Η αυτοκριτική είναι ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά για να κατανοήσεις τον εαυτό σου και να μάθεις τι θέλεις από τη ζωή σου. Και όταν πρόκειται για τον τομέα της αυτοβελτίωσης, μπορείς να κάνεις ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις περαιτέρω τον εαυτό σου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, ώστε να πετύχεις τους στόχους σου και να πετύχεις.

Θέλεις να αναπτύσσεσαι και να βελτιώνεσαι καθημερινά; Κάνε λοιπόν στον εαυτό σου αυτές τις 10 ερωτήσεις αυτοβελτίωσης που ακολουθούν.

Τι έκανα πέρυσι;

Το να κάνεις αυτή την ερώτηση μπορεί να είναι διασκεδαστικό. Σε βοηθά να προσδιορίσεις πού ήσουν πέρυσι και να διατηρήσεις τη φετινή χρονιά σε υψηλά στάνταρ. Όταν κοιτάζεις πίσω σε όσα έχεις περάσει, μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ του παρελθόντος και του τώρα. Αυτό σου επιτρέπει να σημειώσεις τι πήγε στραβά και τι ήταν σωστό.

Έτσι, θα θυμηθείς τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις τα λάθη που έκανες και ταυτόχρονα θα επικεντρωθείς και θα κάνεις τα πράγματα με πιο σωστό τρόπο.

Ποι@ θέλω να γίνω;

Ναι, η σωστή ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι ποι@ θέλεις να γίνεις, όχι τι. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το λάθος να ρωτούν τι θέλουν να γίνουν στη ζωή τους. Το να ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις είναι μια καλή ιδέα, αλλά αν δεν μεταμορφώσεις τον εαυτό σου για να γίνεις το σωστό άτομο, δεν θα προσελκύσεις ποτέ τα αποτελέσματα που θέλεις σε εσένα.

Για να πετύχεις τα αποτελέσματα που θέλεις, πρέπει να γίνεις το σωστό άτομο. Για παράδειγμα, αν θέλεις να γίνεις ένας κορυφαίος τενίστας, ο μόνος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να εξοπλίσεις τον εαυτό σου με τις δεξιότητες. Χωρίς τις δεξιότητες, δεν υπάρχει λόγος να μιλάς για το αν θα γίνεις ο καλύτερος τενίστας.

Και μόνο αν γίνεις το άτομο που αξίζει την επιτυχία που θέλεις, μπορείς να πετύχεις τα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ξέρεις ποι@ θέλεις να γίνεις, όχι “τι”.

Μου αρέσει ο τρόπος που περνάω τον χρόνο μου τώρα;

Σου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο περνάς τη μέρα σου; Αν η απάντησή σου είναι θετική στην παραπάνω ερώτηση, σημαίνει ότι αυτό που κάνεις είναι κάτι που αγαπάς και είστε παθιασμέν@ με αυτό. Αν η απάντησή σου είναι αρνητική, ίσως πρέπει να επανεξετάσεις αυτό που κάνεις.

Δεν έχει νόημα να εργάζεσαι σε κάτι που δεν σου αρέσει. Θα πρέπει να ξοδεύεις το χρόνο σου δουλεύοντας σε πράγματα που σου προκαλούν πάθος. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, μόνο τότε μπορείς να αποδώσεις καλύτερα και να κάνεις σπουδαία δουλειά. Χωρίς πάθος και αγάπη, δεν θα αποδώσεις ποτέ τα μέγιστα.

Με ποι@ν περνάω τον περισσότερο χρόνο;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι σημαντική γιατί γίνεσαι αυτ@ με τ@ν οποί@ περνάς τον περισσότερο χρόνο. Έτσι, αν περνάς τον περισσότερο χρόνο σου με άλλους θετικούς και επιτυχημένους ανθρώπους που φιλοδοξείς να γίνεις, τότε υπέροχα. Θα πρέπει να συνεχίσεις να το κάνεις.

Ωστόσο, αν περνάς τον περισσότερο χρόνο σου με ανθρώπους που είναι αρνητικοί, που παραπονιούνται πολύ και η συζήτησή σας γίνεται κυρίως γύρω από άλλους ανθρώπους, τότε σου προτείνω να περνάς λιγότερο χρόνο μαζί τους.

Η ενέργεια είναι μεταδοτική. Και όταν περνάς χρόνο με αρνητικούς ανθρώπους, που κουτσομπολεύουν για άλλους ανθρώπους, θα επηρεαστείς και θα γίνεις κι εσύ το ίδιο.

Τι σκέφτομαι τις περισσότερες φορές;

Αφιέρωσε ένα λεπτό και σκέψου αυτή την ερώτηση τώρα, τι σκέφτεσαι τις περισσότερες φορές; Σκέφτεσαι την καριέρα σου; Σκέφτεσαι να βρεις μια νέα δουλειά; Σκέφτεσαι πόσο βαρετή θα είναι η δουλειά σου; Ή μήπως σκέφτεσαι τους στόχους και τα όνειρά σου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζουν μια ενεργητική ζωή επειδή δεν έχουν επίγνωση των σκέψεών τους. Ζουν μια αντιδραστική ζωή και ανταποκρίνονται σε ό,τι τους έρχεται. Επομένως, πάρε τον έλεγχο της ζωής σου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το τι σκέφτεσαι τις περισσότερες φορές.

Άλλαξε τις σκέψεις σου ώστε να σκέφτεσαι το μέλλον σου. Κάνε τον προγραμματισμό. Επανεξέτασε συνεχώς τους στόχους σου και εξασκήσου σε θετικές σκέψεις για να επανακτήσεις την εστίασή σου.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου;

Ξέρεις ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου ή το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο που εμποδίζει το δρόμο σου; Αν θέλεις να παραιτηθείς από τη δουλειά σου για να ξεκινήσεις μια διαδικτυακή επιχείρηση, αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι δεν έχεις ιδέα πώς να το κάνεις, μπορείς να ρωτήσεις εκείνους που το έχουν κάνει. Διάβασε και μάθε από άλλους ανθρώπους.

Το κλειδί είναι ότι πρέπει πρώτα να εντοπίσεις το εμπόδιο ή τον φόβο που σε εμποδίζει. Όταν ξέρεις τι σε εμποδίζει, μπορείς να εργαστείς για τη λύση. Έχε επίγνωση των προκλήσεών σου. Τι σε εμποδίζει να επιτύχεις τους στόχους σου;

Πώς μπορώ να προκαλέσω τον εαυτό μου για να τα καταφέρω καλύτερα;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που προκάλεσες τον εαυτό σου και έκανες κάτι άβολο; Γνωρίζεις ότι ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθείς είναι προκαλώντας τον εαυτό σου και βγαίνοντας από το comfort zone σου;

Αν συνεχίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις πάντα, θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που είχες πάντα. Έτσι, για να βελτιωθείς, να αναπτυχθείς και να επιτύχεις καλύτερη επιτυχία, πρέπει να προκαλέσεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι δύσκολο. Δεν μπορείς να μένεις συνέχεια στη ζώνη άνεσής σου και να περιμένεις να αλλάξουν τα πράγματα.

Αν θέλεις να αλλάξεις, πρέπει να κάνεις αυτό “το άβολο”.

Τι πρέπει να συμβεί για να είμαι επιτυχημέν@;

Πώς ορίζεις την επιτυχία; Ξέρεις τι πρέπει να συμβεί για να νιώσεις επιτυχημέν@; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ορίζουν την επιτυχία που θέλουν, συνεπώς, δεν έχουν ιδέα πώς τους φαίνεται η επιτυχία. Και γι’αυτό, δεν είναι σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν ή τι θέλουν από τη ζωή.

Πρέπει να προσδιορίσεις με σαφήνεια τι θέλεις να πετύχεις, ώστε να μπορείς να βιώσεις και να κάνεις πράγματα σύμφωνα με τον δικό σου όρο. Αν δεν ορίσεις την επιτυχία σου, οι άλλοι θα σε προσλάβουν για να εργαστείς για τη δική τους επιτυχία.

Ποιες είναι οι 3 κορυφαίες προτεραιότητές μου για τους επόμενους 6 μήνες;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι σημαντική, διότι σε βοηθά να προσδιορίσεις τις προτεραιότητές σου και το τι πρέπει να δουλέψεις βραχυπρόθεσμα.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι πρέπει να κάνουν για να επιτύχουν τους στόχους τους. Δεν έχουν προτεραιότητες και σπαταλούν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα παιχνίδια. Καταλήγουν να αισθάνονται κατώτεροι στην καριέρα τους.

Μην αφήσεις να συμβεί αυτό. Μάθε τι είναι σημαντικό για εσένα ανακαλύπτοντας τις προτεραιότητές σου και επικεντρώσου σε αυτές για τους επόμενους δύο μήνες.

Αν συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω, θα μπορέσω να πετύχω τους στόχους μου στα επόμενα 5 χρόνια;

Αυτή η ερώτηση λειτουργεί σαν ένα τεστ για να προβλέψεις το μέλλον σου. Και πρέπει να είσαι ειλικρινής όταν απαντάς σε αυτή την ερώτηση. Αν γνωρίζεις ότι αυτό που κάνεις δεν μπορεί να σου φέρει τα αποτελέσματα που θέλεις, πρέπει να κάνεις μια αλλαγή.

Αν δεν αλλάξεις, μάντεψε τι, θα αποτύχεις στους στόχους και τα όνειρά σου. Και ένας τρόπος για να μάθεις αν αυτό που κάνεις θα αποδώσει, είναι να μάθεις από άλλους που το έχουν κάνει.

Γι’ αυτό μάθε από τους άλλους. Μελέτησε τις αποτυχίες και τις επιτυχίες τους. Κάνε ό,τι δουλεύει και βελτίωσε ό,τι δεν δουλεύει. Και αν διαπιστώσεις ότι αυτό που κάνεις δεν πρόκειται να σου φέρει αυτό που θέλεις, άλλαξε το σχέδιό σου και μετά ξανακάνε το.