Στο σύγχρονο κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της σημασίας της εικόνας, οι εντυπώσεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας. Μια θετική εντύπωση των άλλων για εμάς μπορεί να μας εξασφαλίσει μια δουλειά, έναν σύντροφο, φίλους και γενικώς την αποδοχή του κόσμου, που είναι τόσο πολύτιμη στη σημερινή εποχή.

Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανείς που να μην ενδιαφέρεται έστω και λίγο για το τι πιστεύουν οι άλλοι γι’ αυτόν.

Η αποδοχή είναι ανθρώπινη ανάγκη, επομένως είναι φυσικό να μη μας περνάει αδιάφορο το τι σκέψεις και συναισθήματα δημιουργούμε στους άλλους. Υπάρχει, όμως, μια λεπτή γραμμή που χωρίζει αυτή την ανθρώπινη τάση με την υπερβολική της έκφανση, στην οποία η γνώμη των άλλων γίνεται ικανή να καθορίσει την ταυτότητα και τελικά ολόκληρη τη ζωή μας.

Ρώτα, λοιπόν, τον εαυτό σου: Μήπως ο φόβος για το τι θα πουν οι άλλοι καθορίζει τις κινήσεις σου;

Εάν ναι, τότε ξέρεις ότι δίνεις υπερβολική σημασία στη γνώμη τρίτων και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δική σου υπόσταση. Οφείλεις, λοιπόν, στον εαυτό σου να το καταπολεμήσεις, για να εξασφαλίσεις μια καλύτερη ζωή. To brit.co σου αποκαλύπτει 8 τρόπους να μην νοιάζεσαι τόσο για τη γνώμη των άλλων:

Αποδέξου ότι οι άλλοι θα έχουν γνώμη για ό,τι κάνεις

Είναι αναπόφευκτο, δε μπορείς να το σταματήσεις. Οι άνθρωποι σχηματίζουν απόψεις. Ακόμα κι αν δεν έκανες απολύτως τίποτα, θα κρινόσουν και γι’ αυτό. Οπότε το πρώτο βήμα για να μη σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι είναι να αποδεχτείς ότι στην πραγματικότητα σκέφτονται για εσένα.

Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ότι η απόρριψη των άλλων δεν επηρεάζει τη ζωή σου

Σε κανέναν δεν αρέσει η απόρριψη, όμως στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές, η αποδοκιμασία κάποιου για τις επιλογές σου δεν επηρεάζει τη ζωή σου με κανέναν ουσιαστικό τρόπο. Μόλις το συνειδητοποιήσεις αυτό, θα καταφέρεις να μειώσεις κατά πολύ τη δύναμη που έχει η γνώμη των άλλων πάνω σου.

Ρώτα τον εαυτό σου: Τι έχει πραγματικά σημασία για μένα;

Προσπάθησε να σκεφτείς τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα. Μπορεί να είναι αξίες, άνθρωποι ή επιλογές ζωής που σε κάνουν να νιώθεις ικανοποίηση και ευτυχία. Αν το σκεφτείς, σε αυτή τη νοητή λίστα που μόλις δημιούργησες στο μυαλό σου, αποκλείεται να έβαλες τη γνώμη των άλλων. Είδες; Ίσως τελικά δεν είναι και τόσο σημαντική όσο νόμιζες.

Προσδιόρισε αυτά για τα οποία νιώθεις ότι κρίνεσαι

Αν και οι άνθρωποι θα μας κρίνουν ό,τι κι αν γίνει, στην πραγματικότητα συνήθως οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Πολλές φορές, λοιπόν, βλέπουμε μια επικριτική διάθεση εκεί που δεν υπάρχει. Αυτό που έχει, επομένως, τη μεγαλύτερη σημασία είναι να καταλάβεις πώς νιώθεις όταν αισθάνεσαι ότι κρίνεσαι. Αναρωτήσου ποιες πεποιθήσεις, φόβοι και ανασφάλειες κρύβονται πίσω από αυτά τα συναισθήματα. Προσπάθησε, όμως, να μην κρίνεις τις απαντήσεις που θα σου δώσει ο εαυτός σου. Προσέγγισέ τις απλώς με περιέργεια.

Κάνε μια λίστα με πράγματα για τα οποία νιώθεις υπερηφάνεια

Είτε είναι ένα επαγγελματικό σου επίτευγμα, είτε ένα φαγητό που έφτιαξες νόστιμο, κάθε μικρό και μεγάλο σου επίτευγμα σε γεμίζει χαρά και σε κάνει να αισθάνεσαι υπερηφάνεια για σένα και όσα καταφέρνεις. Φτιάξε μια λίστα με τα κατορθώματά σου ρίχνε της μια ματιά τακτικά. Αυτό θα σε βοηθήσει να θυμάσαι πόσα αξίζεις.

Εστίασε σε αυτά που σε κάνουν να νιώθεις καλά

Μπορεί να είναι μια δραστηριότητα ή ένας άνθρωπος. Δώσε προτεραιότητα και χρόνο σε ό,τι σε εμπνέει και σου χαρίζει όμορφα συναισθήματα. Έτσι, τα θετικά θα καταλάβουν περισσότερο χώρο στη ζωή σου, περιθωριοποιώντας τα αρνητικά κι εσύ θα μπορέσεις να εστιάσεις στο καλό.

Μείνε μακριά από οτιδήποτε σε δυσαρεστεί

Αυτό δε σημαίνει να μην αντιμετωπίζεις τα προβλήματά σου. Πολλά από εκείνα που σε απασχολούν, όμως, στην πραγματικότητα δεν αξίζουν τον πονοκέφαλο. Αποδεσμεύσου από ότι δεν σε κάνει να αισθάνεσαι καλά και πέταξε από τη ζωή σου ό,τι σε πληγώνει και δεν έχει τίποτα να σου προσφέρει.

Μίλα σε έναν θεραπευτή

Εάν οι απόψεις των άλλων καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στη ζωή σου, ώστε να σε κάνουν να νιώθεις ότι επηρεάζεσαι αρνητικά και βασίζεις τις αποφάσεις σου σε αυτές, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού. Ένας επαγγελματίας σύμβουλος θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου με τρόπους που κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει.