε οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί και να μην εξαρτώνται από άλλους αλλά να έχουν γνώμονα τις δικές σου ενέργειες. Σχεδίασε ένα πλάνο επίτευξης του στόχου σου και φρόντισε να το ακολουθήσεις. Μην υποκύψεις σε εύκολες επιλογές. Και αν κάποια στιγμή δεις τα πράγματα να σε πιέζουν, δώσε στον εαυτό σου το χρόνο να αναθεωρήσει.

Μάθε κάτι καινούργιο

Όταν μαθαίνεις καινούρια πράγματα, είναι ο σίγουρος δρόμος για να κάνεις βήματα μπροστά. Άσε που πολλά από αυτά που μπορεί να μάθεις, μπορεί να σε οδηγήσουν σε ευκαιρίες καριέρας. Μάθε πράγματα που σε ενδιαφέρουν, μιας και έτσι μόνο θα μπορέσεις να μείνεις πιστή στο πρόγραμμά σου. Μάθε καλλιγραφία, Photoshop, μια καινούρια ξένη γλώσσα. Ποτέ δεν ξέρεις που μπορούν να σου φανούν χρήσιμα όλα αυτά και τι μπορεί να προκύψει από τη γνώση τους. Κάνε σκοπό η νέα χρονιά να σε βρει πιο εναλλακτική και πολύπλευρη και κάπως έτσι θα νιώσεις πιο κοντά από ποτέ με την εποχή.

Δες ακόμα:
Αυτό που κάνουν οι επιτυχημένες γυναίκες στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς

featured image: Unsplash| Estée Janssens