Στο Βιετνάμ, την εποχή του πολέμου, οι άνθρωποι γνώριζαν αν είσαι φίλος ή εχθρός από την μυρωδιά των ρούχων σου.

Μέρος της απόλαυσης του πρωινού καφέ είναι η μυρωδιά του, που ξεχύνεται στο δωμάτιο. Το σπιτικό φαγητό ξυπνάει αναμνήσεις από τα οικογενειακά τραπέζια. Κάποιος με έντονο άρωμα μας τραβά την προσοχή.

Κι ενώ όλα αυτά μοιάζουν φαινομενικά ασύνδετα, στην πραγματικότητα τα ενώνει κάτι ισχυρό: Η δύναμη της μυρωδιάς και η επίδραση που έχει στη ζωή μας.

Οι μυρωδιές συνδέονται με τις αναμνήσεις μας

Οι μυρωδιές, φυσικές και μη, ξυπνούν μία από τις βασικές μας αισθήσεις και μας γεννούν συναισθήματα και αντιδράσεις. Διαφορετικές μυρωδιές είναι συνυφασμένες με ποικίλες εμπειρίες, αναμνήσεις και στιγμές της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

Έτσι, τελικά, τα αρώματα δεν υπάρχουν απλά για να διανθίζουν την ατμόσφαιρα, αλλά διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας. Κάθε μυρωδιά διηγείται τη δική της ιστορία.

Μια μελέτη της δρ. Silvia Álava διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι θυμούνται το 35% όσων μυρίζουν, αλλά μόλις το 5% όσων βλέπουν. Προγενέστερες μελέτες έχουν ισχυριστεί ότι τα αρώματα προκαλούν περισσότερες συναισθηματικές αναμνήσεις από άλλα σημάδια μνήμης. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τις μυρωδιές και ανακτά συγκεκριμένες συναισθηματικές πληροφορίες και αναμνήσεις.

Δεν είναι τυχαίο που ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις απευθύνονται σε παραγωγούς αρωμάτων και εντάσσουν όμορφες μυρωδιές στους χώρους τους, στο πλαίσιο βελτίωσης της συνολικής εμπειρίας των πελατών. Ένας χώρος που μυρίζει όμορφα είναι ικανός να δημιουργήσει πιο έντονα συναισθήματα, οδηγώντας σε θετικότερη ανταπόκριση.

Η σχέση μας με τις μυρωδιές, όμως, δεν περιορίζεται στα αντικείμενα, αλλά περνά και στους ανθρώπους. Το άρωμα που επιλέγουμε να φορέσουμε είναι ικανό να επηρεάσει τις εντυπώσεις των άλλων για την προσωπικότητά μας.

Σχετική μελέτη που έγινε σε 90 γυναίκες, οι οποίες κλήθηκαν να μυρίσουν διαφορετικά αρώματα και να τα συσχετίσουν με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επιβεβαίωσε αυτή τη θεωρία: Οι αντιλήψεις για την προσωπικότητα κάποιου διέφεραν ανάλογα με τη σύνθεση του αρώματος.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sofiya Gulchuk (@sofigulch)

Μια μυρωδιά είναι αρκετή για να καθορίσει τις αντιδράσεις μας

Οι εντυπώσεις μας, όμως, δεν είναι οι μόνες που μπορεί να διαμορφωθούν ανάλογα με τις μυρωδιές, καθώς το ίδιο ισχύει και για τις ενέργειές μας. Η μυρωδιά αρωμάτων που μας ξυπνούν ευχάριστες αναμνήσεις μας κάνει πιο δεκτικούς και ανοιχτούς προς τους άλλους. Είναι πιο πιθανό να βοηθήσουμε κάποιον, όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο που μυρίζει ευχάριστα.

Ένα άρωμα, επομένως, είναι πολλά παραπάνω από μια ευχάριστη μυρωδιά που χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε μια δυσάρεστη ή ουδέτερη οσμή. Ξυπνά τις αισθήσεις, ενεργοποιεί τη φαντασία, βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά το άγχος. Δοκίμασε να ανάψεις ένα αρωματικό κερί στο σπίτι ή να ψεκάσεις ένα άρωμα στον χώρο.

Μύρισε τα φρεσκοπλυμένα ρούχα, ένα καλομαγειρεμένο φαγητό ή τα λουλούδια της αυλής και θα «πιάσεις» τον εαυτό σου να χαμογελά ασυναίσθητα. Οι όμορφες μυρωδιές μπορούν να ομορφύνουν και την πιο δύσκολη μέρα, να διώξουν το στρες και να σας χαλαρώσουν όσο τίποτα άλλο.

Αφέσου στη χαλαρωτική ατμόσφαιρα των αρωμάτων…