Πρώτα απ’ όλα, για να βρίσκεσαι εδώ, πιθανόν να είσαι παθιασμέν@ και εμμονικ@ με τα όνειρα και τους στόχους σου και θυσιάζεις τα πάντα για την επίτευξή τους. Μοιάζεις δηλαδή να είσαι συνεχώς σε αποστολή και περιμένεις να έρθει η επιτυχία για να μπορέσεις να ζήσεις. Όμως, πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ελεύθερ@;

Οι φιλοδοξίες δεν πρέπει να “εμποδίζουν” τη ζωή

Το να έχεις φιλοδοξίες είναι υπέροχο. Όμως η αντίληψη, ότι μπορείς να αρχίσεις να “ζεις”, αφού πετύχεις τα όνειρά σου, είναι σαμποτάζ στον ίδιο σου τον εαυτό.

Όλη μας τη ζωή κυνηγάμε στόχους. Και μάθαμε να τα πηγαίνουμε καλά σε αυτό. Μας έδωσαν την ψευδαίσθηση, ότι είναι σημαντικό να είμαστε καλοί μαθητές, να διαβάζουμε πολύ, να παίζουμε λίγο και να κυνηγάμε τους στόχους μας. Πολλούς στόχους. Στη συνέχεια, μας συμβούλεψαν ότι η εισαγωγή σε ένα πανεπιστήμιο “υψηλού κύρους”, θα έκανε τη ζωή μας πιο εύκολη. Έτσι, βάλαμε στην άκρη τις κλίσεις, τα χόμπι και τις δραστηριότητές μας για να κυνηγήσουμε ξανά “την κορυφή”. Τελικά, έγινε σαφές ότι δεν ήταν αυτό το ζητούμενο, και ότι οι πραγματικές φιλοδοξίες μας, έμειναν ανεκπλήρωτες. Έτσι κυνηγήσαμε τον επόμενο μεγάλο στόχο και μετά τον επόμενο και τον επόμενο…

Έχουμε τέτοια εμμονή με το να κυνηγάμε το ένα πράγμα μετά το άλλο, που ξεχνάμε πώς να ζούμε! Αλλά τι θα συμβεί αν όταν τελικά πετύχουμε αυτό το όνειρο, καταλάβουμε ότι χάσαμε αντί να “κερδίσουμε”; Όλα τα μικρά πράγματα μοιάζουν λιγότερο σημαντικά όταν έχουμε μεγαλύτερα πράγματα να κυνηγήσουμε. Είναι μια τόσο άδικη σύγκριση.

Παλιά, δεν έχανες ούτε μια φορά την ευκαιρία να βγεις έξω. Τώρα, μόλις και μετά βίας βγαίνεις. Κλειδώνεσαι οικειοθελώς μέσα σε τέσσερις τοίχους. Γελάς λιγότερο και περνάς περισσότερο χρόνο μόν@ σου, επειδή νιώθεις ότι όλοι οι άλλοι σε κρατούν πίσω. Ίσως οι φίλοι σου να μην είναι σε θέση να συμβάλουν στα όνειρά σου, αλλά είναι αυτό το είδος ζωής που θέλεις να ζήσεις;

Ποιο είναι το νόημα να περιμένεις την επιτυχία για να ζήσεις;

Μην περιμένεις την επιτυχία για να ζήσεις. Αν πρέπει να θυσιάσεις τα νιάτα σου, τους φίλους σου, τη λογική σου και την αίσθηση του χιούμορ σου για να φτάσεις εκεί, τι νόημα έχει;

Μην τιμωρείς τον εαυτό σου, καταδικάζοντάς τον να κυνηγήσει τα όνειρά σου. Δεν είναι απαραίτητο κάθε μέρα να είναι μια ταλαιπωρία και να μη σε αφήνει να διασκεδάζεις. Κατέβασε ταχύτητα και απόλαυσε τη γλύκα της ζωής. Σταμάτα να ακυρώνεις όλα τα σχέδια του Σαββατοκύριακου και επίτρεψε στους ανθρώπους να βάλουν λίγο χρώμα στη ζωή σου. Ζήσε τον ενθουσιώδη τρόμο στο τρενάκι του λούνα παρκ, αντί να ανησυχείς για το πώς θα δείχνεις στη φωτογραφία, στο τέλος της διαδρομής.

Η ζωή επιτρέπει μικρές σκανταλιές, χωρίς συνέπειες. Αυτό το αίσθημα ενοχής όταν τρως πάρα πολύ κέικ τις μέρες που έχεις cheat meal. Σταμάτα να έχεις εμμονή με αυτό. Απόλαυσε το. Δούλεψες τόσο σκληρά όλη την εβδομάδα και αν η επιβράβευση του εαυτού σου μπορεί να σε κάνει να εκτιμήσεις τη δουλειά που έκανες, τότε κάν’το.

Δεν προδίδεις τους στόχους σου, αν διασκεδάζεις

Μερικές φορές, υπάρχει αυτό το αγχωτικό συναίσθημα ότι αν η ζωή πηγαίνει καλά, κάτι είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα πάει στραβά. Περιορίζουμε τα συναισθήματά μας και περιορίζουμε την ευτυχία με την ελπίδα να “ισορροπήσουμε” τη ζυγαριά. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είμαστε ευτυχισμένοι. Ακριβώς όπως μπορούν να υπάρξουν στραβές μέρες, έτσι μπορούν να υπάρξουν και οι πολύ χαρούμενες και διασκεδαστικές.

Δεν χρειάζεται να θυσιάσεις τα πάντα, για να γίνεις αυτό που θέλεις να γίνεις. Αν η κοινωνική σου ζωή σε κάνει να βγαίνεις τόσο πολύ από τους στόχους και το δρόμο σου, βρες περισσότερους ανθρώπους με κοινά όνειρα, για να κάνεις μαζί τους τα πράγματα που αγαπάς. Με αυτόν τον τρόπο, θα τα κάνεις πιο ευχάριστα.

Φαντάσου πόσο μοναχική μπορεί να γίνει η κορυφή, αν δεν έχεις ανθρώπους να γιορτάσεις τις νίκες σου, μαζί τους. Φαντάσου, πόσο θλιβερό και εγωιστικό είναι να κυνηγάς το όνειρό σου και να αφήνεις τους πάντες πίσω για να το πετύχεις. Αυτή τη στιγμή που ζούμε τώρα, δε θα την ξαναζήσουμε. Μην αφήνεις το κυνήγι της επιτυχίας να επισκιάσει την αξία της ζωής. Εξάλλου, ποιος ο λόγος να ονειρεύεσαι, αν αργοπεθαίνεις μέχρι να το πετύχεις;

Δες το κείμενο αυτό σαν μια υπενθύμιση. Συχνά, είμαστε τόσο σκληροί με τον εαυτό μας, όταν κυνηγάμε αυτό που θέλουμε. Βάζουμε τους εαυτούς μας σε μια παγίδα ενοχών και σταματάμε να διασκεδάζουμε επειδή θέλουμε να είμαστε “σοβαροί” και προσηλωμένοι στα όνειρά μας.

Αλλά μπορείς να είσαι σοβαρ@ με τα όνειρά σου ΚΑΙ να διασκεδάζεις. Δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Η ζωή είναι μια εμπειρία. Μην περιμένεις την επιτυχία για να τη ζήσεις. Ζήσε την τώρα.